• Brauksi dzēris, sēdēsi cietumā! – Kādi ir jaunie grozījumi krimināllikumā?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    2. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    25. novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli reibumā.

    Turpmāk, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles un cilvēks šādā reibumā būs vadījis spēkratu vai arī būs mācījis vadīt transportlīdzekli narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, viņam varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

    Pieņemtās izmaiņas attiecas uz visu veidu automobiļu, traktoru un citu pašgājēju mašīnu, tramvaju, trolejbusu, motociklu un citu mehānisko transportlīdzekļu, kas pārvietojas ar savu enerģijas avotu, vadīšanu reibumā. Izņēmums ir transportlīdzekļi ar iekšdedzes dzinēju, kura darba tilpums ir mazāks par 50 kubikcentimetriem, vai elektromotoru, kura maksimālā jauda nepārsniedz četrus kilovatus un konstrukcijā paredzētais maksimālais ātrums nepārsniedz 45 kilometrus stundā. Līdz ar to jaunā norma neattiecas uz velosipēdu, elektroskrejriteņu un mopēda vadīšanu – par šādu transportlīdzekļu vadīšanu reibumā joprojām saglabājas administratīvā atbildība.

    Savukārt transportlīdzeklis tiks konfiscēts, ja īpašnieks to vadījis stiprā reibumā vai atteicies no apreibinošo vielu klātbūtnes organismā pārbaudes.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē