• Andrejsalas megaprojekts ir apdraudēts. Satrauc arābu uzņēmēja darbošanās Baltkrievijā

    Nekustamais īpašums
    Estere Jansone
    22. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Riga Port City ūdensmalas attīstības projekts Andrejsalā un tās apkārtnē
    Foto: Publicitātes foto
    Riga Port City ūdensmalas attīstības projekts Andrejsalā un tās apkārtnē
    Vēl janvāra sākumā rīdziniekus iepriecināja ziņa par Rīgas mēra un arābu investora Ali Abbara vienošanos sapost noplukušo Andrejsalu veselu trīs miljardu eiro apmērā. Diemžēl, kad gaismā nāca arābu uzņēmēja draudzība ar Baltkrievijas prezidentu Lukašenko, grandiozie plāni Rīgā draud pajukt.

    Apvienoto Arābu Emirātu uzņēmējs, kompānijas «Eagle Hills» vadītājs Mohameds Ali Alabbars un Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis 10.janvārī parakstīja sadarbības memorandu, apliecinot abu pušu gatavību attīstīt Andrejsalas teritoriju, 15 gados tajā ieguldot vairāk kā 3 miljardus eiro. Te uzņēmējs ir iecerējis aptuveni 57 hektārus lielo teritoriju attīstīt kā daudzfunkcionālu vidi, paplašinot dzīvojamo fondu ar vairāk nekā 6500 dzīvokļiem, izbūvēt jaunu Rīgas ostas pasažieru termināli, labiekārtot publisko ārtelpu un pārbūvēt Daugavas krastmalu par iedzīvotājiem pieejamu promenādi. 

    Tomēr lielos plānus draud izjaukt Ali Abbara draudzība ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko. Neskatoties uz valsts diktatora atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā, Alabbara pārstāvētā kompānija Minskā turpina īstenot milzīgu projektu «North Waterfront», ziņo Lietuvas laikraksts «Verslo Žinios».

    «Pašsaprotami, ka Rīgas pašvaldība nevienā jomā nesadarbojas un

    nesadarbosies ar agresorvalsts vai to satelītu atbalstītājiem,»

    informāciju komentē Rīgas dome. Šobrīd pašvaldības rīcībā neesot informācijas, ka minētais investors būtu sankciju sarakstā vai būtu paudis atbalstu Krievijas sāktajam karam Ukrainā, kur Baltkrievijas režīms ir aktīvs Krievijas atbalstītājs. Tomēr, ja šādi fakti atklāsies, tad pašvaldība patur tiesības no sadarbības memoranda vienpusēji atkāpties, sola Rīgas domes vadība.

    Iniciatīva par sadarbības memoranda parakstīšanu nākusi no investora, un Rīgas dome tam atsaukusies, ievērojot vispārējo principu par to, ka investīciju piesaiste pilsētai ir ļoti būtiska un pie tā pašvaldība strādā pastāvīgi. Investorus no Apvienotajiem Arābu Emirātiem ir piesaistījis uzņēmums SIA «Riga Port City», aģentūrai «LETA» pastāstīja uzņēmuma komunikācijas un projektu direktors Juris Pētersons.

    Jāpiebilst, ka minētās teritorijas pieder privātam uzņēmumam SIA «Riga Port City», nevis Rīgas domei. «Riga Port City» teritorija 55 hektāru platībā sākas Daugavas krastā pie Vanšu tilta, tālāk ietver pašreizējo Rīgas pasažieru ostas teritoriju, Jahtu centru «Andrejosta», Andrejsalu, un beidzas Eksporta ostas dienvidu daļā. «Riga Port City» pastarpināti vienādās daļās pieder ar Saeimas deputāta Aināra Šlesera (LPV) ģimeni saistītajam uzņēmumam SIA «Regma 100» un ar ekspolitiķa Andra Šķēles ģimeni saistītajam uzņēmumam SIA «Inpo 21». 

    Andrejsalas teritorijas sakārtošanas plāni ilgst jau teju 20 gadus.

    Jau 2006.gadā tika paziņots par plāniem projektā «Riga Port City» Andrejsalas un Eksportostas rajona attīstībā ieguldīt vairāk nekā vienu miljardu eiro. Savukārt 2022.gada septembrī starptautiska arhitektu komanda Šveices arhitektu projektēšanas kompānijas «Hosoya Schaefer Architects» speciālistu vadībā izstrādāja «Riga Port City» teritorijas attīstības projekta vienoto koncepciju jeb masterplānu. Tāpat ziņots, ka Šlesera un Šķēles ģimenēm saistītā SIA «Riga RoPax Terminal» pērn decembrī izsludinājusi atklātu metu konkursu par jauna pasažieru un ro-ro kravu termināļa vīziju, kura attīstīšanā plānots investēt 100 miljonus eiro. Vēl 2023.gada jūlijā Rīgas dome apstiprināja Eksportostas dienvidu daļas lokālpānojumu, kas ietver arī jaunā termināļa projekta ieceri.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē