• Pieļauj iespēju apturēt lietotnes “Apturi Covid” darbošanos Latvijā, ziņo medijs

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Igaunijā no maija sākuma apturēta kovida kontaktu izsekošanas mobilā lietotne. Latvijā lēmums par aplikāciju pieņemts vēl nav, taču tāda iespēja pastāv, ReTV Ziņām saka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja. “Šobrīd monitorējam situāciju, skatāmies. Aplikācija atkal jaunu pielietojumu iegūst brīdī, kad Latvijā ienāk kāds bīstams celms, un nepieciešams ātri atklāt inficētās personas un noteikt kontaktpersonu skaitu.”

    Tomēr par aplikācijas apturēšanu pagaidām nav lemts. Līdz šim lietotne “Apturi Covid” lejupielādēta 472 tūkstošus reižu, SPKC lietotājiem ģenerējis vairāk nekā 8000 individuālo kodu. Arāja gan uzsver, ka lietotnes darbība esot pārstrukturizēta.  Ilze Arāja: “Kontaktpersonas saņem SMS ar datumu, kurā brīdī bijis kontakts, tālāk informāciju par mājaslapu, kurā sekot norādēm.”

    Runājot par vīrusa izplatību šobrīd, kopš februāra vidus Latvijā saslimstība mazinās. Diemžēl vīruss aizvien turpina cirkulēt, īpaši ģimenēs un darba kolektīvos. Šobrīd dienā inficējas vidēji 270 personas, ReTV Ziņas informē SPKC. Visvairāk jaunatklāto inficēšanās gadījumu ir vecuma grupā no 40 līdz 69 gadiem. “Kādu nedēļu tas var būt straujāks, citu nedēļu procenti ir mazāki. Salīdzinot pagājušo nedēļu ar iepriekšējo, samazinājums ir 34,4%,” saka Ilze Arāja.

    SPKC gan uzsver – jāatceras, ka vīruss nekur nav pazudis. Situācija var būt mainīga. To pierāda notiekošais citās Eiropas valstīs, piemēram, Portugālē un Spānijā, kur pēdējās nedēļās vērojams neliels inficēšanās gadījumu pieaugums. “Ir valstis, kurās rādītāji samazinās. Redzam, ka, atceļot ierobežojumus, atsevišķās vietās pieaug saslimstības gadījumi. Atsākoties ceļojumu sezonai, būtu jāizvērtē maznozīmīgi ceļojumi,” uzsver SPKC pārstāve.

    Kā norāda Arāja, lai gan pandēmijas apstākļos aizvadīti jau divi gadi, aizvien ir cilvēki, kuri, saņemot pozitīvu kovida testu, nezina, kā pareizi rīkoties. “Katrs, kurš saņem pozitīvu testu, saņem SPKC SMS. Tajā norādes uz mūsu mājas lapu, kurā var uzzināt, kā rīkoties. Reizēm cilvēki, saņemot šo rezultātu, apjūk, nezina, kas jādara.”

    Pamanot vīrusa simptomus, cilvēkam jāpaliek savā dzīves vietā, jādodas izolācijā un par tālāko rīcību jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē