• Gūsti baudu no procesa, nevis tikai orientējies uz mērķi. Kā motivēt sevi sportot?

    Sabiedrība
    Inga Volkova
    2. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Šajā sakarā ir dzirdēts daudz ideju. Piemēram, par bildi ar savu sapņu peldkostīmu, ko piestiprināt virs gultas, lai no rīta pirmā doma būtu par rīta skrējienu, nevis vēl pusstundu salda snaudiena. Vai par podkāstu, kur cilvēki, kas skolā mukuši no sporta nodarbībām, pusmūžā kļuva par maratonistiem. Piedodiet, tas viss nestrādā. Tad kā lai motivē sevi sākt (vai atsākt) regulāri sportot? Uzsveram – regulāri.
    1. Gūsti baudu no procesa, nevis tikai orientējies uz mērķi!

    Sākt vai atsākt sportošanu parasti pamudina kāds mērķis. Iegūt tonusu, atgūt lokanību, zaudēt liekos kilogramus, sagatavoties gaidāmajam trekingam. Ja mērķis ir ļoti konkrēts un nav tāls, piemēram, sapņu trekings kalnos, tas var labi motivēt, taču veselības uzlabošana ir kaut kas pārāk vispārējs, lai uzturētu azartu. Tāpēc vismaz tikpat svarīgi fiziskajās aktivitātēs ievīt baudas un prieka elementus. Glīts tērps, laba mūzika vai audiogrāmata austiņās, skaistākie maršruti vai meža takas skriešanai vai nūjošanai, iejūtīga attieksme pret sevi (nevis sevis izdzīšana) – tas viss padara procesu daudz baudāmāku un rezultātā arī efektīvāku, jo nav vēlēšanās noslinkot.

    1. Nedomā par figūras nepilnībām!

    Priecājies par visu, ko ķermenis spēj paveikt un kā tas progresē. Kad jau var viegli izpildīt vingrojumus vai jogas āsanas, kas sākumā padevās ar grūtībām vai vispār neizdevās, kad var noskriet nevis kilometru, bet jau trīs… Apziņa, ka ķermenis spēj aizvien labāk, ir kā skaista veļa – to neviens neredz, taču tā rada labsajūtu un ceļ pašapziņu.

    1. Vienkārši sāc!

    Slavenais teiciens par to, ka simtjūdžu ceļojums sākas ar vienu soli, joprojām ir spēkā. Ja gadās diena, kad pārņēmis slinkums un šķiet, ka šodien sportot negribas, turklāt mazliet smidzina un vai tikai galva netaisās uz sāpēšanu, nevajag ar sevi diskutēt. Vajag vienkārši sākt darīt. Piemēram, uzvilkt treniņbikses. Kad tas izdarīts, šķiet muļķīgi vilkt nost, un, re, tu jau esi ārā no mājas un vieglā riksī cilpo uz parka pusi

    3 kļūdainas un sportošanai kaitīgas mantras

    1. Ja pēc treniņa nekas nesāp, tātad slinkoji!

    Protams, sākot treniņus pēc ilgāka slinkuma perioda, nepieradušie muskuļi liek par sevi manīt, tas ir dabiski. Tomēr regulāri sāpoši muskuļi liecina par nepietiekamu vai nepareizu iesildīšanos pirms sportošanas un nepietiekamu atsildīšanos pēc tās.

    1. Sāpes ir cena par ķermeņa ieiešanu jaunā fiziskā pakāpē

    Te svarīgi nejaukt sāpes ar diskomfortu. Ja vienkārši negribas saņemties un veikt vēl astoņus pietupienus šķiet par grūtu, tas ir diskomforts. Taču, ja, veicot kādu vingrojumu vai skrienot, parādās sāpes, tas jau ir nopietns signāls. Ķermenis, visticamāk, signalizē, ka pietiek, laiks apstāties.

    1. Gribi ātrāk sasniegt rezultātu? Sporto cītīgāk!

    Nav tiesa. Smagi treniņi ne vienmēr dod cerēto rezultātu, bet nereti pārpūlē organismu. Ja rezultātu gribas sasniegt ātrāk, jāsporto nevis smagi, bet pareizi. Gudri kombinējot aerobo un anaerobo slodzi, var panākt labāku rezultātu, domājot gan par ķermeņa aprisēm, gan sportisko mērķi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē