- Augļa lielums vēl neliecina par tā gatavības pakāpi. Augļiem jāpaliek pie auga iespējami ilgi.
- Ķirbji jāvāc tikai tad, ja:
- vasas ir sausas vai pārkorķējušās, vai ar plaisām (tas var liecināt par infekcijas klātbūtni);
- miza ir cieta;
- sinoptiķi prognozē salnu. - Jāseko laika prognozēm, jo uzglabājamie ķirbji jānovāc pirms salnas. Ja augu ir nedaudz, pirms salnas tos var apsegt ar dubultu agrotīklu.
- Ķirbjus uzmanīgi nogriež ar dārza šķērēm vai nazi un nesot tur abās rokās, nevis aiz kātiņa. Kātiņš mēdz notrūkt, atstājot caurumu auglī, un ķirbis tad vairs neglabāsies.
- Lai ķirbji labi glabātos, tiem, līdzīgi kā kartupeļiem, jāiziet ārstēšanas periods:
- Novāktos augļus nomazgā ar ūdeni un novieto siltā telpā. Optimāli, ja gaisa temperatūra telpā ir virs 30 grādiem, tāpēc piemērota ir tukša siltumnīca.
- Augļus vislabāk nolikt uz otrādi apgāztām plastmasas kastēm, lai zem tiem būtu gaisa sprauga un tie nevarētu nedz samirkt no augsnes, nedz inficēties.
- Jāseko, lai no rītiem rasa uz augļiem iespējami ātri nožūtu un neveicinātu puves attīstību.
- Ārstēšanas periods ilgst 2–3 nedēļas, pēc tam ķirbji jāpārvieto uzglabāšanai piemērotā telpā. - Laikus jāpadomā, kur ķirbjus glabās, jo tiem nepieciešams 10–12 grādu siltums, pagrabs nederēs. Vispiemērotākā būtu veranda vai vēsa istaba, ko ziemā mazliet apsilda, lai uzturētu vajadzīgo temperatūru. Ja iespējams, ķirbjus labāk likt uz sausiem, nesapelējušiem salmiem vai uz paliktņa (koka palete, otrādi apgāztas kastes utt.) – lai nodrošinātu labu vēdināšanu arī no apakšas.
Ķirbji rudenī. Kad ir īstais laiks novākt ražu, un kā ķirbjus ilgāk uzglabāt?
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨













































































