- Ir vienkāršs paņēmiens, kā noteikt, vai āboli jau ir vācami glabāšanai. Iemērc kādu pārgrieztu augli ar ūdeni atšķaidītā joda šķīdumā (lieto ūdensdrošus cimdus!). Negataviem augļiem griezums krāsosies viscaur zils, bet vākšanai derīgiem vidusdaļa paliks balta. Ja mīkstums vispār nekrāsojas, augļi ir ļoti gatavi – no šī koka glabāšanai ābolus nevāc, bet izlieto tūlīt. Bumbieriem diemžēl šis paņēmiens neder. Tie jāvāc vēl stingri, kad ar pirkstu var iespiest mīkstumu pie kātiņa.
- Glabāšanai augļus saudzīgi vāc ar rokām no koka. Glabāšanai liec tikai nebojātus, tīrus augļus. Vislabāk glabāt plastmasas kastēs, jo tās ir viegli izmazgāt. Ilgstošai glabāšanai der temperatūra 1–4 grādi, siltākās telpās augļi drīz pārgatavosies. Labi, ja tev ir vēss, mitrs pagrabs. Garāžā vai verandā gaiss būs jāmitrina. Glabāšanas telpā neturi vielas ar izteiktu smaržu vai smaku, kā benzīns vai krāsa. Arī dārzeņus glabā atsevišķi no augļiem. Tas tāpēc, ka āboli ļoti viegli pieņem svešu smaržu un kļūst nebaudāmi.
- Augļu glabāšanās ilgums atkarīgs no šķirnes. Daudzu veco šķirņu āboli ātri kļūst sausi un miltaini, tāpēc ‘Rudens Svītraino’ (‘Vidzemes Grāvenšteinu’), ‘Trebū Sēklaudzi’, ‘Serinku’ (‘Mālābolu’) uzglabāt nav vērts. Vairākus mēnešus toties glabājami augļi modernajām rudens ābeļu šķirnēm ‘Auksis’, ‘Dace’, ‘Gita’ u. c. Ilgākai glabāšanai derēs ziemas šķirnes – īpaši, ja glabāšanas apstākļi nav ideāli.
Kā zināt, kad jānovāc āboli, un kā tos vislabāk uzglabāt?
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨


















































































