• Nenobirs līdz svētkiem! No kā veidot izturīgu adventes vainagu?

    Rokdarbi
    Liene Kozlovska
    1. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lazhko Svetlana / Shutterstock
    Pārsteidzoši, bet fakts: viss skaistais ir mums apkārt! To vajag tikai ieraudzīt. Mežā, dārzā, pat grāvmalā var atrast skujas, sūnas, zarus, smilgas, no kā pagatavot unikālu dekoru vai adventes vainagu. Meklējam interesantākos un noderīgākos variantus.

    Konsultē Iveta Penega, ziedu salona Karkadē floriste.

    Vainagu materiāli sarindoti pēc to izturības, proti, kad tie sāks mētāt skujas un lapiņas paklājā. Secība – no izturīgākā uz mazāk izturīgo. 

    1. Priede. Tik dažādas, smaržīgas, kuplas, maigas, pieejamas un skaistas! Ilgi saglabā svaigumu, bet, kad sažūst, arī tad labi turas kompozīcijā un nebirst. Piemērotas pīšanai. 
    2. Buksis. Lielisks ir gan zaļais tonis, gan tas, ka buksis lēnāk izžūst, līdz ar to – ilgāk saglabāsies un nebirs. Ja vēlies tikai dažus zariņus, labāk doties uz kādu ziedu veikalu, bet vairāk var iegādāties floristikas bāzēs.
    3. Tūja. Matēta un mīksta, ar interesantu smaržu, nekož rokās, piešķir vainagam faktūru un struktūru. Bet jāpaspēj atrast zaļi zariņi, jo tūjas ziemā bieži nobrūnē.  
    4. Eikalipts. Svešzemju ciemiņš, kas pārsteidz ar savu interesanto un mainīgo krāsu. Nebirst. Var pīt vainagu tikai no eikalipta (kas būs padārgi) vai arī iegādāties kādu zaru (ir arī sarkanā krāsā!), sadalīt to un pievienot pa daļām. 
    5. Sūnas. Tās ir tik dažādas un ļoti ilgi saglabā savu krāsu! Var apsmidzināt ar ūdeni – tad kompozīcija saglabāsies vēl ilgāk. 
    6. Ķērpji. Minimāli maina krāsu. Ļoti viegls materiāls, labi derēs durvju vainagam. To var pievienot kompozīcijai ar karsto līmi vai arī salikt buntītēs un piepīt klāt ar stieplīti.
    7. Kadiķis. Bezkaunīgi ass, bet, ja vēlies faktūras dažādību, tas noteikti būs īstajā vietā! Pietiks vien ar dažiem zariņiem. Interesanti, ka dārza kadiķi nebirst tik ātri kā meža kadiķi. Līdzīgs variants, ko var izmantot kadiķa vietā, ir ciprese. Tā ir mazāk asa, bet skaisti žuburaina un vaskaina. 
    8. Egle. Lielākais pluss – tā skaisti smaržo. Egļu zari ir asi, bet paklausīgi, tos ir viegli sadalīt smalkāk, kas labi derēs kompaktai kompozīcijai. Tomēr siltā telpā mēdz ātri nobirt. 

    Ņem vērā! Uz mežu noteikti dodies ar šķērēm un visus zariņus, sūnas, mētras labāk ir griezt – neko raut laukā ar saknēm nedrīkst!
    Raksta turpinājumā: ar ko papildināt svētku vainagu.

    Ar ko papildināt svētku vainagu?

    • Skimmija. Eksotiski skaista. Lēni sažūst un ļoti grezni izskatās! Mēdz būt gan sarkanā, gan zaļā krāsā. Bez smaržas, kas labi der alerģiskiem cilvēkiem. Nopērkama ziedu veikalos un bāzēs.
    • Brūkleņu mētras. Diezgan ilgi saglabā savu zaļo krāsu.  Kompozīcijās interesanti izmantot arī stiebrus – bez lapām. 
    • Smilgas. Smilgas dabā vai dārzā var atrast arī tagad: gaišākas, tumšākas, pūkainākas. Var veidot vainaga kompozīciju tikai no smilgām – tas noteikti izskatīsies skaisti un neparasti! 
    • Zilpodze. Labs dekors vainaga dažādībai, jo bagātina tā faktūru. Ziediņam ir garš kāts, ko viegli iepīt kompozīcijā. Sažūstot zilais tonis kļūst gaišāks. Ja vēlies, to ar krāsas pulverizatoru var nokrāsot jebkurā citā krāsā. Nopērkamas ziedu veikalos, bet vasarās tās aug arī Latvijas dārzos. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē