• Kas ir dzemdību deja? Un kā tā var palīdzēt dzemdībās?

    Grūtniecība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    10. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Lēno deju, kas sievietei un vīrietim ļauj piedzīvot emocionālu tuvību un liek labsajūtā aizvērt acis, var dejot ne tikai ballītē, bet arī dzemdību zālē. Kas ir dzemdību deja, un kā tā var palīdzēt bērniņa dzimšanas laikā? Skaidro LĪGA GINIBORGA, dūla, vecmāte, divu bērnu mamma.

    Dzemdību deja ir viens no iespējamiem rituāliem, ko bērniņa dzimšanas laikā vari veikt kopā ar partneri vai viena pati. Dūla un vecmāte Līga Giniborga, kas šo rituālu iesaka savā aprūpē esošiem pāriem, skaidro, ka «kustība un deja kā jebkurš rituāls sniedz emocionālu sakārtotību, drošību, mieru, līdzsvaru un ritmu. Ritms savukārt nervu sistēmai dod augstāku pašapziņu, pārliecību par sevi, un tas dabiskās dzemdībās ir ļoti nepieciešams. Koncentrēšanās uz kustību, uz elpošanu palīdz nedomāt par to, ka sāp, un palīdz iziet cauri sāpēm. Ja sieviete ļaujas procesam, viņa spēj pieņemt un pārvarēt dzemdību sāpes, nevis sasprindzinās un bēg no tām.»

    Tas nav valsis!

    Lai gan katrai sievietei ir savs kontrakciju jeb sāpju izdzīvošanas veids, visbiežāk ķermenis, ja tajā ieklausies, mudina kustēties. Kustība mums ir dabiska, tā uzlabo asinsriti un hormonu plūsmu. Tieši kontrakciju brīdī vari izmēģināt dzemdību deju: tā ir lēnā deja – šūpošanās, līgošanās, gurnu apļošana lēnā ritmā. Kamēr nav kontrakciju, vari viena vai kopā ar partneri staigāt pa istabu, dārzu, dzemdību zāli, bet, kad sākas kontrakcija, apķerties ap partneri un lēnā ritmā šūpoties dejas solī. Apķerties var ar skatu pret otru vai partneris var atrasties tev aizmugurē.

    Parasti sieviete uzliek savas rokas vai galvu vīrietim uz pleciem (ja viņš ir garāks – uz krūtīm), bet vīrietis savas rokas novieto uz sievietes krustiem, tādējādi paņemot mazliet viņas sāpes. Lēnajam dejas ritmam var pieskaņot atbilstošu mūziku.

    «Ja dejo savās mājās vai dzemdību mājā, vari iziet ārā, dārzā, mēnesnīcā, paklausīties, kā pogo lakstīgalas, – tas ir romantiski, un pašsajūta uzlabojas tāpat vien. Dejot var arī slimnīcas palātā vai vēl braucot uz slimnīcu un pa ceļam apstājoties – kustēties iespējams jebkur,» pārliecināta Līga Giniborga. Dejai var ļauties visu aktīvo dzemdību laiku, līdz izstumšanas periodam, kad pasaulē ieradīsies mazulis.

    Labsajūtas hormoni

    Kādi ir dzemdību dejas ieguvumi? Atrodoties vertikālā pozā, darbojas gravitācijas spēks. Tas veicina produktīvākas kontrakcijas, bet bez spēcīgām kontrakcijām piedzemdēt nevar. Kustēšanās palīdz bērniņam vieglāk ieslīdēt iegurnī. Tuvojoties izstumšanas periodam, dejojot tu sajutīsi lielāku vēlmi spiest. Tas arī veicina izmaiņas locītavās – mammai kustoties, bērniņam ir vieglāk ierotēt iegurnī, ieņemt pareizu pozīciju, kādā viņam būs vieglāk piedzimt.

    Ja kontrakciju laikā dejo un ja tev patīk pieskārieni, tas vairo slaveno mīlestības hormonu oksitocīnu un labsajūtas hormonus endorfīnus, un tie kā dabiskie opiāti palīdzēs vieglāk iziet cauri sāpēm.

    Dejošana ar mīļu cilvēku vai arī vienai veicina labsajūtu, un arī bērniņš to jūt. «Dzemde nav nekustīgs orgāns, tā ir saitēs un kustas, un, mammai kustoties, ir kā šūpulis, kurā mazais tiek aijāts un šūpots. Bērniņam šī kustība ir zināma un pieņemama, un dzemdībās viņš šo mīlestības valodu atpazīst. Arī vīrietim, atrodoties blakus un sajūtot mīlestības hormonu, vairojas labas sajūtas, līdzīgas tām, kādas ikdienā viņš varētu just mīlējoties. Turklāt dejošana rada ļoti lielu emocionālo tuvību, un, ja abi jūtas komfortabli, tad šo mirkli atcerēsies ilgi. Pēc dzemdībām vīrieši atzīst, ka dejojot piedzīvojuši lielu emocionālo pacēlumu, turklāt jutušies vīrišķīgi un sievietei patiešām noderīgi,» pēc savas pieredzes zina stāstīt dūla.

    Vispirms jāizmēģina

    Līga Giniborga ir pārliecināta, ka nepietiek zināt teoriju, kas notiek dzemdībās un kādas dzemdību pozas ir ieteicamas. Visu topošo vecāku lekcijās uzzināto un izlasīto nepieciešams izmēģināt un praktizēt gan kopā ar speciālistiem, gan mājās vienai un divatā ar vīru, dūlu, vecmāti. «Aicinu sievietes dzemdībām gatavoties praktiski un emocionāli. Mēs, dūlas, sievieti vairāk mammojam, barojam ar emocionālo barību. Ja sieviete ir emocionāli piepildīta, viņa savu mīlestību var dot tālāk. Lai dzemdētu dabiski, sievietei ļoti svarīgs miers, pārliecinātība un augsta paškompetence, un to var iegūt tikai darbojoties un gatavojoties,» pārliecināta Līga Giniborga.

    Sievietei, arī vīrietim lielākoties ir kaut kādas gaidas, kādām dzemdībām vajadzētu būt. Tāpēc pirms tam pārim ieteicams pārrunāt, ko katrs vēlas un izmēģināt, kas no redzētā, dzirdētā un lasītā varētu derēt. Ieteicams ieņemt un izmēģināt visas dzemdību pozas, par kurām stāstīts topošo vecāku kursos. Lai gan dzemdību dejas rituālam nav nepieciešamas nekādas speciālas priekšzināšanas, arī tas pirms tam jāizmēģina mājās. Kā ir būt tik tuvu kopā vienam ar otru un iedomāties, ka ir kontrakcija? Pajautāt vīrietim: kā bija? Vai tu to spēsi? Vai spēsi būt ar mani tik tuvu, kad man ļoti sāpēs? Vai dejošana varētu palīdzēt dzemdībās vai ne? Tikpat labi abi var iedomāties, ka deja būs palīdzoša, taču, pienākot dzemdībām, sieviete tomēr nevēlas kustēties un gaida, ka vīrietis tikai atradīsies līdzās un būs sievietes iedrošinājums un uzmundrinājums.

    Ne vienmēr sievietei dzemdībās vajadzīga aktīvā palīdzība – masāža, dejošana. Reizēm plānoto dzemdību rituālu aizstāj spontāns rituāls, kas rodas tieši tajā brīdī.

    Piemēram, sieviete izdomā dejot ar dvieli uz galvas, citreiz atrod vīra kreklā caurumu un to visu dzemdību laiku skrubina. Ir sievietes, kurām patīk matu ķemmēšana, un arī tas var dzemdībās palīdzēt, atliek tikai paļauties uz savu iekšējo balsi. «Vīriešiem iesaku būt gataviem, ka radībām labi sagatavota sieviete var nevēlēties aktīvu partnera darbošanos. Tad vīrietim jābūt tādam kā lauvam, kurš sargā dzemdību alu un nelaiž klāt cilvēkus, kas jauc intīmo un svēto brīdi. Tad vīrietis ir svētuma sargātājs, kurš rūpējas, lai gaisma nav par spilgtu, palūdz izslēgt telefonu, gādā par mūziku un vidi. Tad vīrietis ar savu skatienu vien apstiprina sievietei, ka viss ir kārtībā un ka viņš viņu mīl, bet sievietei atliek tikai ļauties,» uzsver dūla.

    Izmēģini arī dziedāšanu!

    Pamēģini dzemdību laikā dziedāt tāpat kā dziedi Dziesmu svētkos, jo dziedāšana noņem sasprindzinājumu! Kad mute un lūpas ir atbrīvotas, arī lejasgals vairāk atbrīvojas. Protams, dzemdībās nevarēsi izdziedāt melodijas dažādās toņkārtās, jo tev kļūs grūtāk elpot, bet dziedi vienkāršas, ucinošas, aijājošas dziesmas. Tāpēc neslinko un jau grūtniecības laikā sameklē un atkārto savas mīļākās šūpuļdziesmas.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē