• Svarīgi! Vai esi pieteicis savu pusaudzi eID kartei?

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Neatkarīgi no tā, vai tavam pusaudzim jau ir pase vai nav, no 2023.gada 1.maija personas apliecība (eID karte) būs obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu*.

    Līdz ar to jau no 2021.gada 1.janvāra Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu, pasi izsniegs, ja viņam būs derīga personas apliecība (eID karte), vai pasi izsniegs vienlaikus ar personas apliecību (eID karti).

    Dokumentus iesniedz un saņem PMLP filiālē neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas rindas kārtībā un pēc iepriekšēja pieraksta. 

    Pieteikties personu apliecinoša dokumenta izsniegšanai uz konkrētu apmeklējuma laiku (nestāvot rindā) ir iespējams:

    • piezvanot pa tālruni vai rakstot e-pastu Jūsu izvēlētajai PMLP teritoriālajai nodaļai. Kontaktinformācija pieejama šeit!
    • piesakoties caur mājaslapas klātienes pieraksta pilotprojektu, vai caur mobila telefona lietotni Qticket, lejupielādējot to  Google Play vai App store
      • Persona, kura dzīvo vai ilgstoši uzturas ārvalstī, personu apliecinoša dokumenta noformēšanai var vērsties Latvijas Republikas konsulārajā vai diplomātiskajā pārstāvniecībā, kontaktinformācija ŠEIT.

      Svarīgi!

      Par laika posmā no 2017. gada 13. maija līdz 2017. gada 31. decembrim izsniegtajām eID kartēm:

      • Daļai eID karšu lietotājiem jāatjauno eParaksta sertifikāti LR Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde informē, ka laikā no 2017.gada 13.maija līdz 2017.gada 31.decembrim izsniegtajās eID kartēs iekļautā droša elektroniskā paraksta sertifikāta derīguma termiņš ir īsāks nekā eID kartes derīguma termiņš, tāpēc karšu lietotājiem nepieciešams veikt sertifikātu atjaunošanu.
      • eID kartes sertifikātu derīguma termiņu var pārbaudīt, ievietojot eID karti karšu lasītājā un atverot programmas eParakstītājs 3.0 sadaļu «Rīki» -> "Sertifikāti”.
      • Sertifikātus var atjaunot attālināti programmā Latvia eID PinTool jaunākajā versijā nr.2.0.13, kas ir pieejama PMLP mājas lapā šeit. Lietotājiem, kuri ikdienā jau izmanto eID karti e-Identitātes apliecināšanai vai dokumentu parakstīšanai, būs nepieciešams atjaunot programmu Latvia eID PinTool uz jaunāko versiju, kurā iekļauta arī sertifikātu atjaunošanas funkcija. Savukārt, lietotājiem, kuri iepriekš nav izmantojuši eParaksts eID kartē, jāatceras, ka kartes izmantošanai nepieciešams kartes lasītājs.
      • Pēc sertifikātu derīguma termiņa beigām, sertifikātus nebūs iespējams atjaunot un būs nepieciešams pieteikties jaunai eID kartei.
      • eID karšu lietotāji, kuriem ir aktivizēti eParaksta sertifikāti, saņems vairākus atgādinājumus par sertifikātu derīguma termiņu tuvošanos, kur būs iekļauta instrukcija kā veikt eParaksta sertifikātu atjaunošanu. Atgādinājumi tiks nosūtīti uz e-pasta adresi, kas norādīta saņemot eID karti.

      *Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā stājās spēkā 2021.gada 1.janvārī.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē