• Ētikas komisija vērtēs politiķa Lasmaņa pikanto video. Muļķība vai atriebība?

    Politika
    Estere Jansone
    21. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Madars Lasmanis
    Foto: LETA/Ieva Čīka
    Madars Lasmanis
    Šodien sociālos tīklus satricināja nopludinātais Jelgavas novada pašvaldības priekšsēdētāja Madara Lasmaņa mulsinošais video. Viņš tajā redzams, aiztiekot kādas sievietes kāju.

    Video, kurš jau guvis lielu popularitāti sociālajos tīklos, ir tapis domes komisijas 13.februāra sēdē. Tajā novada domes priekšsēdētājs Lasmanis piedalās attālināti, sēžot automašīnā vadītāja sēdeklī. Sēdei tuvojoties noslēgumam, noprotams, ka automašīnas aizmugurējā sēdeklī parādījusies sieviete. Starp priekšējiem sēdekļiem parādās kāja, kas kadrā vērojama ilgāku laiku. Lasmaņa roka videozvana laikā aizdomīgi «pievēršas» personai automašīnas aizmugurējā sēdeklī.

    Pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone atzina, ka konkrētais incidents saistīts ar Budžeta komisijas sēdi. Ieraksts ticis izsūtīts deputātiem, jo izpilddirektore Līga Lonerte aicina viņus vērtēt, viņasprāt, ētikas pārkāpumu domes priekšsēdētāja rīcībā.

    Izpilddirektore uzskata, ka

    Lasmaņa rīcībā ir saskatāmi būtiski pārkāpumi.

    Viņa pie deputātiem vērusies pēc administrācijas darbinieku celtās trauksmes. Budžeta komisijas tiešsaistes norisē, kā arī videoierakstā pašvaldības darbinieki un komisijas locekļi bijuši spiesti vērot priekšsēdētāja rīcību, pauda Kaņepone. Pēc sēdes incidents raisījis plašu rezonansi gan izpildvaras personāla, gan domes deputātu vidū.

    To, vai sēdes ierakstā redzamās epizodes ir vai nav uzskatāma par ētiskas dabas pārkāpumu un vai šāda rīcība ir pieņemama, veicot komisijas priekšsēdētāja pienākumus, var lemt vienīgi deputāti, piebilda Kaņepone. Tāpēc šo jautājumu, visticamāk, drīzumā arī izskatīs. Pats Lasmanis pārkāpumus notikušajā nesaskata un uzskata, ka

    tā esot nomelnojoša kampaņa.

    Jelgavas novada pašvaldības deputāts Dainis Liepiņš (LRA) skaidro, ka Lasmaņa darbības nav savienojamas ar pašvaldības priekšsēdētāja amatu. Viņš gan sēdes video neesot redzējis, bet šodien no rīta saņēmis fotogrāfijas, kurās fiksēti atsevišķi momenti no videozvana. Viņš atzina, ka «kriminālu pārkāpumu tur nav», bet Lasmanis pārstāv novadu, līdz ar to «neatkarīgi no politiskajām simpātijām šāda veida situācija nav pieņemama». Politiķis atzīmēja, ka, piemēram, pirms nedēļas bijušas diskusijas par potenciālo investoru piesaisti novadam, kurā piedalījās arī domes priekšsēdētājs. «Šāda veida informācija diez vai veicina pozitīvu attieksmi pret novadu,» piebilda Liepiņš.

    Foto: Lasmaņa skandalozais videozvans:

    Madars Lasmanis
    Madars Lasmanis

    Pēc notikušā Lasmanim esot izteikts piedāvājums pašam pieņemt lēmumu par atkāpšanos no amata, tomēr viņš notikušo vērtējis kā «tīri privātu lietu» un negadījumu, stāstīja deputāts. «Lietas ir notikušas. Tas neko labu novadam nav devis, un tagad ir jautājums, ko tālāk,» piebilda Liepiņš, kuram neesot informācijas par kādas ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai vērtētu notikušo.

    «Latvijas attīstībai» valdes līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce ir ziņojis, ka viņš sociālajos tīklos publiskoto komisijas sēdes ieraksta fragmentu ir noskatījies. Viņš uzskata, ka nekas neliecina, ka domes priekšsēdētājs Lasmanis būtu rīkojies pretlikumīgi. «Tajā video ir redzama tikai kāja un roka, kas nav nekas neētisks vai pretlikumīgs,» izteicās Pūce. Viņš esot sazinājies ar Lasmani un noskaidrojis, kāds ir «konteksts, kāpēc šis ieraksts pašlaik ir publiskots». Lasmanim esot ilgstošs konflikts ar izpilddirektori Lonerti, pauda Pūce.

    Pūce uzsvēra, ka šo jautājumu vērtēs partijas Ētikas komisija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē