- Septembris ir īstais ābolu un bumbieru laiks. Ābolus vāc, kad sēklas iekrāsojušās brūnas, bet augļu virskrāsa ieguvusi raksturīgo toni un zīmējumu, zudusi zaļas zāles piegarša, augļa kātiņš viegli atdalās no zara. Kad to šķirņu āboli, kam raksturīga biršana, bezvēja laikā paši paukšķēdami krīt no zara, ir laiks vākt pārējos. Šķirnēm, kas stingri turas zaros, ābolus var vākt vairākās kārtās – vispirms lielākos galotnes daļā, kur tie vairāk saules apspīdēti, bet mazākajiem vēl pāris nedēļu ļauj piebriest. Ja ābolus grib saglabāt svaigus ilgāk, tie saudzīgi, nesaspiežot jānoplūc no koka, jāliek kastēs un jātur vēsumā. Lai saudzīgi noplūktu augli, tas jāpaceļ uz augšu un jāpagriež, pieturot ar pirkstu augļu kātiņa un augļzara tikšanās vietā.
- Lai garša būtu sabalansētāka – ne par skābu, ne par saldu –, spiežot ābolu sulu, der jaukt dažādu šķirņu ābolus. Sulas krāsu mainīs augļi ar dažādu mīkstuma un mizas krāsu. Stipra un skāba, tīrā veidā grūti izmantojama ir vecās šķirnes ‘Antonovkas’ sula. Saldumam var pievienot bumbierus.
- Bumbierus vāc no koka tā sauktajā tehniskajā gatavībā – gan sulai, gan ēšanai. Zemē nokritušie visbiežāk jau būs pārgatavi, miltaini un nelietojami. Vai bumbieris ir vācams, var pārbaudīt, aptverot augli ar roku un ar īkšķi viegli iespiežot mīkstumā bumbiera augšdaļā līdzās kātiņam. Ja izdodas, ir laiks. Tādas rudens šķirnes kā ‘Kurzemes Sviesta’, ‘Talsu Skaistule’, ‘Suvenīrs’, ‘Pepi’ u. c. nebūs īsti saglabājamas ilgāk par kādu mēnesi.
- Lai ogas nepārņemtu puve, rudens aveņu krūmus un ogas vēlams pasargāt no lietus ar nelielu pagaidu plēves jumtiņu, tuneli. Pasargāšanai no pirmajām salnām var piesegt ar agrotīklu.
- Septembris ir labākais laiks, kad sagatavot upeņu, jāņogu un arī ērkšķogu koksnainos spraudeņus. Upenēm izmanto jaunos, spēcīgos, no krūma pamatnes augušos dzinumus. No viena, sagriežot daļās, var iegūt vairākus spraudeņus. Jāņogām – ap sprīdi garos jaunos pieaugumus zaru sānos. Tos nogriež ar ļoti nelielu daļu pērnā auguma, kur gadskārtu robeža un pumpuri satuvināti. Ērkšķogām līdzīgi, tikai izvēlētos dzinumus noplēš no zara ar pēdiņu. Gan ērkšķogām, gan jāņogām spraudenim saglabā dzinuma gala pumpuru.
Septembris augļu dārzā: ražas laiks, āboli un bumbieri sulām, ogulāju sakopšana
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨

















































































