• Mūžībā aizgājis animācijas filmu režisors Nils Skapāns

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    22. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    20.septembrī mūžībā aizgājis animācijas filmu režisors Nils Skapāns – Latvijā vienīgais plastilīna animācijas meistars, vairāk nekā 40 filmu autors, nacionālu un starptautisku balvu laureāts, aģentūrai LETA pavēstīja Nacionālā kino centra Kristīne Matīsa.

    Viņa norādīja, ka Skapāns ir spilgts piemērs no talantīgo autodidaktu plejādes, jo absolvējis tikai Rīgas 39.vidusskolu un visu tālāko sasniedzis ar talantu un mērķtiecīgu darbu. Pēc skolas un dienesta armijā Skapāns 1989.gadā sāka strādāt par operatoru animācijas filmu studijā Dauka un filmēja zīmētās īsfilmas Fantadroms, Rāvējslēdzējs, Krikši, Seserija, arī lielfilmu Ness un Nesija, pie kuras darbs ilga trīs gadus.

    1993.gadā viņš pārcēlās uz leļļu filmu studiju Animācijas brigāde un drīz jau patstāvīgi – kā režisors un scenārija līdzautors – veidoja seriālu Munks un Lemijs. Ar vienu no savām pirmajām šī seriāla filmiņām Lidojam?! Skapāns pārsteidza visu Latvijas kinosabiedrību, saņemot bērnu žūrijas galveno balvu Kristāla lācis Berlīnes festivālā 1995.gadā, un tā ilgu laiku bija Latvijas nozīmīgākā kinobalva starptautiskā arēnā.

    Pēc septiņām Munka un Lemija filmām sekoja seriāls Zvēri, šī seriāla filma Caurā māja 2000.gada festivālā Lielais Kristaps viņam atnesa balvu par labāko animācijas režiju. Tomēr pamazām Skapāna filmas attālinājās no Animācijas brigādes tradicionālās stilistikas.

    Viņš izmēģināja jaunus materiālus un drīz arī atklāja sev plastilīnu kā leļļu animācijas tehniku. 2002.gadā, veidojot filmu Smilšu pils, Skapāns nodibināja patstāvīgu leļļu filmu studiju ar firmas zīmi Nilsons Jura Podnieka studijas paspārnē, 2004.gadā atgriezās Berlināles konkursa skatē ar filmu Redzi, Trusi!… Tētis brauc uz Londonu, bet 2005.gadā izveidoja savu pirmo animācijas filmu pieaugušajiem. 2008.gadā Skapāns izmēģināja atkal jaunu leļļu materiālu, kopā ar mākslinieci Vitu Valdmani veidojot filmas Sasit spārnus varoņus no keramikas. 2010.gadā ar filmu Burvīga diena Skapāns vēlreiz tiek uzaicināts piedalīties Berlināles konkursa skatē un nu jau ir uz palikšanu pieskaitīts pasaules animācijas elitei.

    Kopš 2012.gada vairākas filmas Skapāns veidoja studijā Lokomotīve, bet kopš 2014.gada sadarbojās ar Vides Filmu studijas (VFS Films) komandu, vispirms piedaloties Pētera Krilova dokumentālās filmas Uz spēles Latvija animācijas elementu veidošanā. Studijā VFS Films vairākus gadus tapa arī Skapāna pēdējā filma Diendusa, kas šogad iesniegta Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps vērtējumam.

    Atvadīšanās no animācijas režisora Skapāna notiks pirmdien, 27.septembrī, plkst.12 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē