• Perevoščikovs par sertifikātu atcelšanu: Omikrons būs priecīgs

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors  Jurijs Perevoščikovs
    Foto: Matīss Markovskis
    SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
    Pašlaik Latvijā piekļuvei daudziem pakalpojumiem, īpaši iekštelpās, ir nepieciešams Covid-19 sertifikāts. Vai no tā vajadzētu atteikties? «Delfi Plus» intervijā epidemiologs atzīst, ka šādā gadījumā vīrusam būs lielākas iespējas izplatīties.

    Saeima līdz šim noraidījusi priekšlikumus izbeigt Covid-19 sertifikātu izmantošanu, tomēr diskusijas par šo tematu nav rimušas.

    Komentējot to, vai pavasarī gaidāms vēl viens omikrona vilnis, epidemiologs norāda, ka tas atkarīgs no tā, cik omikronam būs ļauts izplatīties sabiedrībā. Tāpat svarīgi ir arī valstī esošie ierobežojumi.

    Ja tie tiktu atcelti, tad varētu būt saslimstības pieaugums un slimība varētu turpināt cirkulēt, «Delfi Plus» norāda Perevoščikovs

    "Ko mēs varam sagaidīt, ja nav sertifikāta? Varam modelēt situāciju. Ir populācijas daļa, kas nav vakcinēta un pārslimojusi. Šiem cilvēkiem nav aizsardzības, bet viņiem infekcija izplatās lēnāk, jo nevakcinētiem cilvēkiem ir ierobežoti savstarpējie kontakti un mobilitāte.

    Piemēram, nevakcinēts cilvēks nevar divas stundas pasēdēt kafejnīcā, apmeklēt kinoteātri vai atsevišķus veikalus. Līdz ar to šai grupai pašreiz ir mazāka iespēja inficēties. Ja šie cilvēki bez sertifikāta pēkšņi rītdien vai pēc nedēļas sāks apmeklēt sabiedriskas vietas, kurās nevarēja iet bez sertifikāta, pirmkārt, šajās vietās būs lielāks cilvēku skaits.

    Omikronam tas ir par labu. Viņš būs “priecīgs”, jo viņam ir lielākas iespējas izplatīties.

    Loģiski domājot, šie cilvēki inficēsies biežāk, un tas nekādi nemazinās saslimstības izplatību sabiedrībā. Bet, ja šis viss ir akceptējams un ja mēs redzam, ka slimnīcas joprojām nebūs pārslogotas, ekonomika turpinās funkcionēt, varbūt no šāda viedokļa šis risks ir akceptējams," «Delfi Plus» saka epidemiologs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē