Vēdergraizes, cukura līmeņa paaugstināšanās, liekais svars, sirds un asinsvadu slimības ir tikai daži no riskiem, ar kuriem vari saskarties, saviem dzērieniem pievienojot zemāk minētās sastāvdaļas.
-
Cukurs
Visi zinām, ka jāmēģina cukuru ikdienā lietot arvien mazāk. Bet kas tad ir tikai viena tējkarote, ko pievienojam savai rīta kafijai? Šī viena tējkarote jau ir sestā daļa no ieteicamā cukura daudzuma. Un ja kafiju dzer vairākas reizes dienā? Sešas kafijas krūzes un dienas cukura limits ir izsmelts!
Taču vēl trakāk, ja cukuru pievieno aukstajai kafijai. Tas ir tādēļ, ka cukurs labāk izšķīst siltā vai pat karstā temperatūrā. Tādēļ cukurs nepalīdz saldināt šo ledus dzērienu. Tieši pretēji – cukura devu koncentrēti visticamāk saņemsi tad, kad viss dzēriena saturs jau būs izmalkots. Tas atradīsies krūzes apakšā. -
Cukura aizvietotāji
Beidzot esi pieņēmis lēmumu atteikties no cukura un izvēlies pamēģināt cukura aizvietotājus. Tā varētu šķist lieliska ideja, taču, zinātne pierāda, ka tā ir kļūda. Kanādā tika veikts pētījums, kurā atklāts – lietojot cukura aizvietotājus, kā stēvija, var palielināties cilvēka svars un ķermeņa masa, tikt izjaukta dabīgo baktēriju darbība. -
Sīrupi
Kurš gan, pērkot savu iemīļoto kafiju, neizvēlas tai pievienot kādu aromātisku sīrupu? Izrādās, tas nemaz nav tik nekaitīgi, kā varētu šķist. Tas satur ļoti lielu cukura koncentrāciju. Dažos sīrupos pat 19 gramus! Bet pat tad, ja izvēlies sīrupu uz kura it kā rakstīts «nesatur cukuru», tas var nest apetītes palielināšanos, kas savukārt noved pie daudz vairāk apēstām kalorijām. -
Enerģijas dzērieni
Nekas nevar aizstāt gardu, paša gatavotu kokteili pēc nogurdinošas dienas. Taču, kad ķeries klāt pie bārmeņa pienākumiem, būtu derīgi zināt – enerģijas dzērienu labāk tajā neiekļaut. Alkohola un šī dzēriena kombinācija var radīt lielākas briesmas, nekā tu vari nojaust. Mājaslapā Drinkaware norādīts, ka šī kombinācija veido stāvokli, ko sauc par “nenogurstoši iedzēris”. Tas nozīmē – jutīsies labi un visticamāk pārvērtēsi savas spējas un iedzersi daudz vairāk, nekā nepieciešams.
Kombinācija var radīt arī citas sekas – bezmiegu, sirdsklauves, panikas lēkmes. Amerikā veiktā pētījumā noskaidrots arī, ka cilvēki, kuru kokteiļi sastāvēja arī no enerģijas dzērieniem, biežāk tika pieķerti, braucot dzērumā, kā arī tiem biežāk rodas atkarība no alkohola. -
Sviests un eļļa
Visiem ir zināms teiciens, ka, ja kaut kas labi neiet kopā, tas ir «kā ūdens un eļļa». Tā arī ir – šīs vielas patiešām nesajaucas. Taču jau kādu laiku interneta plašumos var redzēt jaunu ik rīta dzēriena variāciju – kafiju ar eļļu un sviestu.
Kafiju jāpagatavo tāpat, kā to darītu iepriekš, taču pēc tam, kad tā ievilkusies, likt blenderī, pievienojot sviestu un eļļu. Nepieciešamā konsistence ir gaisīgas putas. Receptes veidotājs Deivs Asprejs sola, ka šāds rīta dzēriens ļaus notievēt, jo būs pietiekami sātīgs, lai aizstātu brokastis.
Taču, lai arī kafijai piemīt lieliskas īpašības, zinātnieki atzīst, ka aizstāt pilnvērtīgas brokastis ar šādu dzērienu nozīmē aizvietot vitamīnus ar piesātinātajām taukskābēm. Tas var paaugstināt holesterīna līmeni, kā arī sirds un asinsvadu slimību iespējamību. Tāpat, viena krūzīte šādas kafijas satur vairāk tauku, nekā cilvēkam ieteicams saņemt visas dienas laikā. -
Ēteriskās eļļas
Kur vien apkārt paskatāmies, varam redzēt apgalvojumus par ēterisko eļļu maģisko spēju dziedēt slimības un palīdzēt pat ar mentālām saslimšanām. Taču tas, ko patiešām darīt nevajadzētu – eļļas pievienot dzērieniem.
Tas vienkārši nav droši, jo var beigties ar slimnīcas apmeklējumu. Pat tās eļļas, kuras cilvēks varētu lietot uzturā, jālieto tikai noteiktās devās un pēc profesionāļu noteiktas kārtības. Piemēram, piparmētru eļļa var palīdzēt vēdera sāpēm, savukārt, cita veida mētru eļļas, piemēram, palejas mētras, var radīt pat aknu problēmas. -
Gāzēti dzērieni
Ja bieži izjūti nepatīkamu sajūtu vēderā vai arī tas bieži ir uzpūties, vajadzētu atteikties no gāzētiem dzērieniem. Speciālisti saka, ka gāze dzērienā nebeidzas līdz ar iedzeršanu. Gāzes burbulīši aizvien turpina burbuļot arī kunģī un zarnu traktā. Un tas varētu tikai vēl vairāk veicināt nepatīkamās sajūtas. -
Burbuļtējas sastāvdaļa – tapiokas pērles
Vēl pavisam nesen par sensāciju kļuva burbuļtējas – dzēriens, kura sastāvā ir bumbiņas, kas, uzsūcot šķidrumu, kļūs lielas un mīkstas, radot interesantu garšu un tekstūru. Taču tieši šie burbuļtējas “burbuļi” nav nekas cits kā tikai ļoti koncentrāta ogļhidrātu bumbiņa, kas, pirms nonāk dzērienā, tiek vārīta cukurā pat 3 stundas. -
Ābolu etiķis
Svara un holesterīna kontrolei vienmēr vēlamies ātru un vieglu risinājumu, piemēram, brīnumlīdzekli. Par tādu tiek uzskatīts ābolu etiķis. Taču ļoti svarīgi ir atcerēties, ka to lietot drīkst tikai pavisam mazās devās, citādi var novest pie nopietnām veselības problēmām. Iespējama, piemēram, slikta dūša, vēdera uzpūšanās, gremošanas problēmas, slikta cukura līmeņa regulācija, kā arī pat zobu bojājumi. -
Citrons
Kurš gan nav pievienojis savai ūdens glāzei šķēlīti citrona? Taču, pirms to dari nākamreiz, ir vērts sev pavaicāt – vai tā ir saslimšanas vērta? 2007. gadā veiktā pētījumā tika secināts, ka ir 50% iespēja, ka citrona šķēlīte ar mizu atnesīs baktērijas.
Visbiežāk tie ir enterokoki, kas var radīt nopietnus iekaisumus un vājināt imūnsistēmu. Pat citrona antibakteriālās īpašības nespēj ar tiem cīnīties. Tāpat arī pierādīts, ka alkohols nespēj iznīcināt baktērijas dzērienā. -
Laims
Neskaitot baktērijas, kas var atrasties uz laima un kuru iekļūšanu tavā dzērienā vajadzētu novērst, šim auglim ir vēl kāda īpašība, kura var radīt kaitējumu veselībai. Kad saules stari saskaras ar laima sulu, tā var radīt nopietnus apdegumus. Tie var atstāt rētas uz ilgu laiku, kā arī citas ar ādu saistītas problēmas. Un ļoti iespējams, ka jau esi šādu gadījumu piedzīvojis, tikai neesi sapratis tā iemeslu. Simptomi, piemēram, pigmentācija, apsārtums, čūlas, sāpes līdzinās arī termiskam vai saules apdegumam.