• Pasniegs Tradicionālās kultūras izcilības balvu tautas mūzikas nozarē

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Latvijas Nacionālā kultūras centra Tradicionālās kultūras izcilības balvu tautas mūzikas nozarē saņems tautas mūzikas instrumentu restaurators, meistars un muzikants Valters Reiznieks. Balvas pasniegšana notiks 2023. gada 27. oktobrī kultūrvietā «Koka Rīga».

    Tradicionālās kultūras izcilības balva ir īpašs LNKC apbalvojums individuālai izcilībai vai mākslinieciskajam kolektīvam par sevišķiem nopelniem vai būtisku ieguldījumu sava novada vai pilsētas kultūrvides veidošanā un uzturēšanā. 

    Valters Reiznieks ir seno mūzikas instrumentu restaurators, instrumentu meistars, muzikants un tautas mūzikas kapelas «Ziemeļmala» vadītājs. Audzis Tirzā, ģimenē ar dzīvu mājas muzicēšanas tradīciju. «Vai tā bija kāda darba talka vai jubileja, beigās vienmēr bija pasēdēšana pie galda un dziedāšana, dažkārt arī spēlēšana. Līdz ar to ļoti daudzas tradicionālā žanra dziesmas man ir pazīstamas no agras bērnības,» stāsta Valters. Paaugoties Valters sāka muzicēt kopā ar vecāko brāli, spēlēja klarneti, Jāņos muzicējot apstaigāja apkārtējas mājas. 

    Pēc dienesta armijā Valters Reiznieks nonāca Limbažos, kur iesaistījās vietējā kapelā, spēlēja dūru cītaru un dziedāja – tur arī pirmo reizi dzirdēja Ieviņa ermoņikas.

    Kāds draugs, mūzikas skolotājs, ik pa laikam Valteram kā amatniekam lūdzis salabot kādu mūzikas instrumentu, nonākot pie vajadzības pēc basa stīgām klavierēm un koncertkoklēm – tā Valters uztaisījis iekārtu apvīto stīgu izgatavošanai un pie viņa sākuši meklēt palīdzību arvien vairāk cītaru spēlmaņi. Valters stāsta: «Ar to lieta nebeidzās, izrādījās, ka instrumenti, lai tie atkal skanētu, ir jāremontē. Tā bija laba skola, nācās izpētīt un iepazīt šos stīgu instrumentus, tā teikt, no iekšpuses. Atrestaurēju arī savējo dūru cītaru, un, to darot, radās ideja kādam uzlabojumam. Ideja izrādījās vērtīga, tā pavēra šim instrumentam jaunas iespējas. Tā pamazām sāku izgatavot arī jaunus daudzstīgu instrumentus, kā kokles, dūru cītaras, podziņu cītaras, hromatiskās cītaras un cītarkokles.»

    2016. gadā kopā ar domubiedriem Valters Reiznieks izveidoja tautas muzikantu grupu «Ziemeļmala», kurā tiek spēlēti pārsvarā paša gatavoti stīgu instrumenti.

    Pirms dažiem gadiem Valters sastapās ar Ieviņa ermoņiku spēles entuziastu Valdi Andersonu un kopā ar citiem entuziastiem – Oskaru Patjanko un Arni Ābelīti – nolēma mēģināt no jauna uzbūvēt Ieviņa ermoņikas. Sekoja rūpīgs izpētes darbs, un 2020. gadā tika uzbūvētas pirmās jaunās Ieviņa ermoņikas. Līdz šim tapušas četras un izgatavošanas procesā ir vēl divas Ieviņa ermoņikas.

    Etnomuzikologs Oskars Patjanko stāsta: «Valters Reiznieks ir daudzpusīga personība – gan lielisks muzikants, kas muzicēšanas prasmes un repertuāru mantojis tradicionālā ceļā, gan izcils amatnieks, kas ir izgatavojis daudzus mūzikas instrumentus, gan arī ansambļa «Ziemeļmala» vadītājs un nenogurstošs tautas mūzikas un seno instrumentu popularizētājs. Valters savā darbā vienmēr meklē jaunus risinājumus un tiecas uz perfektumu. Viņa amatnieka prasmes ir bijušas ļoti nozīmīgas Ieviņa ermoņiku būves atdzimšanā, arī cītarkokļu spēles popularizēšanā viņa devums ir nenovērtējams. Valters ir ļoti atsaucīgs un vienmēr gatavs spēlēt, rādīt un stāstīt par mūzikas instrumentiem, to izgatavošanu un spēli.»

    Tradicionālās kultūras izcilības balvas tautas mūzikas nozarē pasniegšanu 27. oktobrī plkst.15.00 būs iespēja vērot tiešraidē Latvijas Nacionālā kultūras centra kontā sociālajā platformā Facebook

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē