• Vai militārais dienests ir piemērots sievietēm? Latvijas armija atbild: Jā

    Reklāmraksts
    11. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Līdz ar izmaiņām karadarbības vidē un tehnoloģijās ir mainījusies arī attieksme dzimumu līdztiesības jautājumos – “vājais dzimums”, “neliels skaits”, “fiziski vājākas” un citi tamlīdzīgi aizspriedumainie izteicieni vairs nav daudzu valstu armiju diskusiju dienas kārtībā attiecībā pret sievietēm, nu ļaujot viņām piepildīt sapni par militāro dienestu.

    Atšķirībā no citām valstīm, piemēram, ASV un Lielbritānijas, kuras tikai nesen atvēra daudzus līdz šim sievietēm liegtus militāros amatus, Latvijas armija sievietēm vienmēr ir ļāvusi ieņemt ikvienu amatu viņām ir bijusi nepieciešama vien vēlme dienēt, ar savām zināšanām un iemaņām palielinot armijas efektivitāti.

    Sasniegts arī ievērojams rezultāts ar patlaban dienošo sieviešu skaitu, kas ir 15,3 procenti no kopējā profesionālā dienesta karavīru skaita, Latvijas armija starp NATO dalībvalstu bruņotajiem spēkiem ir ierindojusies pirmajā pieciniekā, dzimumu līdztiesības jautājumos būtiski neatpaliekot no pasaules līdera, kādi ir Kanādas bruņotie spēki, kuros dienē 15,7 procenti sieviešu, un ir apņemšanās līdz 2026. gadam viņu skaitu palielināt līdz pat 25 procentiem.

    Kā to vērtē Latvijas sabiedrība

    2006. gada pētījumā par Latvijas sabiedrības stereotipiem par profesiju piemērotību vīriešiem un sievietēm tika noskaidrots, ka tikai 0,5 procenti aptaujāto uzskatīja, ka karavīru profesijas (kareivis, instruktors un virsnieks) ir piemērotas tikai sievietēm. Savukārt 8,6 procenti norādīja, ka karavīru profesijas ir piemērotas gan vīriešiem, gan sievietēm, bet 90,2 procenti aptaujāto joprojām uzskatīja, ka tās ir izteikti vīriešu profesijas.

    Savukārt 2013. gada pētījumā 1 procents aptaujāto domāja, ka karavīru profesijas ir piemērotas tikai sievietēm, bet jau teju trešdaļa aptaujāto 26 procenti uzskatīja, ka karavīru profesijas ir piemērotas gan vīriešiem, gan sievietēm, un vairs tikai 72 procenti aptaujāto domāja, ka tās ir piemērotas tikai vīriešiem.

    Latvijas armija lauž stereotipus

    Latvijas armija ir viena no tām armijām pasaulē, kur nav ierobežojumu sievietēm dienēt noteiktā specialitātē, kādu armijā patlaban ir teju 170. Salīdzinoši daudz viņu dienē personāla plānošanā un vadībā, finanšu plānošanā, medicīniskajā nodrošinājumā, administrācijā un lietvedībā un citās jomās. Sievietes dienē arī komandējošā sastāva amatos, virsnieces profesijas zināšanas un iemaņas vispirms apgūstot Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Šoruden studijām atlasīta 21 sieviete.

    Latvijas armijā sievietēm nepastāv ierobežojumi arī nākamās dienesta pakāpes iegūšanai, līdz ar to arī paaugstināšanai amatā neatkarīgi no dzimuma karavīriem jāapgūst dienesta pakāpei noteiktais militārās apmācības kurss.  Starp Latvijas armijā dienošajām sievietēm piecas ir ieguvušas augsto pulkvežleitnantes dienesta pakāpi.

    Arī atlīdzības saņemšanā abiem dzimumiem ir vienādi noteikumi mēnešalgu nosaka atbilstoši dienesta pakāpei un tai noteiktajai militārajai izglītībai, kā arī izdienai. Patlaban karavīri, uzsākot militāro dienestu, saņem konkurētspējīgu un motivējošu atlīdzību, kas sākas ar 900 eiro pēc nodokļu nomaksas.

    Līdz ar to uz jautājumu “Vai militārais dienests ir piemērots sievietēm?” Latvijas armija pārliecinoši atbild: “Jā!”.

    Kāds ir dienošo sieviešu priekšstats par militāro dienestu

    Kaprāle Marta Siļķēna ir medicīnas māsa, kas rūpējas par karavīru veselību. Šo specialitāti viņa apguva, savienojot dienestu ar karavīra glābēja amatu un mācībām koledžā. Ja karavīrs, nepārtraucot dienesta pienākumu pildīšanu, sekmīgi mācās valsts akreditētā augstākās izglītības iestādē, Latvijas armija viņam var kompensēt mācību izdevumus.

    Kareive Kristīne Grunte ir personālsastāva uzskaites jaunākā speciāliste. Savus dienesta pienākumus viņa veic ne tikai štābā, bet kopā ar vienību arī mācībās poligonā.

    Militārajā dienestā pilnveidotās iemaņas personāla plānošanas un vadības specialitātē viņai noderēs arī civilajā dzīvē pēc atvaļināšanās no aktīvā dienesta.

    Esi viena no mums. Izvēlies militāro karjeru!

    Izvēloties militāro karjeru, karavīri iegūst stabilitāti, konkurētspējīgu un motivējošu atlīdzību, kā arī plašas sociālās garantijas, tostarp valsts apmaksātu veselības aprūpi un garantētu izdienas pensiju, bezmaksas apmācību specialitātē, svešvalodās un citās dienestam nepieciešamās jomās. Karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs. Plašāk par militārā dienesta ieguvumiem lasi rakstā “Izvēloties militāro karjeru un kļūstot par karavīru, tu iegūsi”.

    Ceļš uz militāro karjeru 20 un pat vairāk gadu garumā sākas ar pieteikšanos profesionālajam dienestam. To var izdarīt elektroniski, pieteikuma anketu aizpildot tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Kļūsti karavīrs”, kur ir pieejama informācija arī par pamatprasībām militārajam dienestam, vakancēm un atlases kārtību, kā arī ir sniegtas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

    Neskaidrību gadījumā zvani mums uz numuru 67137137 vai raksti uz e-pasta adresi [email protected]!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē