• Lauksaimnieks Šmits stāsta, kā noritēja protesta akcija: Varam beidzot piecelties kājās!

    Protests
    Estere Jansone
    5. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zemnieku Saiema
    Lauksaimnieks Eduards Šmits no Saldus novada bija viens no šodienas lauksaimnieku protesta organizatoriem. Viņš atzīst, ka šodien varēja just patiesu saliedētības sajūtu, tomēr tas nebūt nav uz labu – lielā protesta aktivitāte liecina, ka lauksaimnieku prasības ilgstoši tikušas nonivelētas līdz pašam zemākajam līmenim.

    Zemnieku saimniecības «Pīlādži» saimnieks Eduards Šmits sarunā ar portālu skaidro, ka šodien lauksaimnieku protestā sarosījusies necerēta dalībnieku aktivitāte. «Mani pārsteidza, ka bija ieradušies ārkārtīgi daudz dalībnieki un daudz un dažādu nozaru lauksaimnieki. Arī sabiedrības atbalsts bija tiešām liels – varēja just īstu saliedētības sajūtu. Jutu, ka varam beidzot piecelties kājās un skaļi paust savu nostāju,» skaidro zemnieku saimniecības īpašnieks.  

    Galvenokārt šodien lauksaimnieki cīnījās par vairākām prasībām, kuras gadu garumā klaji ignorē Zemkopības ministrija, tomēr Eduards Šmits akcentē trīs galvenās lietas, kas būtu jārisina steidzamā kārtā. «Pirmā un pati svarīgākā mūsu prasība ir negodīgās konkurences pārtraukšana – mums Eiropas Savienībā ir jāievēro vesels lērums ar noteikumiem, lai ražotu pārtiku, bet no citām pasaules valstīm pārtiku ieved bez ievedmuitas. Otrā – birokrātijas mazināšana. Jebkurā nozarē mūsu valstī ir jāsaskaras ar birokrātiju. Mums pārvaldes aparāts ir vislielākais Eiropā, tomēr 20 gadu laikā valsts nav spējīga panākt vienlīdzīgus priekšmaksājumus lauksaimniekiem. Trešā prasība ir nodokļu maksātāju naudas nelietderīga izšķiešana. Mums visiem lauksaimniekiem sašutumu vilni izsauca šis Zemkopības ministrijas informācijas sistēmu iepirkums 7 miljonu eiro vērtībā.»

    Jau ziņots, ka pirmdienas rītā notika plaši lauksaimnieku protesti Liepājā, Saldū, Talsos, Tukumā, Kuldīgā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Gulbenē, Limbažos un Ogrē. Protestos piedalījās aptuveni 2000 lauksaimniecības tehnikas vienības un tūkstošiem lauksaimnieku. Kā norāda protestu koordinators Juris Lazdiņš, «Zemnieku saeimas» valdes priekšsēdētājs, protestu mērķis ir pievērst uzmanību daudzus gadus nerisinātām problēmām lauksaimniecības nozarē Latvijā. Mērķis «izkustināt ledu» ir sasniegts, tomēr šobrīd par konkrētu prasību izpildi iztrūkst politiskās garantijas, kuras var sniegt tikai valdības vadītāja.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē