• Piens un piena produkti suņa ēdienkartē. Jā vai nē?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    25. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā ir ar pienu – vai ir vērts šo produktu ieviest suņa ēdienkartē? Konsultē «Rimi Mājdzīvniekiem» veselības eksperte, sertificēta veterinārārste Anete Kalniņa. 

    Vai var suņiem dot pienu?

    Jāatzīst, ka viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu nav, speciālistu domas dalās, un arī informācija ir pretrunīga. Teorētiski piens nerada nekādas briesmas dzīvnieka organisma pilnvērtīgai, fizioloģiski normālai darbībai. Tomēr padarīt šo produktu par suņa maltītes pastāvīgu sastāvdaļu nevajadzētu, jo tas satur laktozi (piena cukuru). Lai sašķeltu laktozi, ir nepieciešams gremošanas enzīms (ferments), ko sauc par laktāzi. Tomēr ne visi suņi spēj šo enzīmu saražot pietiekamā daudzumā, lai pilnvērtīgi pārstrādātu piena produktus. Interesanti, ka kucēnam, uzņemot mātes pienu, gremošanas traktā izdalās ferments laktāze, kas šķeļ piena cukuru jeb laktozi, bet, dzīvniekam augot, laktāzes daudzums samazinās.

    Daļa suņu, sevišķi tie, kuriem kopš kucēna vecuma piena produktu lietošana uzturā turpināta, joprojām spēs laktozi pārstrādāt un problēmu nebūs, citiem šis piena cukurs var nešķelties, izraisot laktozes nepanesību, kuras raksturīgākie simptomi ir caureja, vēdera pūšanās un pastiprināta gāzu veidošanās, vēdera sāpes un pat vemšana. Piens var radīt ne tikai laktozes nepanesību, nereti piens un piena produkti izraisa alerģiju, kas visbiežāk saistīta ar reakciju uz pienā esošajām olbaltumvielām.

    Diemžēl mūsdienās suņi kļūst arvien alerģiskāki, īpaši tas raksturīgs populārāko šķirņu pārstāvjiem. 

    Gadās, ka mājdzīvnieks, pieradis pie mātes uztura, ilgu laiku saglabā mīlestību pret pieniņu, un tas viņam nerada nekādas nepatīkamas blakusparādības. Šādā gadījumā var mīluli retu reizi palutināt ar pienu, taču tikai ar produktu ar zemu tauku saturu (līdz 2,5%) vai mēreni atšķaidītu ar ūdeni. Vājpienu labāk nedot vispār, jo tas var izraisīt sliktu kalcija uzsūkšanos. Un beztauku vai svaigs radīs lielu slodzi suņa zarnu traktam. Ja suns tik tiešām izrāda tik lielu kāri pēc piena, labāk dot bezlaktozes pienu, kas būs drošs suņiem, kuriem ir laktozes nepanesība. Mūsdienās tas nopērkams teju katrā pārtikas preču veikalā. Arī augu izcelsmes piens, piemēram, sojas, auzu, mandeļu vai rīsu piens, suņa veselībai kaitējumu nenodarīs. 

    Ņem vērā!

    • Suņa ēdienkartes pamatā jābūt kvalitatīvām dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām, ko galvenokārt iegūst no gaļas. Piena produkti nekad nebūs suņa uztura pamats. Tos mērenos daudzumos var iekļaut ēdienkartē tikai kā papildbarību.
    • Ja pēc piena produktu lietošanas novēro caureju, sliktu dūšu, tas var norādīt uz laktozes nepanesību vai vāju tās šķelšanu. Ja sunim niez ausis, asaro acis, ir vēlme kasīt ķermeni vai laizīt pirkstu starpas, iespējams, dzīvniekam ir alerģiska reakcija, un tad konkrētais produkts no ēdienkartes jāizslēdz. Ja zināms, ka suns ir alerģisks, viņam noteikta speciāla diēta vai ir ļoti jutīgs gremošanas trakts, noteikti jāievēro īpaša piesardzība un eksperimentēt ar dažādiem produktiem, tostarp piena, nebūtu vēlams.

    Kefīrs 

    Šis skābpiena produkts vājpiena veidā tiek dots gan kucēniem aktīvai augšanai, gan pieaugušiem suņiem, kuri jāatradina no parastā piena. Kefīrs ir labi sagremojams, veicina vieglu barības vielu uzsūkšanos un pat gremošanas procesu normalizēšanos. Šis produkts, pievienots ēdienam, uzlabo tā garšu. Piemēram, sausā barība ar paniņām vai kefīru sunim var būt īsts gardums. 

    Siers

    Siers vairumā gadījumu ir pārāk trekns suņa gremošanas traktam, tāpēc tas nevar būt kā pilnvērtīga maltīte suņa pusdienām. Bet siera gabaliņa izmantošana efektīvai apmācībai cienasta veidā ir pieļaujama. Galvenais – nepārspīlēt ar devu, izvēlēties tikai zema tauku satura šķirņu sierus ar minimālu krāsvielu, garšu un citu mākslīgas izcelsmes sastāvdaļu daudzumu. Pieļaujamā norma – no 20  līdz 70 gramiem siera dienā (attiecīgi maziem un lieliem indivīdiem).

    Biezpiens

    Biezpiens ir olbaltumvielu, kālija un kalcija, B grupas vitamīnu un fosfora avots. Vairākas reizes nedēļā ieteicams to mērenās devās ieviest pieaugušu suņu ēdienkartē, kā arī aizstāt vienu pilnvērtīgu barošanas reizi kucēniem. Produkts ir noderīgs proteīna deficīta kompensēšanai grūsnām un barojošām kucēm. Biezpiens nekādā gadījumā nevar būt kā vienīgais kalcija avots, jo, lai suns to saņemtu pietiekamā daudzumā, biezpiens viņam būtu jāēd milzīgos daudzumos. Ja izvēlēta svaigēdāju ēdienkarte, pamatā kalciju suņi uzņem no kauliem. Savukārt augstas kvalitātes sausajā barībā kalcijs ir pietiekamos apjomos. Izraugoties biezpienu sunim, jāņem visliesākā versija, proti, ar viszemāko tauku saturu, tad tas būs lielisks olbaltumvielu avots. 

    Jogurts 

    Dabiskie jogurti bez piedevām satur īpašas baktērijas un raugu, kas piena laktozi jau pārvērtuši skābē, tādējādi pasargājot dzīvnieku no liekām nepatikšanām. Ar šāda kāruma palīdzību jūs varat piesātināt suņa organismu ar noderīgiem vitamīniem un minerālvielām, taukiem un olbaltumvielām. Barojot mājdzīvnieku ar mājās gatavotu jogurtu (nepārspīlējot!), var panākt pat terapeitisku efektu – tas palīdz izvadīt toksīnus no organisma un normalizē fizioloģiskos procesus. Pietiks vien ar pāris ēdamkarotēm pirms maltītes. 

    Krējums

    Lai novērstu caureju, jāizvēlas skābais krējums ar zemu tauku saturu, taču arī ne katru dienu un tikai kā piedeva barībai. Pietiks ar dažām tējkarotēm nedēļā, ne vairāk. 

    Saldais krējums un sviests

    Ar šiem piena produktiem suni cienāt nevajadzētu. Augstais tauku saturs var nopietni kaitēt aizkuņģa dziedzerim, jo suņa organisms nav piemērots liela apjoma tauku šķelšanai. Protams, ka sunim garšos salds putukrējuma pildījums kūkā, bet tas organismam var sagādāt nopietnu kaitējumu.

    Kas vienam der, citam – ne!

     Katram suņa īpašniekam ir tiesības pašam pieņemt lēmumu – dot sunim piena produktus vai ne. Tikai svarīgi vērot dzīvnieka pašsajūtu un ķermeņa reakciju uz jebkuru jaunu piena produktu. Galu galā, suņa, tāpat kā cilvēka, ķermenis ir individuāls – tas, kas labi der vienam, ne vienmēr dos labu rezultātu citam. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē