• Nezini, kādu matu suku labāk pirkt? Lūk, noderīgs ceļvedis!

    Skaistumkopšana
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    28. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tinatin/Shutterstock.com
    Matu suku pasaulē ieved un svarīgāko skaidro Karīna Pisareva, friziera amata meistare un frizieru skolotāja.

    Friziermeistare: «Drošāk izvēlēties ražotājus, kas specializējušies matu kopšanas produktu ražošanā un nekautrējas nosaukt savu vārdu. Ja produkta ražotājs nav zināms, diez vai tas būs labs izstrādājums. Vēl noteikti vērts pakonsultēties ar savu frizieri – kāda ķemme būtu vispiemērotākā tieši taviem matiem. Laba ķemme nebojā galvas ādu, matus izķemmē, neplēš un neelektrizē.»

    Klasiskā ķemmīte 

    Ne katrai šādu vajag. Tāda var noderēt puišiem īsu matu saķemmēšanai vai frizieriem matu griešanai – īsākiem matiem derēs smalkāki zariņi, garākiem – retāki. Vēl šādu ķemmi var izmantot matu uzkasīšanai pie saknēm. Vislabākā būs ar dubultiem zariņiem – viens īsāks, otrs garāks.

    Celiņa izšķiršanai

    Tam paredzētas ķemmes ar kātiņu, kam ir smails gals. Lietošanai mājās labāk izvēlies ķemmi ar plastmasas vai koka kātiņu, kam ir noapaļots gals – ar tādu nesaskrāpēsi galvas ādu. Ķemmes ar metāla kātiņu lai paliek profesionāļiem frizētavā – celiņa nodalīšanai, šķipsnošanai, matu uztīšanai uz ruļļiem.

    Ķemmēšanai, žāvēšanai un sakņu pacelšanai

    Ja jāizvēlas tikai viena ķemme, ņem šādu suku – tā ir universāla. Pērkot pievērs uzmanību formai. Agrāk tika ražotas lielākoties tādas matu sukas, kas izliektas uz āru un kam zariņi rindojās gluži kā uz globusa. Tagad labajām matu sukām izliekums ir uz otru pusi – tas it kā apskauj galvu, kas ir daudz loģiskāk.

    Jo garāki un biezāki mati, jo garākiem jābūt arī sukas zariem.

    Pārvelc ar plaukstu – tiem jābūt kustīgiem, stingriem, bet patīkamiem. Ja zariņi būs par asu, tie var traumēt galvas ādu, savukārt citai tāds spēcīgāks pieskāriens tieši patiks ­– tas ir gan gaumes, gan individuālās jutības jautājums. Raugies, lai sukas korpuss ir elastīgs, un, ja tajā ir arī caurumi – lieliski! Žāvējot caur šādu korpusu plūst gaiss, un tas palīdz gan matus ātrāk izžāvēt, gan ērtāk pacelt saknes. Turklāt ir sukas, kurām kātā iestrādāts irbulītis celiņa izšķiršanai – neko labāku pat nevar vēlēties!

    Dabiskā

    Lai gan vizuāli izskatās pēc drēbju sukas, šī ir ļoti laba – mati neelektrizēsies, tie izsukāsies maigi, bet spēcīgi, patīkami masēs galvas ādu. Lieliska gariem matiem. Frizētavā dabisko saru sukas parasti neizmanto, jo tās ir grūtāk kopt, savukārt individuālai lietošanai – lieliskas. Koka korpuss un mežacūkas saru zari ir brīnišķīgs komplekts. Koks ir poraināks, tādēļ grūtāk kopjams materiāls nekā laba, kvalitatīva plastmasa, kurai arī nav ne vainas.

    Pinkām

    Smalkiem, piņķerīgiem matiem derēs stingras, platas matu sukas ar ļoti bieži izvietotiem un elastīgiem dažādu garumu zariņiem. Veidošanai šīs sukas nederēs, tikai ķemmēšanai, jo zariņi ir diezgan asi.  

    Reljefa ķemmes

    Palielas ķemmes ar retiem zariem. Lieliski noder, lai atdalītu lokās saveidotus un ar matu laku nostiprinātus matus. Derēs arī dabiski čirkainiem matiem. Pērkot raugies, lai zaru nav pārāk maz, vislabāk, ja tie cits no cita ir ne vairāk kā puscentimetra attālumā. Ērtāka ir reljefa ķemme ar rokturi, un pieskati, lai zari ir noapaļoti, nevis asi.  

    Veidošanai

    Apaļās matu sukas paredzētas gan loku veidošanai – uztin, izžāvē, attin, gan matu taisnošanai – nostiep un izžāvē. Lietošanai mājās noteikti labāk izvēlēties veidošanas suku ar dabīgiem sariem. Sukas diametru izvēlas atkarībā no tā, kādas lokas vēlies un cik gari ir mati – jo lielākas lokas gribi, jo lielāka diametra suka jāizvēlas. Savukārt lokainu matu stiepšanai vislabāk derēs sukas ar dažādu garumu dabiskiem + neilona sariem.

    3 labi matu ķemmju ražotāji

    • Olivia Garden
    • Kevin Murphy
    • Tanngle Teezer

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē