Santa.lv
  • 04.06.2025
  • Pirmās ogas dārzā! Ēdamais sausserdis: kopšana un garšīgākās šķirnes

    Anija Pelūde
    Foto: weha / Shutterstock
    No pasaulē zināmajām vairāk nekā 200 sausseržu sugām pārtikā izmanto vien dažas, kuras savvaļā aug Tālajos Austrumos un Austrumsibīrijā. Grāmatās un publikācijās parasti raksta, ka divas nedēļas agrāk par zemenēm. Un tā patiešām notiek – pirmās ēdamās ogas dārzā!

    Ēdamais sausserdis (Lonicera edulis) un tā šķirnes pie mums galvenokārt nākušas no Sibīrijas.

    • Augums 1,5–1,7 metri. Krūmveida, vainagi ir stāvi noapaļoti, visi ēdamie sausserži agri zied (aprīļa beigās, maija sākumā), arī augļi ienākas agri.
    • Tumši zilas ar apsarmi, tikpat vērtīgas kā mellenes un krūmmellenes. Garša nav šķebinoši salda, vairāk skābena, dažām šķirnēm ar mazu rūgtuma noti. Saulainākā vietā ienāksies kvalitatīvākas ogas, proti, būs dāsns labo vielu komplekts: antociāni, kas palīdz izvadīt no organisma brīvos radikāļus, organiskās skābes (pamatā ābolskābe un citronskābe), vitamīni (C, P, PP, B grupa un A), pektīnvielas, minerālvielas, miecvielas, flavonoīdi un pārējais.
    • Garenās odziņas ienākas pakāpeniski, tāpēc krūms jāapciemo katru dienu, citādi nogatavojušās ogas mēdz nobirt. Jālasa ar maigiem pirkstiem, jo ogas jāsargā no saspiešanas. 
    • Izskats. Logu priekšā ēdamos sausseržus es nestādītu, tiem vieta pie citiem ogu krūmiem, kur ir laba, pietiekami mitra dārza augsne.
    • Salapo agri pavasarī, mīnuss – ziemā jaunie zariņi ļoti garšo stirnām, vismaz manā dārzā ik gadu apšķibī (samazina ražu, jo ogas ražo uz pagājušā gada dzinumiem!), un tagad nopietni domāju, ka katram krūmiņam pa ziemu būs jāapliek zaļais pusotrmetrīgais glabējžoga metāla pinums. Piegriez vajadzīgo lielumu, lai tiek apkārt krūmam, un malas savieno. Pēc tam viegli noņemt.
    • Svarīgi ievērot: tā kā ēdamais sausserdis ir pašneauglīgs, jāstāda vismaz trīs vienlaikus ziedoši krūmiņi, katrs no savas šķirnes – lai notiktu apputeksnēšanās. Jo vairāk šķirņu pārstāvju aug, jo drošāk! Izvēle ir plaša. Laba ir šķirne ‘Pavlovskaja’ – ogas lielas, ar biezāku miziņu, maz birst, augsta ražība. Arī ‘Zoluška’ un ‘Salaspils’.

    Ēdamas ogas ir arī Kamčatkas sausserdim (Lonicera Kamtschatica) un tā šķirnēm. 

    • Krūma augstums ir 0,8–1,2 metri, platums – līdz pusotram metram. Augums – nevis slota kā ēdamajam sausserdim, bet glīts, plats un noapaļots vainags, kas sēž uz zemes, tāpēc Kamčatkas sausserdi var stādīt kā robežu starp sakņu dārzu un dzīvojamo zonu.
    • Vislabāk aug vidēji smagās smilšmāla vai mālsmilts augsnēs ar skābumu pH 5,5–6,5. Tiem nepatīk smags māls un sausas smiltis. Nestādi zemās vietās, kur ziedus apdraud pavasara salnas un pārmērīgs mitrums! Ja iegādātais stāds aug konteinerā, tad nav nozīmes, kad tieši to liec zemē – pavasarī, vasarā vai rudenī. Starp krūmiem gan atstāj 1,5–2 metru atstatumu.
    • Salīdzinoši rūgtenas ogas.
    • Lapas ir pelēcīgi zaļas, rudenī krāsojas dzeltenas.
    • Laba šķirne ir 'Pārsteigums’. Lielas ogas, salīdzinājumā ar citiem ēdamajiem sausseržiem ienākas vēlāk. 'Leningradskij velikan’ ir saldākās ogas.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk