• Kāds ir reālais degvielas ietaupījums ar hibrīda auto Rīgas sastrēgumos?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    18. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Sabiedrībā pazīstami cilvēki un auto žurnālists piedalās speciāli organizētā izaicinājumā, lai savstarpēji sacenstos un pierādītu, ka sastrēguma stundā hibrīda auto degvielas patēriņu iespējams samazināt tuvu nullei, informēja «Porsche» oficiālā pārstāvja Latvijā SIA «Baltijas Sporta Auto» vadītājs Ivars Norvelis.

    Dalībnieki pieņēma izaicinājumu aktīvākajā rīta sastrēguma stundā izbraukt speciāli sastādītu maršrutu no Ādažiem līdz «Porsche centram Rīga» ar iespējami zemāku degvielas patēriņu. Par uzvarētāju kļuva tas dalībnieks, kura brauciena laikā izmantotais degvielas patēriņš ir tuvāks nullei, distanci veicot tikai «Hybrid» braukšanas režīmā.

    «Porsche Cayenne» izaicinājumā ar jaunāko «Porsche Cayenne E-Hybrid» modeli piedalījās «OX Drive» līdzīpašniece un digitālā satura veidotāja Egija Gailuma, raidījumu un pasākumu vadītājs un digitālā satura veidotājs Mārtiņš Kapzems un portāla TVNET auto ziņu redaktors Mārcis Gaigalnieks.

    «Šī izaicinājuma mērķis bija vēlreiz uzsvērt un aktualizēt hibrīdauto acīmredzamās priekšrocības pilsētvidē un kopējo degvielas patēriņa ietaupījumu. Tāpēc salīdzinājumam kā ceturtais dalībnieks braucienu veica «Porsche Experience» instruktors Valters Zviedris ar «Porsche Cayenne S Coupe» benzīna dzinēja auto, lai redzētu reālo degvielas patēriņu, veicot šādu pašu maršrutu rīta sastrēguma stundā. Lai arī zinājām, ka hibrīda auto degvielas patēriņš no benzīna dzinēja auto krietni atšķirsies, hibrīdauto reālais degvielas ietaupījums sastrēguma stundā mūs patiesi pārsteidza,» stāsta Norvelis.

    Trešo vietu izaicinājumā ieguva Mārcis Gaigalnieks, kurš iztērēja 1,7 litrus degvielas uz 100 kilometriem un nobrauca 37 kilometrus ar vidējo ātrumu 21 kilometrs stundā. Viņa brauciena laiks bija 1 stunda 49 minūtes.

    «Tādu komfortu automašīnā līdz šim savā dzīvē nebiju izjutis. Domāju, ka rezultāts pirmajai reizei ir labs, es izvēlējos pareizo taktiku, proti, braukt lēnāk un mierīgāk, tomēr sastrēgumi darīja savu,» iespaidos dalās Mārcis.

    Otrajā vietā ierindojās Mārtiņš Kapzems, kura brauciena vidējais degvielas patēriņš bija par litru mazāks nekā Mārcim, proti, 0,7 litri uz 100 kilometriem, braucot ar vidējo ātrumu 18 kilometri stundā. Mārtiņš arī ceļā pavadīja visilgāko laiku – 2 stundas 12 minūtes, kopumā nobraucot 37,6 kilometrus pa Rīgas un Pierīgas noslogotajiem ceļiem.

    Mārtiņš bija nopietns pretendents uz pirmo vietu līdz brīdim, kad tika pieļauta neliela tehniska kļūda. Brauciena laikā Mārtiņš pat atzinās, ka jau mutē sajūt uzvaras garšu, tomēr arī sacensību dienā uzvilktas «laimīgas kurpes» ar plāno zoli diemžēl nepalīdzēja. Jau teju finiša taisnē viņš nejauši piespieda ātruma pārslēga pogu, kas atrodas pie automašīnas stūres, tādējādi automātiski ieslēdzot benzīna dzinēju.

    «Automobilis tik estētisks, sajūtas ir tik perfektas, uz ceļa juties kā tāds karalis! Tas ir auto tiem, kas vēlas ikdienā baudīt komfortu, nepārmaksājot par degvielu,» tāds bija Mārtiņa secinājums par braucienu ar «Porsche Cayenne E-Hybrid».

    Par izaicinājuma uzvarētāju tika atzīta Egija Gailuma. Viņai vidēji patērēja tikai 0,4 litrus degvielas uz 100 kilometriem, braucot ar vidējo ātrumu 23 kilometri stundā. Egija ar «Porsche Cayenne E-Hybrid» ceļā pavadīja 1 stundu 41 minūti, nobraucot 37,6 kilometrus.

    «Es nezinu, vai savā mūžā esmu braukusi tik ļoti maigi, kā braucu šajā izaicinājumā. Parasti jauda neiet kopā ar taupīgumu, taču šis «Cayenne» hibrīds pat sastrēgumos izrādījās gan ļoti jaudīgs, gan ļoti taupīgs,» atzina uzvarētāja.

    «Porsche Experience» instruktors Valters Zviedris izbrauca maršrutu ar «Cayenne S Coupe» spēkratu, kas aprīkots ar benzīna dzinēju. Viņš jau pašā izaicinājuma sākumā atzina, ka degvielas patēriņā sacensties ar hibrīdu būs teju neiespējami un ka, balstoties uz automašīnas tehniskajiem datiem, degvielas patēriņš būs vairāk nekā 10 litri uz 100 kilometriem, kas brauciena laikā arī apstiprinājās. Vidējais degvielas patēriņš bija 13,1 litrs uz 100 kilometriem. Jāatzīmē, ka viņš neizslēdza salona apsildīšanu un citas funkcijas, kas ļauj mazliet ietaupīt degvielu.

    «Patēriņu maina arī tas, vai motors ir uzsildīts vai auksts, tāpēc, ja vēlamies ieekonomēt degvielu, vienmēr, pirms sākam braukt, uzsildām dzinēju vismaz līdz 70 grādiem. Vēl obligāti ziemā nepieciešams no mašīnas un arī no auto jumta notīrīt sniegu,» iesaka instruktors.

    Valteram kā profesionālam autobraucējam izdevās maršrutu pieveikt ātrāk par citiem dalībniekiem, proti, viņš iekļāvās 1 stundā 13 minūtēs, braucot ar vidējo ātrumu 31 kilometrs stundā. Valtera kopējais brauciena garums bija 37,8 kilometri.

    «Tas, ka hibrīda auto patērē mazāk degvielas un ir apkārtējai videi draudzīgāki nekā spēkrati ar benzīna dzinēju, nevienam nav noslēpums, taču tas, ka «Porsche Cayenne E-Hybrid» patēriņš saspringtajā rīta sastrēgumu stundā būs tuvu nullei un kopumā būs teju 15 reizes mazāks nekā ar benzīnu darbinātam auto, bija patiesi patīkams pārsteigums gan izaicinājuma dalībniekiem, gan organizatoriem,» sacīja Norvelis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē