• Kā pasargāt sevi no saaukstēšanās?

    Reklāmraksts
    22. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels.com
    Iestājoties aukstākam laikam, sākas arī aktīvākā saaukstēšanās sezona. Teju katram cilvēkam drēgnais laiks sev līdzi mēdz atnest tādus nepatīkamus simptomus kā iesnas un klepus. Ko darīt, lai izvairītos no augšējo elpceļu infekciozām saslimšanām, un ko iesākt gadījumā, jo tomēr gadījies apaukstēties?

    Kas ir saaukstēšanās?

    Vispirms jāzina, ka saaukstēšanās nav viena konkrēta slimība. Patiesībā to var izraisīt pat vairāk nekā 200 dažādu vīrusu!

    Daudzi ir pieredzējuši saaukstēšanos arī karstā vasaras vidū, kam var būt dažādi apstākļi, tostarp straujas temperatūras svārstības, piemēram, peldoties aukstā ūdenī vai pārlieku atdzesējot gaisu ar kondicionieri, tā kā šī nav tikai rudens un ziemas sezonu problēma.

    Tipiskie saaukstēšanās simptomi ir:

    • paaugstināta ķermeņa temperatūra, drudzis;
    • kakla sāpes un aizsmakums;
    • klepus;
    • iesnas, aizlikts vai pilošs deguns.

    Parasti saaukstēšanās simptomi nemēdz ilgt vairāk par 7–10 dienām, bet ja tomēr tas notiek, jāvēršas pie ārsta, jo varbūt zem šī simptomu kopuma patiesībā slēpjas kāda cita saslimšana.

    Preventīvie pasākumi pret saaukstēšanos

    Pats galvenais un labākais, ko vari darīt, lai nesaaukstētos, ir ikdienā pievērsties veselīgam dzīvesveidam, lai imūnā sistēma būtu spēcīga un spējīga cīnīties. Daži veidi, kā to darīt:

    Veselīgs uzturs. Seko līdzi savai ēdienkartei un uzņem labi daudz svaigu augļu un dārzeņu, kas organismam piegādās vitamīnus. Tāpat arī tavam ķermenim vajadzīgs proteīns un labie tauki, toties cukurotus ēdienus un dzērienus, kā arī alkoholu un tā saucamos pusfabrikātus vajadzētu no ēdienkartes pēc iespējas censties izslēgt.

    Aktīvs dzīvesveids. Pat ja neuzskati sevi par sportistu, izkustēšanās ikdienā vajadzīga ikvienam. Iesākumam pilnīgi pietiks arī ar regulārām pastaigām svaigā gaisā, kur pie reizes varēsi pabaudīt arī saulīti un tikt pie D vitamīna, turklāt fiziskā aktivitāte palīdzēs justies možākam un pozitīvākam.

    Kvalitatīvs miegs. Iet gulēt un mosties vajadzētu censties pēc konkrēta režīma, lai ikdienā justos labi. Tāpat arī jāpiedomā par miega kvalitāti un pirms gulētiešanas pāris stundas nevajadzētu ēst vai lietot alkoholu, kā arī izvairīties no skatīšanās ekrānā vismaz stundu pirms miega. Guļamistabu vakarā pavēdini, lai gaiss telpā nedaudz atdziest un ir svaigāks un patīkamāks.

    Atsakies no kaitīgiem ieradumiem. Rūpējies par sevi un savu imūnsistēmu un atsakies no nikotīna izstrādājumiem. Tāpat arī alkohols un pat kofeīns lielos daudzumos var nākt tev par ļaunu.

    Ko darīt, ja piemeklējusi saaukstēšanās?

    Pirmajai reakcijai nelielas saaukstēšanās gadījumā vēl nevajadzētu būt gājienam pēc aptieciņas. Ja temperatūra ir tikai mazliet paaugstināta, labāk necensties to pazemināt ar medikamentiem, lai ļautu imūnsistēmai pašai cīnīties. Ja nu tomēr temperatūra pati nekrītas un pievienojas arī citi nepatīkami simptomi, piemēram, stipras galvassāpes vai muskuļu sāpes, palīgā var ņemt pretsāpju, pretiekaisuma un temperatūru pazeminošus medikamentus, ko ieteicis ārsts vai farmaceits.

    Pret sausu un niezošu kaklu palīdzēt var sūkājamās kakla tabletes vai spreji, kas satur dabīgas augu eļļas. Produkts, ko lietosi, atkarīgs no klepus veida, tāpēc izstāsti savus simptomus ārstam vai farmaceitam. Aizliktam vai tekošam degunam palīdzēt varēs deguna aerosoli, kas mazina aizlikumu un gļotādas tūsku.

    Slimošanas laikā atceries, ka jāuzņem daudz šķidruma – ūdens, zāļu tējas, karsti dzērieni gan papildinās ūdens daudzumu tavā organismā, gan nedaudz atvieglos nepatīkamos simptomus.

    Pats labākais veids, kā saaukstēšanās laikā vari palīdzēt savam organismam, ir dot tam iespēju atjaunoties un kļūt spēcīgākam, pamatīgi atpūšoties, izguļoties un nedomājot par darbu vai citām lietām, kas tevi uztrauc.

    Ja tevi piemeklējusi nepatīkama saaukstēšanās, talkā nāks InternetAptieka.lv aptieka internetā, kur atradīsi dažādus līdzekļus simptomu mazināšanai.

    Atceries – pirms zāļu lietošanas izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Par zāļu lietošanu konsultēties pie ārsta vai farmaceita.

    ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē