• Puķu dobe, kas vienmēr izskatās kārtīga un kopta. Kā tādu izveidot?

    Dārzs
    Liene Millere
    8. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā izveidot puķu dobi, kas vienmēr izskatās kārtīga un kopta? Konsultē Dace Ziediņa, dārza dizaina meistare, apzaļumošanas kompānijas «Mans sapņu dārzs» īpašniece (Instagram @manssapnudarzs)

    Dobes iekārtošana soli pa solim

    • Atrodam pagalmā tai piemērotu vietu. Lai saprastu, kā dobe izskatīsies, var nostiept auklu vēlamajā formā un izmērā. Vislabāk jauno dobi pieskaņot mājas eksterjeram vai jau esošajam dārza dizainam.
    • Jāsāk ar dobes norakšanu. Dobes laukumā norok 8–10 centimetrus no zemes virskārtas. Ar parasto dārza lāpstu vispirms sadur zemi pa plānotās dobes perimetru un tad dobes laukumā esošo velēnu sadala kvadrātos. Pēc tam ar šķūrlāpstu pa vienam kvadrātam ņem nost velēnu. 
    • Ar dārza grābekli izlīdzina augsnes virsmu. Lai to iegūtu pilnībā gludu, pēc grābšanas ar dēļa palīdzību izlīdzina zemi, lai tā visa būtu vienā līmenī. Visērtāk to būs izdarīt, nometoties četrrāpus.
    • Lai dobe būtu patiešām viegli kopjama un tajā neaugtu nezāles, nepieciešams ieklāt augu ģeotekstilu – tā nav celtniecības plēve, bet gan speciāli augiem paredzēts klājums, kas tik ātri nesadalās zemē. Šobrīd veikalos ir ļoti plašs ģeotekstila piedāvājums, tāpēc, lai tajā neapjuktu, vislabāk izvēlēties neausto ģeotekstilu ar blīvumu 100 g/1 m2. No vienas puses tas ir tumši brūns, bet no otras melns – nav svarīgi, kura puse tiks likta uz augšu. Lai ģeotekstils stabili turētos, to iestiprina zemē ar plastmasas naglām.
    • Ar laiku starp dobi un zālienu pazūd robeža un dobe kļūst bezformīga. Lai katru gadu nav ar lāpstu jāatdala zāliens no dobes, vislabāk ielikt apdobes lenti, kas palīdz saglabāt dobes formu. Kādu lenti no dārza preču veikala izvēlēties, ir gaumes jautājums. Noteikti nevajadzētu ņemt plānas un viļņainas, jo tās ļoti slikti turas zemē. Vislabākās būs plastmasas lentes, ko iespējams savā starpā savienot un nostiprināt zemē ar plastmasas naglām. Apdobes lentes jānostiprina tā, lai nav redzamas, jo tām nav dekoratīvas funkcijas. Šai lentei ir jābūt vienā līmenī ar zālienu. Ar laiku zāliens sāks nomākt dobes robežu, bet, tieši pateicoties apdobes lentei, zālienu būs viegli izravēt, lai kontūru atjaunotu. Apdobes lentes vietā noteikti nevajadzētu izmantot celtniecības materiālus – šīferi vai flīzes. Ja tiek izvēlēta koka sētiņa, jārēķinās, ka pēc pāris gadiem tā būs jāmaina.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē