• Bērnu slimnīcā pusaudzei veikta unikāla iegurņa operācija

    Mans Mazais
    Ziņu aģentūra LETA
    23. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: BKUS
    Novembra sākumā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ķirurgiem izdevies smagā autoavārijā cietušam bērnam veikt iegurņa traumas fiksācijas operāciju maksimāli precīzi un saudzējoši, kas nodrošinājis pusaudzei iespēju ātrāk atveseļoties, kā arī to, ka viņas dzīves kvalitāte gan pēcoperācijas periodā, gan turpmākajā dzīvē būs nesalīdzināmi labāka.

    BKUS komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina norādīja, ka Latvijā tā ir pirmā navigētā iegurņa traumas minimāli invazīvā operācija pacientam bērnu vecumā, veicot multidimensiju izmeklējumu reālajā laikā. Slimnīcas ķirurgi izmantojuši jaunākās paaudzes neironavigācijas iekārtu, kura BKUS uzstādīta šajā vasarā, nomainot 12 gadus nokalpojušo iekārtu.

    Līdz ar jaunās neironavigācijas iekārtas, kā arī modernākās programmatūras nodrošinājumu slimnīcas operāciju blokā var palīdzēt pacientiem līdzīgā līmenī kā vadošās ārvalstu klīnikās, sacīja BKUS traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs, Latvijas Bērnu ķirurgu asociācijas prezidents Jānis Upenieks.

    Viņš piebilda, ka nav pieņemami 21.gadsimtā operēt mugurkaula deformācijas un traumu radītās sekas bērniem bez 3D attēldiagnostikas un navigācijas atbalsta, kas praktiski novērš neprecīzu stiprinājumu ievietošanas risku.

    «Pacientei, kurai pēc smagas iegurņa traumas bija jāievieto un jānostiprina implanti, to izdarījām caur trim tikai aptuveni divu centimetru platiem griezieniem. Pēc minimāli invazīvām operācijām, kuras tiek veiktas, kontrolējot operācijas gaitu ar neironavigācijas iekārtu un 3D rentgenu, ne tikai samazinās komplikāciju risks un hospitalizācijas laiks, bet arī jonizējošā starojuma ietekme gan uz pacientiem, gan personālu,» skaidroja ārsts.

    Līdz šim, izmantojot veco neironavigācijas iekārtu, programmatūra operācijas gaitas kontrolei BKUS bija pieejama tikai galvas smadzeņu operāciju veikšanai.

    Līdz ar jauno iekārtu iegādātā programma mugurkaula un iegurņa zonas monitorēšanai operācijas laikā jau devusi iespēju vairākiem desmitiem bērnu precīzāk un drošāk, ievērojami mazinot kļūdu risku, labot iedzimtas un iegūtas mugurkaula deformācijas.

    Upenieks skaidroja, ka, operējot skoliozes, vairumā gadījumu tās tehniski nav iespējams koriģēt minimāli invazīvi, taču neironavigācija un 3D attēldiagnostika tieši tāpat palīdz arī vaļējās operācijās, ļaujot izvairīties no jonizējošā starojuma un iespējamām kļūdām. Vienkāršoti skaidrojot, iepriekš mugurkaula operāciju laikā ikvienu soli nācās kontrolēt, veicot rentgena uzņēmumus un pakļaujot starojuma ietekmei gan pacientu, gan medicīnas personālu. Citādi nebija iespējams noteikt, vai stiprinājumi tiek ievietoti precīzi.

    Turklāt parastie rentgena uzņēmumi, salīdzinot ar 3D rentgena un jaunākās paaudzes neironavigācijas iekārtas radītajiem, ne vienmēr spēja sniegt pietiekoši precīzu ainu, pauda mediķis.

    «Šobrīd ārstu atbildība ir katrā gadījumā izvērtēt arī, vai operāciju iespējams veikt minimāli invazīvi, jo tas nozīmīgi ietekmē bērna dzīves kvalitāti turpmāk. Tagad multidimensiju izmeklējums reālajā laikā un optimāls ievades punktu izvietojums, ko sniedz jaunā neironavigācijas iekārta, kā arī prasmes operēt miniinvazīvi, mums bērnu mugurkaula ķirurģijā ļāvušas spert soli uz priekšu,» stāstīja BKUS Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs Ainārs Ģīlis.

    Jaunā neironavigācijas iekārta, kuru var izmantot galvas, mugurkaula, iegurņa un otolaringoloģiskās operācijās, BKUS iegādāta par projekta līdzekļiem, kuru Veselības ministrija realizē Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāna 2022. līdz 2024.gadam ietvaros.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē