• Rosina samazināt PVN zālēm

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    13. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lai mazinātu pacientu tiešo maksājumu īpatsvaru, kas ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, Veselības ministrija rosina samazināt PVN likmi no līdzšinējiem 12% līdz 5%, tādējādi samazinot zāļu cenu, par kādu tās iegādājas iedzīvotāji.

    Veselības ministrijas Konceptuālais ziņojums par zāļu finansiālo pieejamību, kas pagaidām nodots apspriešanai, paredz piecus veidus, kā samazināt pacientu maksājumus par medikamentiem.

    • Samazināt PVN likmi no līdzšinējiem 12% līdz 5%, tādējādi samazinot zāļu cenu, par kādu tās iegādājas iedzīvotāji.
    • Noteikt lieltirgotavas pieļaujamo piecenojumu nevis procentuāli no ražotāja cenas, bet fiksētā līmenī, piemēram, zālēm virs 200 eiro lieltirgotavas piecenojums nedrīkstētu pārsniegt 6 eiro – tāpat, kā tas noteikts Lietuvā un Igaunijā.
    • Noteikt maksimāli pieļaujamo kopējo pacienta līdzmaksājuma summu par kompensējamajām zālēm kalendārā gada laikā – 250 eiro –, virs kura turpmāk pacienta līdzmaksājums nebūtu jāveic.
    • Pārskatīt zāļu cenu veidošanās principus, samazinot zāļu gala cenas pacientiem. To būtu iespējams panākt, nosakot, ka medikamenta cena kompensējamo zāļu sistēmā un ārpus tās ir vienāda un tiek veikts šīs cenas salīdzinājums ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.
    • Lai mazinātu pacientu izdevumus par zālēm, ieviest zāļu vispārīgā nosaukuma izrakstīšanas principu receptēs nekompensējamām recepšu zālēm.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē