• Liepājas Simfoniskais orķestris ir samazinājis krievu komponistu mūzikas īpatsvaru

    Kultūra
    Ziņu aģentūra LETA
    4. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) ir pārskatījis repertuāra politiku, samazinot krievu komponistu mūzikas īpatsvaru, norāda LSO pārstāve Iveta Vēvere.

    Viņa atzīmēja, ka LSO plāno reizumis atskaņot Ukrainā dzimušā koponista Sergeja Prokofjeva un 1917.gadā Krieviju uz visiem laikiem pametušā Sergeja Rahmaņinova darbus.

    «Neuzskatām par pieņemamu savās izvēlēs balstīties uz Krievijas režīmu piekopto vēstures viltošanas politiku, kas «privatizē» savu disidentu un upuru sasniegumus. Tādu ģēniju kā Dmitrija Šostakoviča, Alfrēda Šnitkes un Sergeja Prokofjeva daiļrade ir tapusi, spītējot totalitārajam režīmam, un ir cienīga skanēt brīvajā pasaulē arī šodien,» uzsvēra LSO pārstāve.

    Latvijas Televīzijas raidījums «Kultūršoks» vēstīja, ka kamerorķestra «Sinfonietta Rīga» koncertmeistare, vijolniece Marta Spārniņa pēc 14 šajā muzikālajā apvienībā nostrādātiem gadiem nolēmusi to atstāt, jo nevēlas kara laikā izpildīt krievu autoru darbus, turpretim diriģents Normunds Šnē uzskata, ka mūzika nav saistāma ar politiku.

    Kā rakstīts, Ukrainas kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko Lielbritānijas laikrakstā «The Guardian» aicinājis Rietumvalstīs neatskaņot krievu mūziku, tai skaitā, Pētera Čaikovska mūziku, kamēr Krievija neizbeigs karu. Lietuvas Kultūras ministrija uz šo aicinājumu reaģējusi, aicinot Lietuvas kultūras iestādēm pārskatīt savu repertuāru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē