• FOTO: Olenas Zelenskas vārdus Rīgā bez asarām uzklausīt nevar…

    Karš Ukrainā
    Marta Kalniņa
    1. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska un  Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.
    Foto: president.lv
    Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska un Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.
    Ukrainas pirmās lēdijas Olenas Zelenskas emocionālā uzstāšanās aizkustināja daudzu sirdis. Viņa ieradās Rīgā, lai atklātu visai pasaulei Krievijas nolaupīto ukraiņu bērnu stāstus.

    «Tev ir 17 gadi, tu dzīvo bērnunamā, bet savā dzimtajā pilsētā. Tad nāk karš, un krievi šo pilsētu burtiski nolīdzina ar zemi. Draugs, kurš mēģināja aizbēgt no apšaudes, nomirst tavās rokās. Un tu pats esi aizvests uz Krieviju, iebiedēts un notverts pēc mēģinājuma bēgt mājās. Vai viens bērns var izciest tik daudz sāpju? Izrādās, ka var. Šis stāsts par Bohdanu Jermohinu no Mariupoles ir zināms visā Ukrainā. To taču vajadzētu zināt visai pasaulei, jo tas ir Krievijas noziegums nevis pret Bohdanu un pat ne pret Ukrainu, bet gan pret visu cilvēci,» ar šo emocionālo vēstījumu Olena Zelenska dalījās,esot Rīgā. Šovakar noslēdzas konference, kurā Ukrainas pirmā lēdija izgaismoja ļoti sāpīgu tēmu – bērnu nolaupīšanu. Bohdana stāsts tapa zināms pēc tam, kad puisim izdevās sazināties ar Ukrainas prezidentu. Pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem bēgt uz Ukrainu, Bohdanu solīja ievietot psihiatriskajā klīnikā. Turklāt viņš saņēma pavēsti, ka, sasniedzot pilngadību, ukraiņu zēnam būs jādodas karot uz dzimteni Krievijas pusē.

    Olena ieradās Latvijā, lai uzrunātu konferences «Krievijas karš pret bērniem» dalībniekus un pievērstu visas pasaules uzmanību Krievijas nolaupītajiem ukraiņu bērniem. Konferencē piedalījās gan Latvijas prezidents Edhars Rinkēvičs, gan eksprezidenti Egils Levits un Vaira Vīķe-Freiberga.

    «Mēs cīnīsimies par katru mūsu nolaupīto bērnu, neatkarīgi no tā, cik daudz tas no mums prasīs,» atgādināja Olena un aicināja apvienot spēkus, lai atgādātu ukraiņu bērnus mājās. «Esmu pārliecināts, ka pieaugušajiem nav cēlāka veida, lai izmantotu savu ietekmi, varu un resursus, kā glābt bērnus,» pauda viņa. Konferencē viņa pastāstīja, ka

    kopš kara sākuma Ukrainai izdevies atgūt vien 300 bērnus, kas bija deportēti uz Krieviju un Baltkrieviju, bet vēl teju 20 000 bērnu atrodas ienaidnieka zemē.  

    Olena Zelenska aicina visu pasauli iestāties par ukraiņu bērniem un nosodīt šo šausminošo noziegumu. «Esam pateicīgi Latvijai par šīs iniciatīvas īstenošanu – starptautisko partneru atbalstu un globālo publicitāti noziegumiem, kurus

    teroristiskā valsts pastrādā pret mūsu bērniem, izmantojot visu savu arsenālu: no izvarošanām un slepkavībām līdz cilvēku nolaupīšanai,» šodien vēstīja Ukrainas pirmā lēdija. 

    Olena Zelenska atzina, ka Latvijā aizvadītās tikšanās viņu iedvesmoja ar lielo sirsnību un gatavību sniegt palīdzīgu roku Ukrainai.

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē