• Iesaldē olšūnas! Izmanto sev, dāvini citai!

    Reklāmraksts
    3. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Vēlme un iespējas pievērsties tikai un vienīgi karjerai un aktīvai sociālajai dzīvei, kā arī fakts, ka mūsdienās sievietei vajag arvien ilgāku laiku, lai atrastu piemērotu partneri, liek bērniņa ieņemšanu atlikt uz nezināmu laiku. Bet… vai tad, kad apstākļi mazuļa nākšanai pasaulē būs piemēroti, bērniņš tiešām pieteiksies?

    Lai tā notiktu, iespējams iesaldēt savas olšūnas, tādējādi saglabājot iespēju kļūt par mammu jebkurā vecumā. Turklāt tām, kas daļu savu olšūnu gatavas dāvināt sievietēm, kuras dabiski nevar kļūt par māmiņām, klīnika Embrions šo procedūru nodrošina bez maksas. Par klīnikas piedāvātajām iespējām stāsta ginekoloģe Agnese Plēpe.

    Grūtniecības plānošana mūsdienās notiek daudz vēlāk nekā, piemēram, pirms divdesmit gadiem, un dažkārt tā kādu iemeslu dēļ vairs nav iespējama…

    1986. gadā pirmais bērniņš sievietei vidēji dzima 23 gadu vecumā, otrais – 26 gadu vecumā, bet 2019. gada statistika rāda: pirmais bērniņš dzimst vidēji 29 gadu vecumā, bet otrais, trešais bērniņš – 30,5 gadu vecumā. Skaidrs, ka ir svarīgi mācīties un jāveido arī karjera. Tomēr no medicīniskā viedokļa šī tendence nav laba. Kāpēc? Atrodoties mammas vēderā, meitenēm ir vairāki miljoni olšūnu, bet piedzimstot – vairs tikai aptuveni 500 tūkstoši olšūnu. Nepildot savu funkciju, šūnas pakāpeniski iet bojā – to sauc par atrēziju. Turklāt olšūnas ir vienīgās ķermeņa šūnas, kas neatjaunojas, – cik iedotas no dabas, tik arī ir.

    Ir kādi procesi, kas ietekmē olšūnu daudzumu un kvalitāti?

    Sievietei 37 gadu vecumā saglabājušās vairs tikai 30 līdz 32 tūkstoši olšūnu. Pētījumi liecina, ka pēdējo gadu laikā olšūnu rezervju samazināšanās notiek vēl straujāk. Iespējams, tas saistīts ar ārkārtīgi straujo dzīves ritmu, arvien pieaugošo stresu, izmantoto pārtiku un daudziem citiem mums nezināmiem, dzīvi ietekmējošiem faktoriem. Olšūnas ietekmē arī gadu skaits – jo vecāka sieviete, jo olšūnām sliktāka kvalitāte. Pēc 35 gadu vecuma grūtniecības iestāšanās iespējamība ir mazāka, turklāt pēc šī vecuma pieaug arī ģenētisko patoloģiju, slimību risks.

    Mūsdienās arvien biežāk tiek konstatēts arī priekšlaicīgs olnīcu izsīkums – olšūnu rezervju pēkšņi vairs nav. Līdz ar to, ja ir vēlme tikt pie bērniņa, jāmeklē olšūnu donore. Tāpat liela problēma ir endometrioze – slimība, kam raksturīga endometrijam līdzīgu audu augšana ārpus dzemdes iekšējā slāņa. Tās dēļ var pasliktināties arī olšūnu kvalitāte, turklāt smagas endometriozes gadījumā bērniņa ieņemšana dažkārt iespējama tikai ar medicīniskās apaugļošanas palīdzību.

    Klīnika Embrions sievietēm dod iespēju iesaldēt daļu savu olšūnu un daļu ziedot sievietēm, ģimenēm, kas pie mazuļa netiek…

    Jā, mūsu programma Saldē un dalies piedāvā sievietei apmaiņā pret pusi no manipulācijas laikā iegūtajām olšūnām bez maksas sasaldēt savas olšūnas. Šādā gadījumā ziedotās olšūnas tiks ziedotas kādai sievietei, kurai šī ir vienīgā iespēja kļūt par māmiņu. Šādu sieviešu ir daudz, bet donoru – samērā maz. Tāpēc šī ir brīnišķīga iespēja kādu sievieti, ģimeni darīt laimīgu, vienlaikus parūpējoties arī par savu nākotni.

    Lai to izdarītu, sievietei jāatnāk uz konsultāciju, kuras laikā tiek ievākta sīka un smalka slimību vēsture. Tāpat būs jāveic pārbaude pie narkologa un psihiatra, kā arī jāizslēdz dažādu infekciju risks.

    Tātad, ja šobrīd nav vēlmes vai iespēju kļūt par mammu, daļu savu olšūnu iespējams ziedot, bet daļu droši noglabāt līdz brīdim, kad šāda iespēja radīsies?

    Tieši tā. Mūsdienās sievietēm ir iespējas ilgāk justies un izskatīties jaunākām, tomēr saglabāt jaunas dzimumšūnas gan mēs nevaram. Līdz ar to vienīgā iespēja to izdarīt ir olšūnas iesaldēt. Tikai jāatceras, ka jau no 37 gadu vecuma olšūnu daudzums un kvalitāte strauji sāk pazemināties.

    Brīdī, kad sievietei radīsies piemēroti apstākļi bērniņa radīšanai, vislabāk to, protams, darīt kopā ar savu partneri dabiskā veidā – mīlējoties. Taču apstākļi mēdz būt dažādi – olšūnas ir, partnera nav. Bērniņu radīšana jāatliek veselības, dzīves apstākļu dēļ. Tādā gadījumā iespējams izmantot pašai savas olšūnas. Aptuveni septiņus gadus Latvijā pieejama olšūnu vitrifikācijas metode, kas dod iespēju olšūnas sasaldēt, saglabājot tām labāku dzīvotspēju pēc atsaldēšanas.

    Kā notiek olšūnu paņemšana un iesaldēšana?

    Veicot ultrasonogrāfijas izmeklējumu, iespējams redzēt antrālo folikulu skaitu, līdz ar to noteikt, vai olšūnu rezerves ir pietiekamas. Olnīcu stimulācija kopumā notiek viena menstruālā cikla ietvaros, no cikla 2.–3. dienas vidēji 10 dienas pēc kārtas injicējot FSH jeb folikulstimulējošo hormonu (menstruālā cikla laikā šis hormons organismā veidojas dabiski, palīdzot nobriest vienam diviem folikuliem; stimulācijas procesā sieviete saņem vairāk šī hormona, lai nobriestu vairāki folikuli). Cikla 14.–16. dienā notiek olšūnu iegūšana. Neilgā procedūrā, sievietei guļot intravenozā narkozē, caur maksti ultrasonogrāfijas kontrolē tiek atsūkts folikulārais šķidrums, kurā ir olšūna. Iegūto materiālu nododam tālāk laboratorijā embriologiem. Embriologs šūnas izvērtē, tad olšūnas ieliek šķidrajā slāpeklī mīnus 197 grādu temperatūrā un noglabā. Sasaldēto materiālu var glabāt neierobežoti, taču mūsu klīnikā slēdzam līgumu uz 10 gadiem. To, protams, var arī pagarināt.

    Rīgā, Tālivalža ielā 2A

    Tālr.: 67543350, 25706225

    e-pasts: [email protected]

    FB: @rmcembrions

    Instagram: rmc_embrions.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē