Santa.lv
  • 11.07.2025
  • Svarīgākais par baklažānu audzēšanu. Kā kopt un kad novākt ražu?

    Ilze Šķietniece
    Foto: PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock
    Iesaka Saiva Pekuse, Ķekavas novada dārzniecības Neslinko dārzniece. Saimniecībā baklažānus audzē jau vairāk nekā 10 gadu. Meklējot Latvijas apstākļiem piemērotākās, ik gadu izmēģina ap 12 šķirnēm. Tās stāda gan laukā, gan siltumnīcā, gan podos.

    Svarīgākais par baklažānu audzēšanu

    • Baklažāniem nepieciešama barības vielām bagāta augsne. Tiem nepatiks augt smagā smilšmālā. Lai šādu augsni piemērotu baklažānu audzēšanai, to ieteicams bagātināt ar kūdru. 
    • Stāda tikpat dziļi, kā tie iepriekš auguši podiņā. Attālums starp stādiem atkarīgs no šķirnes: augstajām šķirnēm – ap pusmetru, zemajām pietiks ar 40 cm. Pēc stādīšanas nevajadzētu pārcensties ar laistīšanu. 
    • Baklažāni augot zarojas līdzīgi kā paprika. Atkarībā no šķirnes izaug 0,3–1,2 m augsti. Garajiem nepieciešams balsts.
    • Baklažāniem patīk siltums, aizvējš un mitrums. Laistīt ieteicams divas reizes nedēļā. Ūdeni var uzliet arī uz lapām. Baklažāniem tas sevišķi patiks karstā laikā. Ūdenim gan nevajadzētu būt aukstam.
    • Vismaz reizi nedēļā vajadzīgs papildmēslojums, citādi neaizmetīsies augļi. Var mēslot ar kālija nitrātu vai kālija magnēziju, ievērojot ražotāju ieteiktās devas. Taču tikpat labi var izmantot zāļu vircu. Mēslot pārtrauc tikai tad, kad visi augļi izauguši. Nepaēdis baklažāns nobirdina ziedus, un augļi neaizmetas.
    • Lauzt pazares vai retināt ziedus nevajag. Ja vēlas, var nogriezt bojātās vai novecojušās lapas. 

    Kad būs raža?

    • Pirmie ziedi baklažāniem parādās jūlijā, bet augļus var sagaidīt jau augusta sākumā. Baklažānus uzturā lieto, kamēr tie vēl nav nogatavojušies. Šādiem augļiem miza ir spīdīga. Gataviem tā maina krāsu, kļūst ādaina un ēdamā daļa atgādina sūkli.
    • Tā kā ziedi veidojas pakāpeniski, arī raža jānovāc pakāpeniski. Kopējais apjoms atkarīgs no šķirnes. No lielaugļu šķirnēm iespējams iegūt ap sešiem augļiem. Savukārt tām, kas veido ķekarus, sezonā ir pat vairāk nekā 20 augļu. Ražo līdz pat salnām.
    • Cik lielus augļus plūkt, atkarīgs no katra gaumes, līdzīgi kā vieniem garšo pavisam mazi kabacīši, citiem – kārtīgi izauguši. Mazāki baklažāni ir mīkstāki un maigāku garšu. Baklažānus Latvijā iespējams izaudzēt tikpat lielus, kā veikalā nopērkamos dienvidniekus. Protams, augļa lielums atkarīgs no šķirnes. Piemēram, šķirne ‘Black Beauty’ sasniedz pat 700 g svaru.

     

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk