• Bērnu slimnīcā notiks para sporta diena bērniem ar kustību traucējumiem

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Latvijā dzīvo vairāk nekā seši tūkstoši bērnu ar kustību, dzirdes vai redzes traucējumiem. Liela daļa šo bērnu ikdienā apmeklē rehabilitācijas un fizioterapijas nodarbības, tomēr vien nedaudzi iesaistās arī piemērotās sportiskās aktivitātēs. Lai bērnus ar kustību traucējumiem un viņu vecākus iepazīstinātu ar para sporta iespējām, 23. augustā plkst. 11.00 Bērnu slimnīcā notiks para sporta diena.

    Sporta labvēlīgā ietekme uz dzīves kvalitāti ir neapšaubāma, bet bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām sportiskām aktivitātēm ikdienā ir vēl būtiskāka nozīme – tā ir iespēja socializēties, satikt domubiedrus un celt pašapziņu, pašiem sev pierādot, ka kustību traucējumi nav šķērslis pilnvērtīgai un piepildītai dzīvei. Bērni ar kustību traucējumiem Latvijas sabiedrībā nereti iekļaujas ar grūtībām, tāpēc, lai popularizētu para sporta sniegtās iespējas gan veselības, gan sociālās iekļautības veicināšanai, Bērnu slimnīca un Bērnu un jauniešu para sporta apvienība organizē īpašu para sporta dienu.

    Para sporta diena Bērnu slimnīcā norisināsies 23. augustā no plkst. 11.00 – 13.00. Uz to laipni aicināti bērni un jaunieši ar kustību traucējumiem, kuri vēlas sadarboties ar treneriem un citiem bērniem jaunu sporta veidu atklāšanā. Pieredzējušu Bērnu un jauniešu para sporta apvienības treneru vadībā būs iespēja izmēģināt savus spēkus septiņās sporta disciplīnās: teniss, basketbols, loka šaušana, vieglatlētika (metot peldēšanas nūjas), paukošana, lielais teniss un bočia. Treneri iepazīstinās ar iespējām trenēties katrā no sporta veidiem un atbildēs uz bērnu un viņu vecāku jautājumiem. 

    Šī pasākuma veiksmīgai norisei svarīgi zināt dalībnieku skaitu, tādēļ iepriekšēja pieteikšanās šoreiz ir obligāta.

    Dienu pirms pasākuma visi reģistrētie dalībnieki savos e-pastos saņems ziņu par precīzu pasākuma norises vietu Bērnu slimnīcā, kā arī citu noderīgu informāciju. Pieteikšanās forma pieejama šeit: https://ej.uz/bernu_parasporta_diena.

    «Sports bērniem ar invaliditāti – tās ir jaunas iespējas, tā ir sevis kā personības izglītošana, patstāvības un atbildības attīstīšana. Visas šīs īpašības dzīvē ir ļoti nepieciešamas ikvienam, bet īpaši bērniem ar nopietnām veselības problēmām. Bērniem ar invaliditāti cenšamies nodrošināt tādas pašas iespējas, kā veseliem bērniem, un īpaši mudinām uzdrošināties izmēģināt un sastapties ar ko jaunu, jo jaunu lietu dzīvē būs daudz. Sports ir unikāla iespēja attīstīties un sasniegt augstus rezultātus,» saka Bērnu un jauniešu para sporta apvienības prezidente Natālija Novikova, pie kuras uz treniņiem ik nedēļu nāk bērni un jaunieši ar dažādiem kustību traucējumiem. Viņa arī uzsver, cik būtiski ir iedrošināt un motivēt ne tikai bērnu, bet arī viņa vecākus: «Nereti tieši vecāki iesākumā ir skeptiski par sava bērna spējām sportot, tomēr pēc laika atzinīgi novērtē treniņos sasniegto progresu – par sevi nepārliecināti bērni, līdz ar para sporta treniņu uzsākšanu, kļūst par pašapzinīgiem sportistiem – pārliecinātāki par sevi, drošāki, nosvērtāki un gatavi pacīnīties ne tikai sporta stadionos, bet arī darba tirgū un sabiedrībā. Svarīgi piebilst, ka treniņos pavadītais laiks kalpo kā atelpas brīdis vecākiem, kuri bieži vien ar savu bērnu pavada kopā visu dienu.»

    Bērnu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja Gunta Kristapsone uzsver ne vien sportošanas nozīmi, bet arī pozitīvos ieguvumus: «Ikvienam bērnam ikdienā jāvelta laiks fiziskām aktivitātēm. Tas jādara arī bērniem ar kustību traucējumiem, invaliditāti.

    Sports uzlabo garastāvokli, rada prieku, labsajūtu, mazina trauksmi un stresu, uzlabo spēju koncentrēties, uzlabo miegu, palīdz uzturēt optimālu svaru.

    Bērniem ar kustību traucējumiem sporta aktivitātes palīdz iekļauties arī vienaudžu vidē, uzlabojas bērnu komunikācijas prasmes, ikdienas aktivitāšu prasmes, sports ceļ bērna pašapziņu, turklāt palīdz sasniegt augstāku neatkarības līmeni ikdienas aktivitātēs un dzīvot viņa labāko dzīvi.»

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē