• Mamogrāfija ar tomosintēzi – padziļinātai krūšu izmeklēšanai

    Pārbaudi krūtis
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    8. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Profilaktiska krūšu izmeklēšana ar mamogrāfiju palīdz atklāt krūts vēzi agrīnā stadijā, kamēr to var sekmīgi ārstēt.

    Konsultē: Veselības centra 4 radioloģe diagnoste SANDRA LAPUĶE

    Par sevi jārūpējas pašai

    Ir pierādīts, ka efektīvākā metode krūts vēža un citu krūts veselības problēmu diagnostikā ir mamogrāfija. Tas ir piena dziedzeru rentgena izmeklējums, ar kura palīdzību iespējams izmeklēt krūšu dziedzeraudus vairākās pozīcijās, lai iegūtu pilnīgus datus par krūšu veselību. Precīzāko diagnostiku iespējams veikt, izmantojot digitālās mamogrāfijas iekārtas, kas aprīkotas ar tomosintēzi. Tās ļauj padziļināti izmeklēt krūtis, tas notiek ātrāk, precīzāk un komfortablāk.

    Mamogrāfija ar tomosintēzi

    Parastā mamogrāfija ir rentgena izmeklējums divās dimensijās (2D), kurā tiek iegūts katras krūts attēls divās projekcijās. Mamogrāfijā ar tomosintēzi vienlaikus tiek veikti divi izmeklējumi – digitālā mamogrāfija trijās dimensijās (3D) un padziļināta izmeklēšana ar tomosintēzi.

    Tomosintēzes pēcapstrādē tiek veikta krūts dziedzeraudu skenēšana pa slāņiem ik pa milimetram, veidojot vairākus simtus attēlu no dažādiem projekcijas leņķiem. Tas rada ārstiem daudz lielākas iespējas atklāt vēzi agrīnā stadijā, kā arī ieraudzīt dažādas citas patoloģijas, ko parastās mamogrāfijas attēlos saskatīt ir daudz grūtāk, dažkārt sākuma stadijā pat neiespējami. Daudzo attēlu apskate, izvērtējot dziedzeraudus slāni pa slānim no trim pusēm, ārstiem prasa daudz vairāk darba, toties ir daudz lielāka agrīnu audzēju atradne. Tomosintēzes attēli tiek salīdzināti ar 3D attēlu; mainot tos dažādās projekcijās, var izvērtēt – ir reāla patoloģija vai nav.

    Tomosintēze būtiski uzlabo izmeklējuma diagnostisko precizitāti, ļaujot detalizēti izvērtēt krūts dziedzeraudus. Tomosintēzes tehnoloģiju uzskata par lielāko sasniegumu mamogrāfijas metodes attīstībā pēdējo 40 gadu laikā.

    Lielākā atšķirība no parastās mamogrāfijas – tomosintēze ļauj apskatīt dziedzeraudu struktūru pa vienam milimetram, tādējādi samazinās atkārtota izmeklējuma nepieciešamība, ja uzņemtajos attēlos kaut kas nav īsti labi saskatāms. 3D izmeklējums ļauj apskatīt un izvērtēt ļoti sīkas krūts daļas, daudz precīzāk, nekā to var redzēt 2D attēlā.

    Izmeklējumā iegūtie attēli tiek digitāli apstrādāti un saglabāti pacientes datubāzē, lai katru nākamo izmeklējumu var salīdzināt ar iepriekšējo un analizēt izmaiņas. Ir arī slikta ziņa: mamogrāfija ar tomosintēzi pacientei nedaudz paaugstina radiācijas slodzi. Te nu ir jāizsver, kā labāk – izvēlēties parasto mamogrāfiju un, ja kaut kas nav redzams, taisīt to vēlreiz, vai uzreiz izvēlēties mamogrāfiju ar tomosintēzi, kas nodrošina pilnvērtīgu izmeklējumu.

    Baidīties nevajag

    No izmeklējuma nav jābaidās. Statistika liecina, ka ļaundabīgu audzēju atrod 10 procentiem sieviešu. Pats izmeklējums ir komfortabls, īss un pilnīgi nesāpīgs. Iekārta to veic ar kustīgu lāpstiņu, kas pielāgojas krūts formai un pacientes auguma fizioloģiskajām īpatnībām. Turklāt sievietēm no 50 līdz 69 gadiem, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta (NVD) valsts skrīninga programmā, izmeklējums ir bez maksas.

    Krūts vēzis kļūst arvien jaunāks

    Diemžēl krūts vēzi atklāj aizvien jaunākām sievietēm, tāpēc ir svarīgi regulāri veikt pārbaudes, kas palīdz atklāt krūts vēzi agrīnā stadijā, lai to sekmīgi ārstētu. Īpaši svarīgi tas ir sievietēm, kam ģimenē ir pārmantots krūts audzējs; ja vēzis bijis pirmās un otrās pakāpes asinsradiniekiem, mamogrāfiju vajadzētu veikt jau pēc 35 gadu vecuma. Katrai sievietei pēc 40 vajadzētu veikt pirmo krūšu pārbaudi ar mamogrāfiju un turpmāk to darīt regulāri, sievietēm pēc 50 gadu vecuma tā jāveic ik pēc diviem gadiem.

    Tev noderēs!

    Mamogrāfija ar tomosintēzi pieejama šeit!

    • Veselības centrā 4 K. Barona ielā 117.
    • Medicīnas centrā ARS.
    • Veselības centru apvienības poliklīnikās Dzelzceļš, Elite un Pļavnieki.
    • Latvijas Onkoloģijas centrā.
    • P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

    Cik maksā?

    • Ja uz izmeklējumu nosūta ģimenes ārsts vai ginekologs, kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, – 3 eiro.
    • Ja pārbaudi veic valsts skrīninga programmā – bez maksas.
    • Par maksu ar ārsta nosūtījumu – no 59 eiro.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē