• Pavļuts: Bērnu vakcinācijā pret Covid-19 nevajadzētu radīt iespaidu, ka tā ir obligāta

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    14. decembris, 2021
    15 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Saistībā ar bērnu vakcināciju pret Covid-19, kas sāksies ceturtdien, nevajadzētu spert tādus soļus, kas radītu iespaidu, ka tā būs obligāta, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

    Šādu nostāju ministrs pauda saistībā ar jautājumu par to, vai netiek plānots viest kādas izmaiņas pašreizējā regulējumā, kas skars epidemioloģiskās drošības pasākumus vai sertifikātu uzrādīšanas kārtību bērniem. Kopumā uz šo jautājumu ministrs atbildēja noraidoši.

    Viņš cita starpā uzsvēra, ka speciālisti ir norādījuši, ka vakcinācija būtu vajadzīga bērniem, kas ir riska grupās. Taču pārējos gadījumos ministrs aicināja vecākus izrunāt šo tematu ar ārstu.

    Pēc Pavļuta paustā, kopumā Latvijā ir aptuveni 141 000 bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem. «Mēs šobrīd esam saņēmuši 54 000 Pfizer/BioNTech devu un nākamgad saņemsim vēl," piebilda ministrs.

    Veselības ministrija šajā procesā esot vadījušies pēc dažādām prognozēm, gatavojoties arī lielākam pieprasījums nekā gaidīts, taču vecāku aptaujas, pēc ministra sacītā, uzrādījušas, ka šāda vēlme būtu aptuveni 20% līdz 25% cilvēku.

    Tāpat politiķis akcentēja, ka bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcināciju nodrošinās ģimenes ārstu prakses un ārstniecības iestādes – slimnīcas, poliklīnikas un veselības centri.

    Jau ziņots, ka plašāku informāciju par bērnu vakcināciju pret Covid-19 plānots sniegt preses konferencē trešdien.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    15 komentāri

    Andris Baumanis
    Visādi var būt, mums jau valstī ir 2 gadu pieredze. Pēdējo mēnešu lēmumu gan noveduši pie tā, ka slimnīcās covid smagie pacienti samazinās, vīrusa izplatības līknes arī iet uz leju, ko nevar teikt par visām valstīm. Piem, Norvēģijā šobrīd tieši pretēji. Kas ir galvenais - nesākt protestēt pret visu pašā sākuma posmā un netēlot varoņus un gudriniekus visās dzīves sfērās, kur ar to nodarbojas speciālisti. Ja iedzīvotāji būt aktīvi vakcinējušies gada sākumā, nebūtu jādara tas piespiedu kārtā, jo tikai speciālist apzinās, kādas būs sekas - cilvēks parastais dzīvo ar pārliecību, ka seku nebūs un viss ir forši. Bet tā nav. Latvijā jau nomiruši vairāk kā 4300 cilvēku, viņiem galīgi viss nav forši. Bērnus tāpat aicina vakcinēt tikai tos, kuriem hroniskas problēmas. Un nevajag aizmirst- bērni pārnēsā vīrusu, bet pašiem no tā ne silts ne auksts.
    Anna Zālīte
    Nevajadzētu paļauties uz to, ka bērnu vakcinācija būs neobligāta vienmēr. Situācija var mainīties atkarībā no vakcinēto aptveres un vīrusa izpausmēs. Noteikti jāklausās ārstu, infektologu, medicīnas speciālistu norādēs un noteikti ir iespēja saņemt konsultāciju pie sava ĢA.
    Līvija Bukovska
    “speciālisti ir norādījuši, ka vakcinācija būtu vajadzīga bērniem, kas ir riska grupās. Taču pārējos gadījumos ministrs aicināja vecākus izrunāt šo tematu ar ārstu.“ tikai nesāciet bļaut komentāros, ka visus bērnus tagad “nošpricēs, noindēs” utt. Uz šo brīdi nekas nav obligāts, kā ieteikums vecākiem, kuru bērni ir riska grupā. Citos gadījumos var konsultēties ar ārstniecības personu un lemt kā rīkoties būtu labāk.
    Alina Marija Berneva
    Tas, ka cilvēki vairāk par uzmanību piesaistošu virsrakstu neko citu nelasa, nav nekāda brīnums. Daudzi neizprot to, ka šī konkrētā vecuma posma vakcinācija ir brīvprātīga, priekšroku dodot riska grupā esošajiem bērniem. Katrs vecāks ir tiesīgs izlemt vakcinēt savu bērnu vai nē, izvērtējot tā veselības stāvokli un riskus, kurus saslimšanas ar kovidu var atstāt uz bērna veselību. Nevajag celt paniku tur, kur tās nav.
    Laura Ankipāne Gulbe
    Es ticu, ka tas var izglābt daudz bērniņu ar imūnām saslimšanām.. protams, vecākiem pašiem jāizlemj vakcinēt savu bērnu vai nē..bērnu vidū slimo mazàk un vieglāk, tas gan..bet smagi gadījumi arī jau ir notikuši :(( tādēļ katra vecāku rokās ir izvērtēt šo risku ! Nesen 3 gadīgu bērnu reanimēja pēc C19 saslimšanas, knapi izdevās glābt..abpusēja plaušu pneimonija īsā laikā..:(
    Violeta Svid
    Speciālisti ir norādījuši, ka vakcinācija būtu vajadzīga bērniem, kas ir riska grupās. Taču pārējos gadījumos ministrs aicināja vecākus izrunāt šo tematu ar ārstu! Ārstam ir pēdējais noteicošais vārds, ko darīt individuālajā situācijā
    Ritvars_T
    Tā jau arī ir vecāku atbildība pieņemt pareizo lēmumu. Ļoti labi, ka atkārtoti ir vērsts uzsvars, ka bērnu vakcinācija nav obligāta. Bērniem ar pavājinātu imūnsistēmu beidzot ir iespēja sevi pasragāt no vīrusa un to arī liela daļa vecāku apzinās.
    Agris_99
    Vecāki atveriet taču acis, vai jums tiešām vienalga, kas notiek ar jūsu bērnu!!?? 20% tas ir smieklīgi maz!!! Uzticieties zinātnei un vediet bērnus taču vakcinēt pie pirmās iespējas!!! Vakcīna ir droša un nav par ko satraukties! Mazāk lasiet un klausieties dezinformātoru ziņas, tad arī viss būs labi!
    LindaPoseva1
    Domāju, ka tiem bērniem, kuriem tas ir nepieciešams, vecāki jau ar ārstiem gaida šo vakcīnu Tur nav ko diskutēt. Ir bērniņi, kuriem defoltā veselības stāvoklis nepieļauj nekādu saslimšanu, kur pat ierastas iesnas var būt liktenīgas. Katrs vecāks darīs visu, kas nepieciešams, lai parūpētos par savu bērnu.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē