• Ārprāts, kukaiņi matos! Kā cīnīties ar utīm?

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vichni/Shutterstock.com
    Rudens sācis savu uzvaras gājienu, un tam cītīgi pievienojušās… utis. No šiem kukaiņiem nav pasargāts ne bērns, ne pieaugušais. Tāpēc ir labi zināt, kā ar nešķīstenēm tikt galā! Stāsta dermatoveneroloģe Ludmila Čigorevska.

     

    Galvas utis ir dzeltenīgi pelēki, apmēram pusotru milimetru gari kukaiņi, kas ļoti ātri kustas. Utis kož, sūc asinis un izdala savus ekskrementus jeb fēces, pret kurām veidojas alerģiska reakcija. Arī utu siekalās ir toksīns, kas izraisa niezi, apsārtumu un izsitumus. Kodumu vietās veidojas asiņainas krevelītes.

    Parasti sākumā utu oliņas jeb gnīdas nepamana, jo tās galvenokārt atrodas pie matu sīpoliņa – paverot matu šķipsniņas, jāskatās ļoti uzmanīgi.

    Īpaši aplūko pakauša daļu un aizauss rajonu, jo utis meklē siltākas un slēptākas vietiņas. Ja process ir ielaists, būs redzams tā sauktais utu ceļš – sakairināta āda kakla mugurējā virsmā.

    Utu oliņas gnīdas atgādina pūpoliņus, un tās var sajaukt ar blaugznām. Kā atšķirt? Ja baltums noslīd no matiņa, tā ir blaugzna, taču, ja turas stingri, tad – gnīda. Ja tavs bērns kasa galvu, taču tajā neko neredzi, skaties arī nākamajā dienā, un – labā apgaismojumā, vislabāk zem lampas.

    Kā utīs vispār var iedzīvoties? 

    Tās var dabūt, ķemmējot matus ar vienu ķemmi, guļot uz viena spilvena, bērniem mainoties ar sporta aizsargķiverēm vai deju kolektīva kostīmiem, laikojot drēbes veikalā, kinoteātra vai autobusa mīkstajā sēdeklī… Tāpēc meitenēm pirms došanās laukā no mājas iesaku matus sapīt bizēs vai saņemt zirgastē. Tad ir lielāka iespēja, ka kāds mats nepieskarsies lietām vai citai galvai, kur jau dzīvo utis.

    Kas palīdzēs pret utīm

    • Ievēro elementārus noteikumus: katram ģimenes loceklim jābūt savam dvielim, ķemmei un kosmētikas maciņam, kur tā glabājas. Bērniem nevajag mainīties ar apģērbu!
    • Ja utis jau dabūtas… Plašajā pretutu līdzekļu klāstā, kas bieži mainās un papildinās, joprojām pieejams tāds sens līdzeklis kā čemeriņu ūdens, gan arī citi produkti, kas satur dabiskus augu ekstraktus un ēteriskās eļļas.
    • Lielākoties pretutu preparāti ir putojošu šampūnu veidā, kurus uzsmērē uz galvas, patur 15–40 minūtes un tad izmazgā.
    • Es parasti iesaku lietot permetrīnu saturošus līdzekļus – utis tiks nonāvētas, bet ar gnīdām gan vēl kādu nedēļu būs jākaro, kamēr galva tīra. Jaunās utis, kas ir gnīdās, iet bojā, taču uz mata paliek to apvalciņi, kurus arī vajag iztīrīt no matiem.
    • Rūpīgi izlasi instrukciju un ievēro visu tajā rakstīto. Atceries, ka permetrīns ir ķīmiska, toksiska viela, kura jālieto pareizi!
    • Bērniņiem līdz divu gadu vecumam utis izķemmē ar speciālo ķemmi, bet pretutu līdzekļus lieto, saskaņojot ar ārstu. 
    • Ielaistos gadījumos ar vienu apstrādes reizi nepietiks. Ja nieze joprojām saglabājas, tas nozīmē, ka kāds parazīts vēl palicis dzīvs un indēšanas seanss jāatkārto. Ja meitenei ir gari mati, iespējams, to garumu pat nākas saīsināt.
    • Gnīdas var dabūt laukā no matiem, ķemmējot ar utu ķemmi. Tā kā utu oliņām nepatīk skāba vide, piespied ķemmītei dzērveņu vai citrona sulā samērcētu vates piciņu. Izvilktās gnīdas liec uz citas vates plāksnītes, saspied un sadedzini.
    • Internetā izlasīto izvērtē, nepieņemot visu kā patiesību, jo tīmeklī atrodama arī aplama informācija un nepareizi ieteikumi. Piemēram, vēl nemaz ne tik sen utis nīdēja ar petroleju, par ko informācija joprojām saglabājusies, taču tas nenozīmē, ka arī tev vajag eksperimentēt ar šo smirdīgo un ugunsbīstamo vielu.
    • Neaizmirsti, ka nepieciešama dezinfekcija! Izmazgā gultasveļu 60–90 grādu karstā ūdenī un gludini to ar iespējami karstu gludekli. Tāpat jāmazgā bērna drēbes. Pārliecinies, vai mošķi nav paslēpušies kapucēs, cepurēs vai šallēs! Uz veļas mazgātavu vai ķīmisko tīrītavu neko no utu skartā cilvēka nedrīkst nest. Gultu vai dīvānu iztīri ar dezinficējošu šķīdumu!
    • Ja gaidi bērniņu, jautā farmaceitei, kādu pretutu līdzekli drīksti lietot, un noteikti izlasi medikamenta lietošanas pamācību. Ņem vērā, ka parasti caur ādu uzsūcas 1 procents no medikamenta aktīvās vielas.
    • Ja meitai ir gari mati, dari tā: vannasistabā uz kādas virsmas uzklāj baltu audumu un kasi viņas matus ar speciālo utu ķemmīti. Izkritušos kukaiņus nospied ar nagu vai metāla karoti.
    • Lai gan pretutu līdzekļi nav īpaši kodīgi, ja āda ļoti sakasīta, dermatologs izrakstīs dziedējošus un nepieciešamības gadījumā arī antibakteriālus līdzekļus. Pēc utu kodumiem kā komplikācija var attīstīties dermatīts.

    Svarīgi! Neslēp, ka tavam bērnam ir utis – pasaki to skolotājai vai bērnudārza audzinātājai, lai novērstu iespēju inficēties citiem. 

    Īpašais jautājums

    Vai utis var iznīcināt, balinot matus?

    Atbild dermatoveneroloģe Ludmila Čigorevska:

    – Ūdeņraža pārskābe (6–9 %), ko izmanto matu balināšanā, nav veselīga matiem un nepatiks arī utīm. Tā bojā utu un gnīdu hitīna apvalku, taču gnīdas tāpat paliks matos, tikai būs grūtāk saskatāmas. Manuprāt, pareizāk būtu vispirms atbrīvoties no utīm un, ja ir vēlēšanās, matus balināt pēc tam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē