• Sērijā «Orbītas bibliotēka» iznācis Ērikas Bērziņas dzejoļu krājums

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Izdevniecība «Orbīta» laidusi klajā dzejnieces Ērikas Bērziņas dzejas krājumu «Ardievas bohēmai». Krājuma atklāšana paredzēta 7. septembrī plkst. 19.00 bārā «Aleponija».

    «Ardievas bohēmai» ir Ērikas Bērziņas otrais dzejoļu krājums pieaugušajiem. Krājumā atklājas ikdienas dzīve ar tās mazajiem priekiem un bēdām, rūpes par tuvajiem cilvēkiem, vēlme pēc mīlestības, personiskās brīvības un pašizpausmes. Grāmatas redaktors Kārlis Vērdiņš par krājumu teic: «Autore rāda, kā dzīve piespiež jauneklīgos bohēmistus nomest spilgtās, svešās spalvas, lai pieņemtu dzīvi ar stoiciskumu un cerību. Krājums tapis ilgu gadu gaitā, kad jaunības sapņi un pozas nomainītas pret sievas un ģimenes mātes atbildības nastu, bet sintētiski mākslīgā urbāno jauniešu bohēma sen izgaisusi ikdienas sīkumu, darbu, prieku un bēdu straumē.

    Šīs dzejas balss uzdod jautājumus par pieaugšanas un ģimenes dzīves jēgu un sūtību, kā arī meklē kaut nelielu privātu telpu savas patības saglabāšanai situācijās, kad ģimenes mātes statuss uzliek par pienākumu uzupurēties citu labā.

    Autores asociatīvā pieeja dzejai pa šiem gadiem kļuvusi vienkāršāka un vaļsirdīgāka, tā provocē uz uzticēšanos un līdzpārdzīvojumu.»

    Ērika Bērziņa (1977) ir dzejniece, redaktore, žurnāliste. Studējusi filoloģiju Latvijas Universitātē. Galvenā redaktore žurnālos «Mans Mazais» un «Pūcīte», galvenās redaktores vietniece žurnālā «Ievas Veselība». Organizējusi vairākus starpdisciplinārus kultūras pasākumus, iesaistās kultūras projektu īstenošanā. Kopš 2004. gada Dzejas dienu programmā vada «Ceļojumu ar dzejniekiem» – poētiskas ekskursijas pa dažādām Rīgas apkaimēm. 2006. gadā iznācis Ērikas Bērziņas dzejas krājums pieaugušajiem «Ziemeļu lapsa», 2020. gadā – dzejas krājums bērniem «Mammas dzejoļi» (nominēts Latvijas Literatūras gada balvai 2021 un Jāņa Baltvilka balvai). Darbojusies Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā. Kopš 2018. gada darbojas Dzejas dienu padomē.

    Ērika Bērziņa par «Ardievām bohēmai” stāsta: «Šis dzejoļu krājums ir tapis vairāku gadu garumā, un šajā laikā esmu piedzīvojusi daudz transformāciju, taču, neskatoties uz ikdienas lielo skrējienu, bērnu kņadu un daudzajiem pienākumiem, neesmu pazaudējusi savu balsi.

    Par katru dzejoli varu izstāstīt veselu stāstu un, iespējams, ar kādu no tiem padalīšos arī dzejas krājuma atvēršanas svētkos.

    Dzejai ardievas vēl nesaku.»

    Grāmatas redaktors: Kārlis Vērdiņš. Korektore: Ildze Jurkāne. Sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Dizaina autors: Tom Mrazauskas. Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

    Sērijā «Orbītas bibliotēka» tiek izdoti mūsdienu dzejnieku un prozaiķu darbi. Līdz šim sērijā izdotie darbi: Arvja Vigula dzejoļu krājums «Grāmata”, Kirila Kobrina eseju izlase «Vēsture. Work in Progress», Andra Kupriša stāstu krājums «Berlīne», Kikōnes dzejas krājums «Jūs kavējaties», Anda Surgunta dzejas krājums «Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm», Semjona Haņina krājums «Ne tā», Elvīras Blomas dzejas krājums «Izdzēstie attēli», Laura Veipa «Interesantās dienas», Andreja Seņ-Seņkova dzejas krājums «Papīra krūtis», Viļa Kasima «Lizergīnblūzs», Leonīda Dobičina romāns «Enpils», Andra Kalnozola romāns «Kalendārs mani sauc», Ričarda Brotigana romāns «Foreļu cope Amerikā», Roberta Valzera «Laupītājs», Arkādija Dragomoščenko «Elēģijas», Elīnas Bākules-Veiras dzejas krājums «Tas ods meklē mani kopš 1981. gada», Marijas Luīzes Meļķes dzejas un zibprozas krājums «Nerealizēto potenciālu klubs», Gunta Bereļa darbs»…rakstīt…», Danilo Kiša stāstu krājums «Mirušo enciklopēdija», Serhija Žadana dzejas izlase «Harkivas Dinamo».

    Grāmatas nopērkamas grāmatnīcās «Globuss», «Jānis Roze», «Bolderāja», kā arī interneta platformā talka.lv.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē