• Klimata pārmaiņas vai mākslīgi ietekmēti laikapstākļi? Eksperti skaidro, kāpēc Dubaiju piemeklēja plūdi

    Laikapstākļi
    Estere Jansone
    22. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ravi Kumar/Unsplash
    Pagājušajā nedēļā parasti saules svilināto Apvienoto Arābu Emirātu Dubaiju un citas apkārt esošās pilsētas piemeklēja pēdējo gadu spēcīgākās lietusgāzes. Šāds laikapstākļu fenomens šokēja ne tikai vietējos, bet arī visas pasaules iedzīvotājus. Daudzi prāto – vai šīs lietusgāzes ir izraisītas mākslīgi?

    Pagājušās nedēļas plūdi tuksneša apņemtajā pilsētā Dubaijā bija šoks daudziem. Tos radīja milzīgas lietusgāzes un vētra, ko meteorologi atzīmējuši kā pēdējo 75 gadu stiprāko negaisu. Lai gan Apvienotajos Arābu Emirātos ir raksturīgi gari sausuma periodi un neregulāri, bet stipri negaisi, tomēr šī aprīļa lietusgāzes jau ir vērtējamas kā ekstremāla un reta parādība, portālam «BBC» skaidro Redingas Universitātes profesors Mārtens Ambaums no Lielbritānijas.

    Pie vainas klimata pārmaiņas

    Daudzi pie neierastajiem laikapstākļiem vaino klimata pārmaiņas. Klimatologi un meteorologi vērš uzmanību, ka iepriekšējais gads bija netipiski karsts un, jo siltāks paliek gaiss, jo vairāk var sagaidīt lietusgāzes. Katrs grāds pēc Celsija skalas pienes papildus 7% mitrumu kopējam pasaules nokrišņu daudzumam. «Šāds nokrišņu daudzums ir jauns rekords, taču tas bija gaidāms komplektā ar klimata sasilšanu. Lielāks mitruma līmenis rada spēcīgākas vētras un lietusgāzes, kas savukārt rada plašus plūdus,» teic Redingas Universitātes klimata zinātņu profesors Ričards Alans. Pētījumi liecina, ka

    Apvienotajos Arābu Emirātos ikgadējais nokrišņu daudzums palielināsies par 30% līdz šī gadsimta beigām.

    AAE nokrišņus ietekmē jau gadiem

    Tomēr šī versija nepārliecināja ļaudis. Vairums sociālo tīklu lietotāji apgalvo, ka pie plūdiem tuksnesī vainojama «mākoņu kaisīšana» jeb mākslīga lietus izraisīšana. Izrādās, ka šādu tehnoloģiju Apvienotie Arābu Emirāti izmanto jau kopš 2021. gada.

    «Mākoņu kaisīšana» ir laikapstākļu ietekmējoša tehnoloģija,

    kas ļauj regulēt nokrišņus, proti, radīt lielākus nokrišņu apjomu vai tos ierosināt. Viens no veidiem, kā to dara, ir sīku sudraba vai kālija jodīta granuliņu vai sausā ledus izkaisīšana mākoņos ar lidmašīnu palīdzību. Ja tos «iesēj» mākoņos, virs kādas vietas sāk līt lietus. Otrs veids ir raidīt elektrisko lādiņu impulsus mākonī, kas savukārt veicina nokrišņu veidošanos – šo tehnoloģiju nu jau trīs gadus regulāri izmanto arī Apvienotajos Arābu Emirātos.

    Te sausuma periodos tiek darbināti droni, kas ar elektriskajiem lādiņiem palīdz sastumt mākoņus konkrētā virzienā un salipināt tos kopā, lai izraisītu lietu. Tos darbina Emirātu valdības pakļautībā esošais Nacionālais Meteoroloģijas centrs.

    Mākoņus tomēr nekaisīja

    Lai gan teorētiski Dubaijas un apkārtesošo teritoriju plūdus varētu izraisīt mākslīgi, eksperti lēš, ka šoreiz tas nevarētu būt pie vainas. Londonas Impērijas koledžas vecākais klimatoloģijas pasniedzējs Frederiks Otto skaidro, ka mākoņi virs Dubaijas jau bijuši blīvi piepildīti ar ūdens pilieniem un strauji virzījās debesskrāpju džungļu pilsētai. Viņš skaidro, ka «mākoņu kaisīšanas» tehnoloģiju iedarbina tikai un vienīgi tad, ja vēja un mitruma līmenis gaisā ir nepietiekams, lai dabīgi rastos lietus mākonis. Turklāt, šī metode ir dārga, tāpēc to izmanto tikai ja ir akūta nepieciešamība. Savukārt šajā gadījumā jau nedēļu iepriekš Apvienotie Arābu Emirāti tika brīdināti par postošu negaisu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē