Svarīgākais par baklažānu audzēšanu
- Baklažāniem nepieciešama barības vielām bagāta augsne. Tiem nepatiks augt smagā smilšmālā. Lai šādu augsni piemērotu baklažānu audzēšanai, to ieteicams bagātināt ar kūdru.
- Stāda tikpat dziļi, kā tie iepriekš auguši podiņā. Attālums starp stādiem atkarīgs no šķirnes: augstajām šķirnēm – ap pusmetru, zemajām pietiks ar 40 cm. Pēc stādīšanas nevajadzētu pārcensties ar laistīšanu.
- Baklažāni augot zarojas līdzīgi kā paprika. Atkarībā no šķirnes izaug 0,3–1,2 m augsti. Garajiem nepieciešams balsts.
- Baklažāniem patīk siltums, aizvējš un mitrums. Laistīt ieteicams divas reizes nedēļā. Ūdeni var uzliet arī uz lapām. Baklažāniem tas sevišķi patiks karstā laikā. Ūdenim gan nevajadzētu būt aukstam.
- Vismaz reizi nedēļā vajadzīgs papildmēslojums, citādi neaizmetīsies augļi. Var mēslot ar kālija nitrātu vai kālija magnēziju, ievērojot ražotāju ieteiktās devas. Taču tikpat labi var izmantot zāļu vircu. Mēslot pārtrauc tikai tad, kad visi augļi izauguši. Nepaēdis baklažāns nobirdina ziedus, un augļi neaizmetas.
- Lauzt pazares vai retināt ziedus nevajag. Ja vēlas, var nogriezt bojātās vai novecojušās lapas.
Kad būs raža?
- Pirmie ziedi baklažāniem parādās jūlijā, bet augļus var sagaidīt jau augusta sākumā. Baklažānus uzturā lieto, kamēr tie vēl nav nogatavojušies. Šādiem augļiem miza ir spīdīga. Gataviem tā maina krāsu, kļūst ādaina un ēdamā daļa atgādina sūkli.
- Tā kā ziedi veidojas pakāpeniski, arī raža jānovāc pakāpeniski. Kopējais apjoms atkarīgs no šķirnes. No lielaugļu šķirnēm iespējams iegūt ap sešiem augļiem. Savukārt tām, kas veido ķekarus, sezonā ir pat vairāk nekā 20 augļu. Ražo līdz pat salnām.
- Cik lielus augļus plūkt, atkarīgs no katra gaumes, līdzīgi kā vieniem garšo pavisam mazi kabacīši, citiem – kārtīgi izauguši. Mazāki baklažāni ir mīkstāki un maigāku garšu. Baklažānus Latvijā iespējams izaudzēt tikpat lielus, kā veikalā nopērkamos dienvidniekus. Protams, augļa lielums atkarīgs no šķirnes. Piemēram, šķirne ‘Black Beauty’ sasniedz pat 700 g svaru.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨



















































































