Santa.lv
  • 26.11.2025
  • Zinātnieki atklāj, kad ziemas sezonā ir piemērotākais laiks vakariņām

    Estere Jansone
    Foto: Adelaides / Shutterstock
    Kopš pulksteņi ir pagriezti atpakaļ, tumsa iestājas jau pirms daudzi no mums pat pamet darbu. Šis tumsas periods neapšaubāmi ir emocionāli smagākais gada posms, kas ietekmē arī cilvēka ķermeni fizioloģiski. Zinātnieki atklājuši, ka arī vakariņu laikam gada tumšajā periodā ir liela nozīme.

    Cilvēku ķermenis darbojas pēc diennakts ritma — iekšējā 24 stundu pulksteņa, kas regulē miegu, vielmaiņu, gremošanu un hormonu ciklus. Šie ritmi ir dabiski sinhronizēti ar gaismu un tumsu, tāpēc, kad dienasgaisma pazūd agrāk, likumsakarīgi arī vielmaiņa sāk palēnināties.

    Zinātnieki uzskata, ka ēšanas laiks ir tikpat svarīgs kā tas, ko mēs ēdam, tādēļ ir radīta pavisam jauna nozare, kas pēta saistību starp vielmaiņu un dienasgaismu. To dēvē par hronouzturu, nozari, kas pēta, kā ēdienreižu laiks mijiedarbojas ar mūsu iekšējo bioloģisko pulksteni un kā īsās dienas var ietekmēt garastāvokli, vielmaiņu un veselību.

    Piemēram, vienā pētījumā tika atklāts, ka veseliem pieaugušajiem, kuri vakariņoja plkst. 22:00, bija par 20% augstāks cukura līmenis asinīs un viņi sadedzināja par 10% mazāk tauku salīdzinājumā ar tiem, kuri vakariņoja plkst. 18:00. Tas notika, neskatoties uz to, ka abas grupas ēda identiskas maltītes un viņiem bija līdzīgs gulētiešanas laiks.

    Arī plašākas analīzes apstiprina tās pašas tendences. Piemēram, veselu 29 pētījumu analīzē apstiprināta hipotēze, ka cilvēka ķermenis dienas pirmajā pusē sadedzina vairāk kaloriju un tauku nekā vēlākās dienas stundās. Turklāt, agrajiem ēdājiem ir labāki vielmaiņas marķieri nekā vēlajiem ēdājiem (piemēram, labāks asinsspiediens, zemāks cukura un holesterīna līmenis). Savukārt citi pētījumi norāda, ka regulāra ēšana vēlu vakarā – jo sevišķi, tuvu gulētiešanas laikam – ir saistīta ar sliktākiem veselības rādītājiem un lielāku aptaukošanās un vielmaiņas traucējumu risku. Tāpat vēlajiem ēdājiem tika novērots arī sliktāks miegs.

    Bet, kā ēst, kad tumsa iestājas agrā pēcpusdienā?

    Hronobiologi uzskata, ka pārtikas uzņemšanas saskaņošana ar diennakts ritmu ir lēts un efektīvs veids, kā nomest svaru un vienlaikus uzlabot veselības rādītājus. Ja ēšanu pareizā laikā vēl apvieno ar fiziskajām aktivitātēm, tad veselības rādītājiem nevajadzētu diži atpalikt no vasaras laika rādītājiem.

    Limerikas univestitātes uztura pētniece Ketrīna Nortone iesaka

    ziemas laikā vakariņu laiku pavirzīt par stundu agrāk nekā vasarā,

    piemēram, beigt vakariņas laikā no plkst. 17.30 līdz 19.00, vēlākais – trīs stundas pirms gulētiešanas. Tāpat ir vērts ieturēt sātīgākas un bagātākas brokastis un pusdienas, laikā, kad vēl ir dienasgaisma un vielmaiņa ir aktīvāka.

    Ja vakarā ir paredzētas fiziskās aktivitātes, pirms tām ieturi bagātāku maltīti, bet pēc tām – vieglu uzkodu.

    Šobrīd lasa

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk