• Kaviārs kosmētikā. Luksusa sastāvdaļa vai mārketinga triks?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    16. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kaviārs stimulē labsajūtas hormonu veidošanos, tāpēc to mēdz ieteikt ne tikai dzīves svinēšanai, bet arī pret nomāktu garastāvokli. Kaviāru izmanto arī kosmetoloģijā un kosmētikā, jo tam piemīt maģiska spēja mazināt depresīvas izpausmes arī ādā – dzēst laika zīmes, atjaunot tās veselīgo mirdzumu un komforta sajūtu. Uzzini lietošanas trikus!

    Konsultēja dermatoloģe Dr. Med. Māra Rone-Kupfere, RSU Dermatoloģijas katedras docente, Prof. J. Ķīša & Doc. M. Rones-Kupferes Dermatoloģijas privātklīnika.

    Kaviāru jeb melnos ikrus iegūst no storu dzimtas zivīm. Katrā kaviāra olā ir iekodēta milzīga enerģija, koncentrēts spēks dzīvot, turklāt jebkādos apstākļos. Tā augstvērtīgās sastāvdaļas labvēlīgi spēj ietekmēt arī veselību, ādas skaistumu un labsajūtu, jo satur dažādas olbaltumvielas un aminoskābes, A, E, D un F vitamīnu, antioksidantus, minerālvielas – kāliju, nātriju, kalciju, dzelzi, fosforu un citus, lipīdus, tostarp neaizvietojamās taukskābes, kā arī citus komponentus, kam ir liela nozīme šūnu atjaunošanās procesos un to aizsardzībā.

    Koncentrēta enerģija

    Iedvesma par kaviāra padziļinātu izpēti un izmantošanu kosmētikā esot nākusi no Kaspijas jūras zvejniekiem pagājušajā gadsimtā. Neraugoties uz nepārtraukto atrašanos saulē, vējā un saskari ar sālsūdeni, viņu sejas un rokas bijušas negaidīti gludas, bez grumbām. Tas radījis interesi par kaviāra ietekmi uz ādu. Savukārt daudzie pētījumi pusgadsimta garumā ir apstiprinājuši kaviāra ekstrakta unikālo spēju stimulēt ādas atjaunošanos. Protams, vērtīgās vielas var uzņemt, arī ēdot kaviāru, bet mūsdienās tas kļuvis nežēlīgi dārgs, turklāt organisms visus labumus sadala vajadzīgajām vietām pēc saviem ieskatiem. Tāpēc, lai pietiktu arī ādai un matiem, kaviārs būtu jāēd regulāri. Lai iegūtu maksimālu efektu skaistumkopšanā, kaviāru ieteicams lietot lokāli – tieši tur, kur tas visvairāk nepieciešams.

    Kaviāra ekstraktu izmanto luksusa un premium klases kosmētikā, galvenokārt pretnovecošanas līdzekļos sejas ādai un jutīgai acu zonai, kā arī matu kopšanai. Skaistumkopšanas centros veic dažādas sejas, kakla un dekoltē zonas procedūras ar kaviāra ekstraktu, tās ieteicamas nobriedušai, pārmēru sausai, nogurušai un nespodrai ādai. Nišas kosmētika iet vēl soli tālāk, piedāvājot pat pārsteigumus, piemēram, ampulas ar kaviāra ekstraktu un aromātus ar kaviāru.

    Turklāt ražotāji meklē aizvien efektīvākus veidus kaviāra ekstrakta izmantošanai kosmetoloģijā un kosmētikā, bagātinot to ar vērtīgām sastāvdaļām no austerēm, aļģēm, planktona, formulām ar mitrinošām vielām, papildinot tās ar vitamīniem, lipīdiem, olbaltumvielām, peptīdiem, minerālvielām un mikroelementiem, kas ir vitāli svarīgi šūnu struktūrai un funkcijām.

    Lielie plusi

     Īpaši augstvērtīgais kaviāra sastāvs piesātina ādu ar taukskābēm, aminoskābēm, vitamīniem, antioksidantiem un minerāliem, kas intensīvi mitrina, baro, stiprina visas ādas šūnu struktūras, tādējādi palīdzot aizsargāties no brīvo radikāļu izraisītā oksidatīvā stresa, un kavē ādas novecošanu. Kvalitatīvo barības vielu piegāde redzami uzlabo ādas tekstūru.

    Neaizvietojamās taukskābes efektīvi stiprina ādas aizsargbarjeru, kas palīdz ādā ilgstoši noturēt mitrumu un vienlaikus mazina ārējo faktoru kairinošo iedarbību. Tas padara ādu elastīgāku, gludāku, izlīdzina smalkās krunciņas, mazina ādas sausumu un lobīšanos.

    Lipīdi stimulē dabisku kolagēna un keramīdu veidošanos ādas šūnās, tas palīdz uzturēt ādas apjomu, piepacelt un nostiprināt ādu, iegūstot jūtamu liftinga efektu. Turklāt keramīdiem ir svarīga nozīme ādas iekaisuma un apsārtuma mazināšanā, tāpēc kaviāra kosmētika ir ļoti noderīga jutīgai, stresainai un dažādiem kairinājumiem pakļautai ādai.

    Antioksidanti, kas atrodas kaviārā, īpaši E vitamīns un selēns, palēnina elastīna noārdīšanos, tā ilgāk palīdzot uzturēt ādas kvalitāti, kā arī aizsargā ādu pret UV starojumu. Tomēr tas nenozīmē, ka dienas laikā var iztikt bez klasiskā saules aizsarglīdzekļa ar augstu SPF.

    Kaviāra ekstrakta sastāvs mīkstina ādu, viegli balina nevēlamu pigmentāciju, palīdz atgūt vienmērīgu ādas toni un stimulē ādas dabiskās atjaunošanās funkcijas.

    Kad kaviāra kosmētika nav piemērota?

    Kaut arī ādas kopšana ar kaviāra kosmētiku spēj sniegt pārsteidzoši labus, pat brīnumainus rezultātus, tā nav piemērota taukainai ādai ar pūtītēm, jo augstais lipīdu un olbaltumvielu sastāvs vēl vairāk var saasināt taukošanos.

    Kaviārs ir zivju ekstrakts, to noteikti nav ieteicams lietot uz ādas, ja mēdz būt alerģija pret zivīm vai vēžveidīgajiem, jo arī lokāli tas var izraisīt alerģisku reakciju.

    Kosmētika ar kaviāru nav piemērota vegāniska dzīvesveida piekritējiem. Viss iepriekšminētais attiecas arī uz matu kosmētiku.

    Lietošanas knifi

    Kaviāra ekstraktu ražotāji iekļauj dažādos dienas un nakts ādas kopšanas līdzekļos, visbiežāk mitrinošajos krēmos un serumos, ko var lietot katru dienu. Pīlingu un masku – retāk, vienu vai divas reizes nedēļā.

    Kaviāra kosmētiku ieteicams klāt arī uz kakla un dekoltē zonā, lai uzlabotu ādas kopējo elastību, tonusu un toni.

    Tāpat kā jebkurš lokāli lietots kosmētikas līdzeklis, arī kaviāra kosmētika var izraisīt nevēlamu reakciju. Tāpēc, uzsākot to lietot, vispirms ieteicams veikt testu – uzklāt to plaukstas locītavas iekšpusē, nogaidīt kādas divas dienas un tikai tad to klāt uz sejas.

    Ja kaviāra kosmētikas bagātīgais sastāvs dienā rada šķietami smagnēju sajūtu uz ādas, to ieteicams lietot uz nakti.

    Šo kosmētiku var lietot kopā ar retinola serumu, tad lipīdi, olbaltumvielas un omega taukskābes uzsūcas efektīvāk, veidojot veselīgu ādas aizsargbarjeru.

    Ko saka profesionāļi?

    Dermatoloģe Dr. med. Māra Rone-Kupfere:

    «No zinātnes viedokļa kaviārs ir ļoti augstvērtīgs uzturprodukts, un tā labās īpašības izmantojamas arī kosmetoloģijā. Pirmkārt, kaviāra svarīgākie komponenti ir fosfolipīdu aminoskābes un minerāli, to ieguldījums ādā ir ļoti būtisks. Kaviāra taukskābes bagātīgi satur ādas veselībai neaizvietojamās EPS (eikozapentaēnskābi) un DHS (dokozaheksaēnskābi), angliski tās apzīmē ar EPA un DHA. Fosfolipīdi uzpilda mūsu šūnas ar lipīdiem, stiprina šūnu apvalkus un izraisa šūnās labvēlīgu reģenerācijas stimulu, ierosinot kaskādi, lai āda tiek pasargāta no UVS bojājumiem. Vienkārši sakot, kaviāra kosmētika efektīvi strādā pret ādas fotonovecošanu, kavē tās darbības mehānismus, mazinot grumbas, ādas audzēju attīstības risku u. c. Kaviāra spējas šajā jomā ir unikālas. Otrs: kolagēna sintēzi ādā stimulē ļoti dažādas aktīvās vielas, bet tieši tā, kā to dara kaviārs ar fosfolipīdiem, nav raksturīgi daudziem produktiem. Kaviārs, tāpat kā zīds, satur aminoskābes un fosfolipīdus, kam ir izteikta pretiekaisuma iedarbība. Trešais: kaviārs satur minerālus, aminoskābes un lipīdus – galvenās sastāvdaļas, kas stimulē pareizu reģenerācijas procesu ādā. No medicīniskā viedokļa tas gan nav vienīgais, bet viens no tiem, kas tiešām palīdz. Vēl ir arī augšanas faktori un citi, bet kaviāra kosmētika ir viena no TOP 3.»

     

    Mūsu izvēle!

    CHRISTIAN BRETON Precious Gold Eye Cream acu krēms ar kaviāra ekstraktu un koloīdo zeltu acu kontūras uzlabošanai. Dārgākais zemes minerāls zelts apvienojumā ar vērtīgāko jūras elementu kaviāru tūdaļ atdzīvina ādu acu zonā, padarot to jauneklīgāku, gludāku un starojošāku. Krēms samazina grumbiņas ap acīm, saglabā ādā vajadzīgo mitrumu, pasargā to no vides ietekmes.
    15 ml 54,99 €, Douglas

    LA PRAIRIE Skin Caviar Crystalline Concentre nostiprinošs serums sejai ar kaviāru un dimanta daļiņām, kuras piešķir ādai veselīgi greznu mirdzumu un palīdz atgūt elastību, ko atņēmis laiks. Atjaunojošā formula satur spēcīgus kaviāra ekstraktus, peptīdus, šķidros kristālus, aminoskābes un celulāro kompleksu.
    30 ml 459 €, Kristiana

    DERMASTIR Luxury dienas krēms ar saules aizsargfiltriem SPF 30+ PA+++. Bagātīgā formula ar kaviāru, fitoekstraktiem, aminoskābēm un antioksidantiem mitrina un baro ādu, novērš sīko krunciņu veidošanos. Aizsargā ādu no saules kaitīgās ietekmes, uzlabo tās reģenerāciju un atjaunošanos, padarot to elastīgāku un veselīgi mirdzošu.
    50 ml 99 €,
    ameda.lv

    MATIS Caviar Day dienas krēms ar kaviāra ekstraktu, Damaskas rozi un jūras izcelsmes kolagēnu spēcīgi atjauno, nostiprina ādu un cīnās pret tās novecošanu. Smalkā tekstūra sniedz baudījumu maņām un gādā par šūnu dinamisku atjaunošanos. Bagātīgais sastāvs mazina krunciņas, stiprina ādas hidrolipīdu barjeru un aizsargā pret brīvajiem radikāļiem. Āda tiek stiprināta no iekšpuses, atgūst elastību un svaigumu.
    50 ml 119 €, Douglas, aptiekās

    CHRISTIAN BRETON Diamond Pure Luxury Essence serums sejas ādai. Ekskluzīva formula ar dabisku dimanta pulveri, triju veidu kaviāru, kolagēnu, A, C un E vitamīnu, dziļi mitrina un tvirtina ādu, izlīdzina grumbas un smalkās līnijas, novērš sejas ādas priekšlaicīgu novecošanu. Dimanta daļiņas piešķir ādai tūlītēju svaigumu un mirdzumu.
    30 ml 77,99 €, Douglas

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē