• Trīs bērni izdevīgāk nekā divi?

    Mans Mazais
    Arta Lāce
    3. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Tieši tik patiess bija divu mazu bērnu mammas izbrīns, kad otra mamma, kurai ir trīs bērni, turpat, pie bērnudārza, sāka stāstīt par savām priekšrocībām. Zinot, ka 2022. gadā Latvijā piedzimis vismazāk bērnu pēdējo 100 gadu laikā – tikai 15 535! –, varbūt šis pretimnākšanu saraksts demogrāfiju varētu pamainīt. Skaidro Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte Kristīne Venta-Kittele.

    Kam pienākas?

    Valsts un pašvaldības daudzbērnu ģimenes Latvijā atbalsta īpaši, tas noteikts ar likumu. Tomēr privilēģijas nav pieejamas visām ģimenēm, kurās ir vairāki bērni. Lai kļūtu par tā dēvēto goda ģimeni un tiktu pie valsts garantētajiem labumiem, tai jāatbilst dažiem nosacījumiem:

    1. Ģimenes aprūpē ir vismaz trīs bērni, tai skaitā arī audžubērni un aizbildnībā esošie. Tas attiecas gan uz vientuļajiem vecākiem, gan uz apvienotajām ģimenēm, kad kopā vienā mājsaimniecībā audzini gan savus, gan laulātā bērnus. Bērni, par kuriem kādam no vecākiem vai abiem ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības, netiek ieskaitīti.

    2. Atbalstu var saņemt līdz bērna 23 gadu vecumam ieskaitot, ja vien viņš mācās, lai iegūtu vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību Latvijā vai ārzemēs, un/vai bērnam ir noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte.

    3. Visu ģimenes locekļu deklarētā vai reģistrētā dzīvesvieta ir Latvijā – izņemot situāciju, kad bērns mācās un uz laiku dzīvo ārzemēs.

    Teiksim tā – pat ja esi daudzbērnu mamma ar pieciem bērniem, bet trīs jau ir izskolojušies un dzīvo patstāvīgi, īpašs atbalsts tavai ģimenei nepienākas.

    Patlaban goda ģimenēm paredzētos atvieglojumus izmanto vairāk nekā 125 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju – 54 506 apliecības ir izsniegtas vecākiem un 70 691 – bērniem.

    Lai izmantotu goda ģimenes priekšrocības, nepieciešama Goda ģimenes apliecība un jāuzrāda arī pase vai ID karte. Bērniem der arī skolēna vai studenta apliecība. Patlaban atlaides pakalpojumiem un precēm piedāvā vairāk nekā 450 privātie uzņēmumi un publiskās iestādes visā Latvijā, bet mēs IEVAS Veselībā apkopojām valsts nodrošinātos atvieglojumus.

    Vairāk Naudiņas

    Ģimenes valsts pabalsts.

    • Tas tiek izmaksāts līdz bērna 20 gadu vecumam.
    • Par vienu bērnu – 25 eiro.
    • Par diviem bērniem – 50 eiro par katru.
    • Par trim bērniem – 75 eiro par katru.
    • Par vismaz četriem bērniem – 100 eiro par katru bērnu.
    • Ja kopīgi tiek audzināti bērni no iepriekšējām attiecībām, iespējams uzrakstīt iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, ka pabalstu saņems viens no vecākiem, un tad tas sanāks lielāks. Piemēram, jūsu ģimenē aug divi tavi bērni un viens vīra bērns no iepriekšējām attiecībām. Neko nemainot, ģimene saņem 25 eiro par vīra bērnu un 100 eiro par taviem. Taču, ja nepaslinkosi un uzrakstīsi iesniegumu, pabalsts tiks rēķināts kā par trim bērniem – tātad kopā 225 eiro mēnesī. Piekritīsi, starpība ir ievērojama! Tiesa, ir viena atruna – šo iespēju var izmantot tikai precēti pāri.

    Mājoklis

    Lētāka elektrība.

    • Līdz šī gada 30. aprīlim ik mēnesi elektroenerģijas rēķinam automātiski tiek piemērota aizsargātā lietotāja atlaide 20 eiro apmērā (pēc tam, ja vien valdība nenolems citādi, 10 eiro) – ja vien līgums ir noslēgts uz daudzbērnu ģimenes locekļa vārda.
    • Ja vismaz viens no taviem bērniem skolojas ārzemēs un līgums par elektroenerģijas piegādi slēgts uz tava vai dzīvesbiedra vārda, atlaidi vari saņemt, iesniedzot iesniegumu ar savu vārdu, uzvārdu un personas kodu un pievienojot Latvijas Goda ģimenes apliecības kopiju.
    • Ja līgums par elektroenerģijas piegādi nav uz ģimenes locekļa vārda, bet ir slēgts uz mājokļa īpašnieka vārda, atlaidi var saņemt, vēršoties ar iesniegumu pie elektroenerģijas tirgotāja. Iesniegumā norādi līguma numuru, savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi un kontaktinformāciju. 
    • Ja audzini savas atvases viena, bet formāli arī bērnu tēvam pienākas atlaide un atbalstam esat pieteikušies abi, jums ir jāvienojas, kuram tiks rēķina samazinājums. Ja tas neizdodas, nejaušu izvēli jūsu vietā izdarīs informācijas sistēma, un tad tā būs kā loterija. Taču arī šajā gadījumā atbalsta saņēmējs var tikt mainīts, ja laika gaitā jums tomēr izdodas nonākt pie kopsaucēja.
    • Ja kāds no tavas ģimenes atbilst citam aizsargātā lietotāja statusam, piemēram, tavā aprūpē ir bērns ar invaliditāti, kam pienākas 15 eiro atlaide, atvieglojumi summējas.

    Subsīdija nekustamā īpašuma iegādei.

    • Ģimenes ar trim vai vairāk bērniem SEB bankā, Swedbank, Citadeles bankā, Luminor, Amber Assets (iepriekšējais nosaukums Privatbank) vai Bigbank var saņemt kredītu pirmā mājokļa iegādei vai būvniecībai ar valsts attīstības finanšu institūcijas Altum atbalsta programmas Balsts subsīdiju, kas nav jāatmaksā. Darījuma vērtība nedrīkst pārsniegt 250 000 eiro.
    • Subsīdiju var saņemt arī iesāktas būvniecības pabeigšanai vai ēkas paplašināšanai, bet tai obligāti jātiek nodotai ekspluatācijā, pretējā gadījumā naudu nāksies atmaksāt.
    • Ja ģimenē aug trīs bērni (vai divi un tiek gaidīts trešais),  tiek subsidēti 8000 eiro.
    • Ja ģimenē aug vismaz četri bērni (vai trīs un tiek gaidīts ceturtais), Altum sedz 10 000 eiro.
    • Ja mājoklis saskaņā ar energoefektivitātes normatīviem atbilst A klasei jeb gandrīz nulles enerģijas patēriņam, subsīdiju palielina par 2000 eiro.
    • Subsīdiju iespējams saņemt tikai tad, ja kredīta ņēmējam nepieder cita dzīvojamā telpa, tātad, ja īpašumā ir lauku māja vai vasarnīca, valsts līdzmaksājumu nevar saņemt. Toties kūts, garāža vai palīgēka, kurā esi ierīkojusi darbnīcu, nebūs šķērslis. Lemjot par subsīdiju, dzīvesdrauga īpašumi netiek ņemti vērā.
    • Vairāk informācijas meklē vietnes www.altum.lv sadaļas Pakalpojumi apakšsadaļā Balsts subsīdija daudzbērnu ģimenēm vai zvanot pa tālruni 67773010.

    Garantija hipotekārajam aizdevumam.

    • Ja tavai ģimenei ir pastāvīgi ienākumi, bet nepietiek naudas pirmās iemaksas veikšanai, lai iegādātos vai uzbūvētu mājokli, Altum piedāvā valsts garantiju bankas aizdevumam Swedbank, SEB Bankā, Citadeles bankā, Luminor, Bigbank vai BluOr bankā. Tas attiecas uz darījumu, kura summa nepārsniedz 250 000 eiro.
    • Ja ģimenē aug trīs bērni (vai divi un tiek gaidīts trešais),  tiek garantēti 5–30 procenti no aizdevuma pamatsummas, bet ne vairāk kā 20 000 eiro.
    • Ja ģimenē aug četri bērni (vai trīs un tiek gaidīts ceturtais), garantijas apmērs ir 5–30 procenti no aizdevuma pamatsummas, bet nepārsniedzot 30 000 eiro.
    • Ja mājoklis saskaņā ar energoefektivitātes normatīviem atbilst A klasei (gandrīz nulles enerģijas patēriņam), garantijas apmēru palielina par 5 procentiem.
    • Ja tavai ģimenei ir nācis klāt vēl kāds bērniņš vai esi gaidībās, valsts galvojumu ir iespējams saņemt atkārtoti, ja vien kopš iepriekšējās garantijas piešķiršanas ir pagājuši vismaz 3 gadi un tās saistības vairs nav spēkā.
    • Lēmumu par to, vai aizdevumam var piesaistīt Altum garantiju, pieņem banka, kura apņēmusies izsniegt hipotekāro kredītu. Banka arī iesniedz galvojuma pieteikumu.
    • Par garantijas pieteikuma izskatīšanu tev Altum būs jāmaksā vienreizēja maksa
    • 2,5 procentu apmērā no piešķirtās garantijas summas.
    • Plašāka informācija atrodama vietnes www.altum.lv sadaļas Pakalpojumi apakšsadaļā Mājokļu atbalsts ģimenēm ar bērniem vai zvanot pa tālruni 67773010.

    Atvieglojumi par nekustamo īpašumu.

    • 50 procentu atlaide tiek piemērota nekustamā īpašuma nodoklim, bet – ne vairāk kā 500 eiro. Atvieglojumu piemēro arī tad, ja mājoklis pieder augšupējiem pirmās pakāpes radiniekiem, tātad, tavai mammai vai tētim, bērnu vecvecākiem.
    • Samazināta valsts nodeva par īpašumtiesību nostiprināšanu Zemesgrāmatā –
    • 0,5 procentu apmērā no nekustamā īpašuma vērtības.

    Nodarbinātība

    Papildatvaļinājums mammai un tētim.

    • Ja tavā ģimenē aug vismaz trīs bērni vecumā līdz 16 gadiem, tev pienākas 3 apmaksātas papildu atvaļinājuma dienas.

    Agrāka pensionēšanās.

    • Ja tavs apdrošināšanas stāžs ir vismaz 25 gadi un līdz bērna 18 gadu vecumam ne mazāk kā astoņus gadus esi aprūpējusi piecus vai vairāk bērnus, tu vari pensionēties piecus gadus agrāk nekā pārējie – nevis 64 gadu un trīs mēnešu, bet gan 59 gadu un trīs mēnešu vecumā.

    Izglītība

    Sociālā stipendija mācībām augstskolā.

    • Valsts paredzējusi īpašu stipendiju Studētgods koledžu un augstskolu 1. un 2. kursa studentiem, kas mācās pilna laika klātienē koledžas vai bakalaura izglītības programmā Latvijā.
    • Stipendijas apmērs ir 160 eiro, un tā tiek maksāta 10 mēnešus gadā, turklāt vienlaikus var saņemt arī parasto un/vai mecenātu piešķirto stipendiju.
    • Uz atbalsta maksājumu var pretendēt arī viens no vecākiem, taču abos gadījumos viņu vecums nedrīkst pārsniegt 25 gadus. Turklāt tiek ņemtas vērā sekmes. Pirmkārt – centralizēto eksāmenu rezultāti. Matemātikā tie nevar būt zemāki par 30 procentiem, bet latviešu valodā – par 40 procentiem. Otrkārt, studējot vidējai atzīmei jābūt vismaz 6 ballēm, visos priekšmetos jābūt sekmīgam un bez akadēmiskiem parādiem. Kritēriji tiek pārskatīti reizi semestrī.
    • Ja iepriekš students nav varējis saņemt stipendiju centralizēto eksāmenu rezultātu dēļ, bet pirmajā semestrī vidējā atzīme ir 6 un vairāk balles, pieteikumu var sniegt vēlreiz.
    • Studētgods pienākas arī strādājošiem studentiem, taču tad tiks vērtēti ienākumi. Vērtējot līdz 20. septembrim saņemtos pieteikumus, attiecīgajā gadā tie nevar pārsniegt
    • 8000 eiro pirms nodokļu nomaksas, savukārt, pieprasot stipendiju līdz 20. februārim, tiek ņemti vērā iepriekšējā gada ienākumi, kuri nedrīkst būt lielāki par 12 000 eiro.
    • Stipendijai iespējams pieteikties divreiz gadā – līdz 20. februārim un līdz 20. septembrim, pirmais maksājums būs par diviem mēnešiem. Katru semestri pieteikums jāaizpilda no jauna, un to var izdarīt vietnē www.latvija.lv.

    Lētākas kopmītnes un pakalpojumi.

    • 50 procentu atlaide dienesta viesnīcas maksas pakalpojumiem Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošajās koledžās un profesionālās izglītības iestādēs.
    • 50 procentu atlaide Kultūras ministrijas pakļautībā esošo mūzikas, dizaina un mākslas vidusskolu maksas pakalpojumiem, piemēram, mācību maksai, izmitināšanai kopmītnēs un mūzikas instrumentu nomai.

    Labs padoms

    NoskaIdro, ko garantē tava pašvaldība!

    Vairākas vietvaras daudzbērnu ģimenēm maksā pabalstus mācību līdzekļu iegādei, daļēji sedz īri un veselības izdevumus, nodrošina papildu atlaides nekustamā īpašuma nodoklim un pilsētas sabiedriskajā transportā, apmaksā brīvpusdienas bērnudārzniekiem un skolēniem un kompensē biļetes par kultūras, sporta un atpūtas pasākumiem.

    Kultūras pasākumi

    Atlaides teātra biļetēm.

    • 10 procenti – Liepājas teātra izrādēm Mazajā zālē.
    • 15 procenti – noteiktām izrādēm Jaunajā Rīgas teātrī un Liepājas teātra koncertuzvedumiem.
    • 20 procenti – bērnu izrādēm Liepājas teātrī, noteiktai repertuāra izrādei Valmieras drāmas teātrī. Izņemot bērnu izrādes, pirmizrādes un īpašos piedāvājumus, Daugavpils teātrī.
    • 25 procenti – Latvijas Leļļu teātrī un Liepājas teātra Lielajā zālē.
    • 30 procentu atlaide noteiktām izrādēm Dailes teātrī, reizi mēnesī uz noteiktu teātra repertuāra izrādi Nacionālajā teātrī un līdz trim noteiktām izrādēm mēnesī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.
    • 35 procenti – Dirty Deal Teatro izrādēm.
    • 40 procenti – Operetes teātra rīkotajiem pasākumiem.
    • 50 procenti – reizi divos mēnešos noteiktam iestudējumam Latvijas Nacionālajā operā un baletā.
    • 4 eiro par biļeti Liepājas Leļļu teātrī.
    • Par 3–5 eiro lētāka biļete Ģertrūdes ielas teātrī.

    Lētākas kino un koncertu biļetes.

    • 5 procentu atlaide kino biļetēm un 15 procentu atlaide koncertzāles rīkotajiem pasākumiem Vidzemes koncertzālē Cēsis.
    • 15 procentu atlaide kino seansiem un noteiktiem pasākumiem – Latgales vēstniecībā GORS.
    • 30 procentu atlaide Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, kā arī Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem.
    • 50 procentu atlaide Rīgas Doma organizētajiem Piccolo un vakara koncertiem, kā arī Latvijas Koncertu rīkotajiem pasākumiem.

    Muzejos un bibliotēkās.

    • Bez maksas – Latvijas Nacionālās bibliotēkas rīkotās izstādes Gaismas pilī, ieeja Rīgas Domā.
    • 3 eiro par bērnu biļeti (no 6 gadiem) un 6 eiro pieaugušajiem – Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

    Cirkā.

    • 15 procentu atlaide Rīgas cirkā, pērkot biļeti vietnē www.bezrindas.lv vai www.cirks.lv/biletes un ievadot kodu CIRKSGODAGIMENEM.

    Nodokļi un nodevas

    • 50 procentu atlaide valsts nodevai par informācijas saņemšanu no Iedzīvotāju reģistra.
    • 100 procentu atlaide:
    • Tieslietu ministrijas sniegtajiem maksas pakalpojumiem, kas saistīti ar ziņu sniegšanu no civilstāvokļu aktu reģistra ierakstiem.
    • Civilstāvokļa aktu reģistrācijai.
    • Rajonu (pilsētu), apgabaltiesu un Augstākās tiesas maksas pakalpojumiem, izņemot valsts nodevu.

    Autobraucējiem un pasažieriem

    Sabiedriskā transporta atlaides.

    • Reģionālajos autobusu un vilcienu maršrutos:
    • 50 procenti – par braucienu pieaugušajiem;
    • 40 procenti  – par mēnešbiļeti;
    • 90 procenti – skolēniem un studentiem līdz 24 gadu vecumam;
    • bezmaksas braukšana 4. maijā, 11. un 18. novembrī.

    Mazāks transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis.

    • 50 procentu atlaide par vienu ģimenes locekļa turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli.

    Aktīvā atpūta

    • 50–100 procentu atlaide par licenci zvejošanai publiskos ūdeņos.

    Plašāku informāciju par goda ģimenēm paredzētajiem atvieglojumiem meklē vietnē https://katalogs.godagimene.lv!

    Kā saņemt Goda ģimenes apliecību ?

    1. Iesniedz iesniegumu vietnes www.godagimene.lv sadaļā Piesakies kartei, autorizējoties caur portālu www.latvija.lv vai personīgi Sabiedrības integrācijas fondā Rīgā, Raiņa bulvārī 15. Taču tad iepriekš pieraksties, zvanot pa tālruni 22811011, un, ierodoties klātienē, paņem līdzi pasi vai identitātes karti.

    2. Katram vecākam jāraksta savs iesniegums, jo karte ir personalizēta un mammas un tēta atbilstība goda ģimenes statusam tiek pārbaudīta atsevišķi. Iesniegumā norādi informāciju par sevi un saviem bērniem. Uzraksti arī to, kam pasūti un kā vēlies saņemt apliecību sev un/vai bērniem ­­– klātienē vai pa pastu.

    3. Bērniem karti izsniedz no 6 gadu vecuma. Apliecības izsniegšanu bērniem piesaka tikai viens no vecākiem, bet iesniegumā jābūt norādītiem datiem par visiem bērniem, kas kvalificējas goda ģimenes statusam. Bērna apliecības derīguma termiņš būs vienāds ar iesniedzēja kartes derīguma termiņu.

    4. Ja tavs bērns mācās un dzīvo ārzemēs, iesniegumam pievieno izglītības iestādes izziņu oriģinālvalodā un apliecinātu tulkojumu. Apliecinājumam nav jābūt notariālam, pietiks ar lielajiem drukātajiem burtiem rakstītu atzīmi Tulkojums pareizs, tulka vārdu, uzvārdu un personas kodu, parakstu un apliecinājuma vietas nosaukumu un datumu.

    5. Pieteikuma dati tiks pārbaudīti valsts reģistros, un, ja tie atbildīs goda ģimenes apliecības saņemšanai, tev aizsūtīs pa e-pastu aicinājumu saņemt apliecību klātienē vai ziņojumu, ka tā tiks izsūtīta pa pastu.

    6. Apliecības izsniedz 14–21 dienas laikā pēc iesnieguma saņemšanas.   

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē