• Veselības ministrs Hosams Abu Meri: Neslēgšu nevienu slimnīcu, jo tā ir mūsu drošība

    Personības
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    3. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Edijs Pālens / LETA
    «Man personīgi ir ļoti svarīgi, ka mazā Latvijas zeme ir drošībā. Mani tā kaitina, kad dzirdu, ka te viss slikti!» saka jaunais veselības ministrs Hosams Abu Meri. Jaunais amats sagriezis pacientu iecienītā ārsta dzīvi kājām gaisā, bet Hosams atkārto: «Ir kara laiks, lietas ir jāsakārto, un es nebaidos!»

    – Jums nav bail, ka no iemīļotā daktera Hosama sabiedrības acīs varētu arī pārvērsties par slikto tēlu?

    – Esmu atklāts cilvēks. Es pastāstu, kur sistēmā ir caurums, un sāku to samazināt. Ja man izdosies par tik vai šitik – tātad man sanāca! Bet gribēt, lai to milzīgo caurumu, kas bijis gadiem, aizšuju mēneša vai gada laikā, – tas nebūtu godīgi. Es rādu realitāti, stāstu, ko varam darīt, un nesolu brīnumus. Jūtu, ka man ir nozares atbalsts. Tā bilde ir jābūvē kopā – ārsti, pacienti, pacientu organizācijas, arodbiedrības, ārstu biedrības, farmācijas kompānijas, aptiekas, izglītības sistēma. Es varu sakārtot mapīti, bet tā puzle kopā jāliek mums visiem! Taču esmu gatavs, ka daļai puzlē iesaistīto nepatiks, ka Hosams grasās ko mainīt, nepatiks, ko daru. Esmu gatavs arī apmelojumiem – par manu ticību, laulību, bērniem, dzimteni, profesionalitāti, izskatu, ādas krāsu, par to, kā braucu pie stūres… Bet amats nāk un iet, un, ja kas notiek, – es jau nākamajā dienā varu būt atpakaļ savā ārsta privātpraksē.

    Starp citu, ir bijuši arī tādi gadījumi – cilvēku, kas mani publiski pazemo, pēc tam ieraugu savā ārsta kabinetā. 

    – Meklē jūsu kā ārsta palīdzību?

    – Jā! Un tā arī pasaka: «Politika ir viena lieta, bet, dakter, kā profesionāli es jūs cienu!» It kā smieklīgi, bet es šo cilvēku pieņemu un izdaru darbu kā ārsts profesionāli. Tas ir mans Hipokrata zvērests! Varu būt iekšēji apvainojies, bet man jādara savs darbs. 

    – Tātad būtībā jums jaunajā amatā ir mērķis nevis kardināli reformēt, bet pārkārtot esošo mājiņu?

    – Tieši tā. Reformas es nesākšu, neslēgšu nevienu slimnīcu, jo tā ir mūsu drošība. Bet specializēt slimnīcas – to jā. Ja man ir liela istaba, samazinu uz pusi un vienā stūrī ierīkoju virtuvi, ja tās šobrīd nav; vai otrādi – ja istaba ir maza un vietas pietrūkst, paplašināšu to. Tā mājiņa jāsakārto, lai pakalpojumi būtu pieejami, jo pašlaik mainās iedzīvotāju skaits – daudzi emigrē, pārceļas dzīvot uz lielajām pilsētām –, bet jānodrošina, lai ātrāka neatliekamā palīdzība būtu pieejama visiem, arī rajonā, jādomā, kāds ceļš ved uz tuvāko slimnīcu un vai tur pietiek speciālistu! Jāskata bilde kopumā.  

    Visu interviju lasiet žurnāla Ieva jaunajā numurā vai Santa+.

    • «Krāsas savā stilā ieviesu pirms astoņiem gadiem. Tolaik daudz ko pārkārtoju savā dzīvē. Pārdevu dzīvokli. Nonullējos.» Intervija ar stilisti un modes eksperti Žannu Dubsku
    • Aktuāli: spridzināšanas draudu vēstules izglītības iestādēm. Komentē Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks
    • Veselības ministrs Hosams Abu Meri: «Reformas es nesākšu, neslēgšu nevienu slimnīcu.»
    • Kā veselības problēmas slimošana ietekmē attiecības ar darba devēju un kā šos sarežģījumus risināt?
    • Iepazīsties: Līga Ondzule, vienīgā skursteņslauķe Latvijā
    Ieva nr44./2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē