• Vai taisnība, ka pavasarī mati izkrīt vairāk?

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Eva March/Shutterstock.com
    Vai atbilst patiesībai apgalvojums, ka pavasarī un vasarā mati izkrīt vairāk un par tiem jārūpējas kaut kā īpaši?

    Par matiem jārūpējas cauru gadu, kaut arī nevar noliegt to, ka ziemā pārciestās slimības, antibiotiku vai citu stipru zāļu lietošana, izteikts kādu mikroelementu, vitamīnu trūkums organismā negatīvi ietekmē matu veselības stāvokli, kas izpaužas ar matu pastiprinātu izkrišanu un to neveselīgāku izskatu.

    Turklāt raksturīgi, ka šīs negatīvās sekas izpaužas nevis uzreiz, bet pēc apmēram trim mēnešiem.

    Augšanas fāzē esošajiem matiem šī negatīvā ietekme ir kā signāls, kas pāriet arī uz izkrišanas fāzi pēc vairākiem mēnešiem. Lielākoties pēc apmēram tikpat ilga laika izkrišana pāriet bez nopietnām sekām, tāpēc ne vienmēr nepieciešams uzreiz sākt lietot īpašās matu maskas vai dzert vitamīnus matu stiprināšanai. Pilnvērtīgs, sabalansēts uzturs ir svarīgāks nekā ķīmiski sintezēti vitamīni, kaut, protams, kursa veidā tos var lietot – matiem vajadzīgs trīs mēnešus ilgs kurss.

    Ja mati tomēr turpina izkrist, jāmeklē iemesli – jāveic analīzes, lai pārliecinātos, vai organismā netrūkst, piemēram, dzelzs, olbaltumvielu, D vai C vitamīna.

    Jāatceras, ka dienā izkrīt apmēram simt matu, tas ir normāls skaits, jo izkritušo matu vietā aug jauni. Pavasarī un vasarā matus ietekmē arī saules ultravioletie stari. Tie noārda matu ķīmiskās saites un pigmentu. Mati kļūst gaišāki, trauslāki. Lai mazinātu ultravioleto staru ietekmi, var lietot šampūnus un balzamus ar aizsargvielām. Efektīvāks noteikti ir izsmidzināmais kondicionieris, kas nav jāizskalo un paliek matos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē