• Visu redzošā acs – novērošanas kamera. Kādu pirkt?

    Māja
    Toms Timoško
    Toms Timoško
    20. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mila Naumova / Shutterstock
    Novērošanas kameras sniedz ne tikai drošības izjūtu, bet arī ļauj ievākt konkrētus pierādījumus un informāciju gadījumā, ja notiek zādzība vai ir nodarīti bojājumi. Bet – kādu kameru vērts iegādāties, lai tā tiešām būtu palīgs īpašuma sargāšanā? Konsultē Roberts Muižnieks, drošības sistēmu speciālists.

    Kādām kvalitātēm pievērst uzmanību

    1. Izšķirtspējai. Ieteicams izvēlēties 8–12 megapikseļu IP kameras, kas spēj ierakstīt pat 4K formātu. Tā ļaus pietuvināt sīkākas nianses un augstā kvalitātē pārraudzīt plašu teritoriju. Teritorijas svarīgākajās zonās (pie vārtiem, mājas ieejas u. c.) var novietot kvalitatīvāku kameru, bet citviet – lētāku risinājumu. Ja pārraugāmā distance nav lielāka par 15–20 metriem, tad var izvēlēties 2–4 megapikseļu jeb Full HD (vismaz 1920 × 1080 izšķirtspēja) kameras, kas iekļaujas saprātīgā budžetā. Šādā distancē varēs salasīt automašīnas numuru, bet personu varēs identificēt aptuveni 5 metru distancē. Ja detalizēti vēlies saskatīt distanci pat līdz 50 metriem, tad jāmeklē kamera ar optisko tālummaiņas funkciju. Jāņem vērā, ka ne visas kameras ļaus regulēt objektīvu attālināti.
    2. Skata leņķim. Jo mazāks būs skata leņķis, jo labākā kvalitātē varēs pietuvināt notikumus. Parasti kameras atbalsta 45, 60 un 90 grādu skata leņķi, taču ir arī līdz pat 360 grādu rotējošās jeb panorāmas kameras.
    3. Kustību sensoram. Modernās kameras ar kustību sensoriem jau prot atšķirt cilvēkus no dzīvniekiem un citiem kustīgiem objektiem, nosūtot īpašuma saimniekiem brīdinājumu uz telefonu, ka īpašumā pamanīta rosība. Tāpat ir iespēja veikt ierakstu tikai brīdī, kad kamera reģistrējusi kustību, tādējādi būtiski ietaupot atmiņu.
    4. Skaņas sensoram. Dažas kameras aprīkotas ar skaņas sensoru, nosūtot brīdinājumu skaļa trokšņa gadījumā (izsists stikls utt.) un sākot ierakstu arī tad, ja kameras ierakstā neviens nav redzams. Tāpat pieejama arī divvirziena audiofunkcija, kas ļauj attālināti sarunāties ar nelūgto viesi.
    5. Apgaismojuma funkcijai. LED prožektori, kas apvienoti ar kustību sensoru, var ne tikai palīdzēt iemūžināt nelūgto viesi, bet arī to uzreiz aizbaidīt prom. Vairumā novērošanas kameru iestrādāta arī infrasarkanā (IR) nakts redzamība, kas ļaus saskatīt pat 100 metru attālumā, taču jāņem vērā, ka realitātē šo metru skaits būs mazāks, turklāt kameras tuvumā esoši kustīgie objekti (kukaiņi, zirnekļu tīkli, lapas, sniegs, lietus) var traucēt saredzēt tālumā notiekošo. Dažām kamerām ir tehnoloģijas, kas ļauj iegūt krāsainu attēlu arī naktī, piemēram, DarkFighter un ColorVu.
    6. Korpusam. Novietojot kameru ārtelpās, ierīce tiek pakļauta laikapstākļu ietekmei, tāpēc labāk izvēlēties kameru ar hermētisku korpusu, kas ir izturīga pret mitrumu, lietu un temperatūras izmaiņām. Svarīgi, lai kamerai ir vismaz IP66 izturības reitings, savukārt par triecienizturību liecina IK10 reitings.
    7. Enerģijas avotam. Vislabāk, ja kamerai iespējams pieslēgt elektrību no īpašuma. Dažas kameras izmanto arī barošanu no akumulatora, taču to būs nepieciešams periodiski uzlādēt vai nomainīt baterijas. Pieejams arī saules enerģijas risinājums, taču ne visiem tas noderēs, it īpaši ziemā.

    Ņem vērā! Ja kameras skatā redzams arī kaimiņu īpašums vai koplietošanas ceļš, tad uz tevi attieksies datu regulas prasības un nāksies uzstādīt zīmi, kas informē, ka tiek veikta videonovērošana. Ja kameras acī redzams tikai tavs privātais īpašums, tad šī zīme nav nepieciešama.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē