• Gaisa joga – 10 ieguvumi veselībai un labsajūtai

    Fitness
    Santa.lv
    Santa.lv
    1. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Noskaidrojam, ko īsti piedāvā gaisa jeb aerial joga un kāds no tās ieguvums ķermenim un prātam.
    • Gaisa joga ir diezgan jauns jogas veids – radies divtūkstošo gadu sākumā – un ir pievilcīga ar to, ka cilvēkam nevajag būt nezin cik lokanam, nav jāvar špagats vai vēl kādas sarežģītas pozas. Lakats ļauj efektīvi izpildīt stiepšanās un apgrieztās āsanas, noņem saspringumu muskuļos.
    • Gaisa jogai ir pieejamas vairākas modifikācijas – arī Latvijā. Piemēram, ir gaisa joga, kas vairāk balstīta hatha jogas pozās, tā nav pārāk ātra, savukārt, piemēram, antigravitātes nodarbībās (ir arī tāds gaisa jogas veids) ir vairāk fitnesa elementu, un tās ir aktīvākas.
    • Gaisa jogā nav mērķis aizvest cilvēku līdz kādām pārcilvēciskām pozām, šo metodi izmanto, lai kārtīgāk izstieptu muskuļus, savukārt apgrieztajās pozīcijās lieliski atbrīvojas muguras lejasdaļa, tiek izstiepts mugurkauls, pleci.

    10 ieguvumi, praktizējot šo jogas veidu

    1. Strādā viss ķermenis. Gaisa joga liek kustēties un stiepties teju visām ķermeņa daļām.
    2. Spēcīga stiepšanās lielākā amplitūdā. Gaisa joga ļauj kustēties brīvāk, ar mazāku piepūli, pretdarbojoties gravitātei. Karāšanās gaisā noņem spriedzi no kauliem un muskuļiem, uzlabojas lokanība.

      Piemēram, ja sēžam uz zemes pozā, kur saliek kopā pēdas un izvērš ceļgalus uz āru, var sasniegt vienu rezultātu. Tā pati poza, izpildīta lakatā, sniegs jau plašākas stiepšanās iespējas. Tā var labāk izstiept saites, muskuļus, fascijas. Reģenerējas un tonizējas muskuļi, stiprinās locītavas – sevišķi roku, jo tās dabū diezgan pastrādāt, un šādi var iegūt stipras rokas.
    3. Mazinās diskomforts mugurā. Ar mazāku piepūli mugurai āsanu izpildes laikā tiek noņemta spriedze mugurkaulā un gūžas locītavās, kas ievērojami uzlabo pašsajūtu. Tā ir iespēja karāties brīvi, ļaujot mugurai stiepties. Ja to dara regulāri – tas tiešām palīdz.
    4. Apgriezto pozīciju veselīgā iedarbība. Kad karājamies ar galvu uz leju, varam labāk atbrīvot visu muguru, sevišķi plecus, iegurni un muguras lejasdaļu, kas svarīgi tiem, kam ir sēdošs darbs. Arī iekšējie orgāni ļaujas gravitācijai un atkal labāk sagrupējas. Apgriezto pozu laikā tie paceļas uz augšu, izlīdzina pozīcijas, un varam cerēt, ka tie ir atgriezušies savai darbībai vēlamajās pozīcijās.
    5. Psiholoģiskais ieguvums – nomierinās prāts, mazinās stress. Gaisa jogā ir daudz koordinācijas, jāsaprot un jāseko – kur ir manas rokas, kājas. Iesaistīts viss ķermenis un prāts, un tas kopā dod tādu papildu apzinātību.

      Attīstās arī spēja ļauties un uzticēties. Tā ir nepieciešama, lai vispār iegultos lakatā un ļautos procesam. Jo viens no biežākajiem jautājumiem ir: vai es neizkritīšu – vai mani izturēs? Viena lieta ielikt lakatā roku vai kāju, bet pavisam kas cits, piemēram, iegulties tajā uz vēdera un ļauties – es to varu, lakats to izturēs.

      Tas ir psiholoģiskais aspekts, kas, tālāk pārnests ikdienas dzīvē, veicina paļaušanos un uzticēšanos.
    6. Uzlabojas izturība, līdzsvara sajūta un stabilitāte. Gaisa joga uzlabo arī izturību un lokanību, kas vēlāk noder citās ikdienas aktivitātēs.
    7. Uzlabojas garastāvoklis. Cīnoties pret gravitāti, paaugstinās adrenalīna līmenis un tiek atbrīvoti laimes hormoni serotonīns, endorfīni, oksitocīns, kas uzlabo garastāvokli un liek justies enerģiskāk.

      Nereti cilvēku attieksme pret jogu ir pārāk nopietna, viņi iespringst. Te bieži pašai par sevi nāk smiekli, brīžiem šūpojies lakatā kā mazs bērns, un laba oma garantēta.
    8. Uzlabojas gremošana. Dažādie stiepšanās vingrojumi uzlabo gremošanas sistēmas darbību, tai skaitā palīdz cīnīties pret aizcietējumiem un gremošanas traucējumiem.
    9. Uzlabojas asinsrite. Tas savukārt palīdz attālināt novecošanu un tās simptomus, palīdz attīrīt asins un limfātisko sistēmu, kas samazina sirds un asinsvadu slimību risku.
    10. Uzlabojas atmiņa. Nostiprinot neironu savienojumus, uzlabojas smadzeņu darbība.

    Lūk, neliels ieskats, kā notiek iesācējas nodarbība gaisa jogā. Nav nemaz tik traki, vai ne?

    Kam neiesaka gaisa jogu?

    • Grūtniecēm, jo tas tomēr notiek metru virs zemes, mainās smaguma centrs.
    • Ja ir acu slimības – sevišķi apgriezto pozīciju dēļ, jo tas ir papildu spiediens.
    • Ja ir sirds nepietiekamība, sirds slimības, bijis insults.
    • Ja ir epilepsija, bijušas nesenas galvas traumas.
    • Ja ir vidusauss un blakusdobumu iekaisumi.

    Padoms. Pat ja cilvēks apmeklē dažādas fiziskās nodarbības, diena būtu jāsāk ar 10–15 minūšu ķermeņa izkustināšanu mājās – lai vispār pamodinātu ķermeni, limfātisko sistēmu. Sevišķi tas attiecas uz sievietēm pēc 45 gadu vecuma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē