• Zinātnieki atklājuši diētu, kas palīdzot kļūt jaunākiem

    Veselīgs uzturs
    Elza Krūmiņa
    8. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Brooke Lark/Unsplash
    Par bioloģisko vecumu dēvē cilvēka ķermeņa briedumu, kas bieži vien neatbilst tam vecumam, kuru redzam pasē. Nu pētnieki ir atraduši diētu, kas var palīdzēt šo pulksteni pagriezt atpakaļ par diviem gadiem.

    Kurš gan negrib izskatīties jaunāks par saviem gadiem, dzīvot ilgāk un neslimot? Pētnieki ir ievērojuši, ka patiesībā cilvēka gadus var mērīt divējādi: faktiskajā vecumā, kuru nosaka pases dati, un bioloģiskajā vecumā, kuru nosaka cilvēka veselības stāvoklis. Citam bioloģiskais vecums ir krietni lielāks par reālo, citiem – mazāks. Lai bioloģiskais vecums neapsteigtu faktisko vecumu, ārsti iesaka sekot līdzi uzturam, izvēlēties aktīvu dzīvesveidu un atturēties no kaitīgiem ieradumiem. Dienvidkarolīnas universitātes ārstiem nesenā pētījumā izdevies atklāt diētu, kas bioloģisko vecumu trīs mēnešu laikā varot samazināt par diviem gadiem!

    Badošanās nebadojoties

    Šo uztura stsitēmu zinātnieki nodēvējuši par «badošanos imitējošu diētu», kas, atbilstoši nosaukumam, atkārto slavenās neregulārās badošanās efektus. Senākos pētījumos ārsti novērojuši, ka tiem, kas piekopj neregulāro badošanos – lielāko dienas laiku jeb 14 stundas gavē, bet astoņās stundās ieplāno ēdienreizes, ir mazāks risks saslimt ar dažādām nopietnām kaitēm. Tomēr šī diēta bieži vien ir apgrūtinoša, jo prasa lielu paškontroli.

    Piecu dienu kurss

    Pētnieku apskatītā «badošanos imitējošā diēta» ļauj ēst, kad vien rodas apetīte. Taču ir jāievēro vairāki svarīgi priekšnosacījumi.  Piecas dienas ierasto ēdienkarti ir jāiemaina pret augu valsts uzturu, jāsamazina uzņemtie ogļhidrāti un olbaltumvielas un jāatsakās no nepiesātinātajiem taukiem. Tas nozīmē – jāēd vegāniski, jāatsakās no cukuriem, miltainiem un taukainiem ēdieniem. Lai arī tas izklausās drastiski, pēc piecu dienu kursa varot atkal ēst kā ierasts. Strikto ēšanas režīmu ārsti iesaka atkārtot ik pēc 25 dienām.

    2024. gada februārī publicētajā zinātniskajā darbā teikts, ka pēc trīs mēnešu diētas kursa visiem 86 pētījuma dalībniekiem samazinājās holesterīna līmenis, normalizējās asinsspiediens, nokritās svars, mazinājās aknu aptaukošanās risks. Sasummējot visus veselības ieguvumus, zinātnieki secināja, ka pētījuma dalībnieku bioloģiskais vecums bija samazinājies par vidēji 2,5 gadiem, ziņo zinātniskais žurnāls «Nature».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē