• neapmaldīties mežā? Praktiski padomi ogotājiem un sēņotājiem

    Daba un dzīvnieki
    Lauma Lūse-Kreicberga
    6. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Paskat, kāda baravika, un tur vēl viena!» tu sauc sajūsmā, nepamanot, ka sēnes kā maldugunis aizvedušas tevi prom no ierastajām takām. Apmaldīties, kā zināms, var pat trijās priedēs, tomēr meža biezokni nezin kāpēc bieži novērtējam par zemu. Reizēm tas viltībā pārspēj pat visrūdītāko sēņotāju un ogotāju. Kā sagatavoties pastaigai, un ko darīt, ja netiec ārā no meža? Konsultē Zaiga Kaire, ārpustelpu pasākumu organizētāja, «Uzzini, iepazīsti» vadītāja. 

    Košas drēbes un uzlādēts mobilais tālrunis

    «Dodoties mežā, iesaku ģērbties košas krāsas apģērbā, kas ļaus citiem pamanīt tevi jau iztālēm. Īpaši svarīgi tas ir medību sezonā, turklāt noderēs situācijā, ja būs nepieciešama glābēju palīdzība,» uzsver ārpustelpu pasākumu organizētāja, Uzzini, iepazīsti vadītāja Zaiga Kaire. Viņa dabā dodas gandrīz katru nedēļas nogali, vasarā vēl biežāk – arī darbadienu vakaros, piedāvājot interesentiem iepazīt dabas pērles, ekskursijas uz interesantām vietām Latvijā un citās Baltijas valstīs, kā arī izglītojot par dabas norisēm. Zaiga arī darbojas Latvijas Mikologu biedrībā un, būdama kaislīga sēņotāja, lieliski zina, cik nemanāmi, meklējot sēnes, var pazust laiks un reizēm arī orientieri.

    Viņa uzsver: mobilais telefons ar uzlādētu bateriju ir ļoti svarīgs aksesuārs, kas noteikti jāņem līdzi, ejot mežā.

    «Man pašai vienmēr līdzi ir arī power banka jeb ārējais lādētājs, ar kuru var uzlādēt telefonu jebkurā brīdī. Protams, ne vienmēr cilvēki, dodoties pastaigā, vēlas ņemt līdzi papildu smagumus. Taču no pieredzes zinu – ja ir slikta zona, telefons, meklējot internetu, izlādējas daudz ātrāk, tāpēc iesaku mežā telefonu izslēgt vai pārslēgt lidojuma režīmā un ieslēgt to tikai tad, ja nepieciešams.» 

    Kartes palīdzēs orientēties

    Zaiga savos dabas ceļojumos dodas gan uz priežu siliem, gan lapu koku brikšņiem, šķērsojot arī laukus un purvus, un, dodoties ceļā, viņa vienmēr ir apbruņojusies ar kartēm: «Izmantoju lietotnes telefonā, taču, ja nojaušu, ka konkrētajā vietā var būt slikti sakari, ja dodos uz nepazīstamu vietu vai izvēlos sarežģītāku maršrutu, kartes izdrukāju, izpētu reljefu un atzīmēju man nepieciešamos punktus.» Atbildot uz jautājumu, vai kādreiz pati ir apmaldījusies, Zaiga pasmaida un atzīstas, ka dažkārt uz īsu mirkli ir pieredzējusi apjukumu. «Tā var gadīties, ja paļaujies uz iekārtām un pēkšņi pazūd signāls un sakari, bet vieta ir nepazīstama, taču es ātri atrodu risinājumu un pareizo virzienu, jo pirms tam esmu kārtīgi izpētījusi karti. To iesaku arī citiem, dodoties uz nepazīstamām vietām. Sagatavošanās pirms tam ļauj neapjukt brīdī, kad šķietami jūties apmaldījies,» stāsta Zaiga. Lietotni ar karti tagad iespējams ielādēt gandrīz ikvienā telefonā, var izmantot arī telefonā pieejamās kartes. «Iesaku iemācīties kartē atzīmēt vietu, kur tika atstāta mašīna vai kur atrodas tuvākā sabiedriskā transporta pietura, – ja gadīsies apmaldīties, tas palīdzēs noorientēties. Vēl viena iespēja – atzīmēt koordinātas, kur atrodies, lai varētu saprast, cik tālu no automašīnas esi un kurā virzienā jādodas.»

    Divatā drošāk

    Pat pieredzējušiem sēņotājiem un ogotājiem, kuri ik gadu dodas uz labi zināmām vietām, reizēm, kā mēdz teikt, piemetas vadātājs… Tā pati bērzu birztala no cita skatpunkta pēkšņi izskatās citādi un ir viegli sajaucama ar netālu esošo citu birztaliņu. Vētrā nolauztā egle, kas līdz šim bijusi lielisks orientieris, reizēm pilnībā maina skatu uz apkārtni, un cilvēks pēkšņi vairs nesaprot, kur atrodas, lai gan iepriekš bijis pārliecināts, ka šajā vietā visu labi zina. Lai pastaiga nebeigtos ar apmaldīšanos vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, ir daži būtiski ieteikumi, kurus ik gadu atgādina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Piemēram, ja, vakarpusē gribi vēl aizskriet uz mežu, pat tad, ja tas ir labi zināms, nevajadzētu to darīt vienatnē vai arī vismaz noteikti jāpasaka mājiniekiem, kurā virzienā dosies un kad plāno atgriezties. Arī Zaiga Kaire iesaka uz mežu doties divatā, atgādinot zināmo teicienu, ka «divas galvas vienmēr ir gudrākas». Turklāt, tā kā rudens vakaros satumst arvien ātrāk, vēlams paņemt līdzi lukturīti, ja tāda nav mobilajā telefonā, svilpīti, ar ko signalizēt nepieciešamības gadījumā, un kompasu (ja proti ar to apieties). VUGD papildina sarakstu arī ar ūdens pudeli un kaut ko ēdamu, kā arī iesaka neaizmirst medikamentus, ja ir kādas alerģijas vai hroniskas kaites, kas varētu būt īpaši noderīgi, dodoties ilgākā pastaigā pa mežu. 

    Jebkurš sīkums var palīdzēt

    Lai neapmaldītos, svarīgi vērot apkārtni – iegaumēt ceļus, dažādus dabas objektus. Situācijā, kad baidies apmaldīties vai arī šķiet, ka jau esi apmaldījies un ej pa apli, Zaiga iesaka atstāt dabā zīmes sev pašam, piemēram, nolaužot kokam zaru vai no zariņiem saliekot bultu. Galvenais ir nekrist panikā – vispirms atvilkt elpu, mirkli atpūsties un tad mēģināt saprast, kur atrodies. Ir svarīgi censties saklausīt, vai tuvumā nav šoseja vai kāda apdzīvota māja, kur varētu vērsties pēc palīdzības. Jebkurš sīkums var palīdzēt! 

    Ja, purvā ogojot, gadījies iestigt, nevajag strauji vicināt rokas un kājas.

    Tāpat arī apmaldoties, nav ieteicams haotiski skraidīt pa mežu, meklējot atpakaļceļu, jo tā var tikai ieklīst vēl dziļāk mežā. Nereti gadās, ka apmaldījies cilvēks staigā pa apli, tāpēc, lai nemestu lokus uz riņķi vien, ieteicams izvēlēties sev taisni priekšā konkrētu punktu un doties tā virzienā, bet, sasniedzot to, izvēlēties nākamo punktu. Tādā veidā agri vai vēlu sasniegsi ceļu. Nevajadzētu kavēties un sagaidīt tumsu, bet lūgt palīdzību pēc iespējas ātrāk, zvanot glābējiem pa tālruni 112 un informējot, kurā vietā iegāji mežā, cik ilgi tur jau esi, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus pamanīji pa ceļam. 

    Izmanto tehnoloģijas!

    • Google Maps. Viegli lietojama, taču vajadzētu iemācīties atzīmēt kartē automašīnas atrašanās vietu un savas koordinātas. Tiešām vērtīgi – ne tikai ejot mežā. Ir nepieciešams interneta pieslēgums.
    • AS Latvijas valsts meži izveidotā LVM GEO mobilā lietotne. Ar to ieteicams iepazīties jau mājās. Ļoti noderīga lietotne, taču tajā ir daudz datu, un ir jāspēj visā orientēties. Ja ir slikti interneta sakari, lietotne var lēni atvērties. Lai lietotne darbotos bez mobilā telefona zonas, nepieciešams to iepriekš lejupielādēt savā ierīcē, un tad mežā var lietot karti arī bezsaistes režīmā. Var darboties arī bez interneta pieslēguma.
    • Maps.me lietotne. Ļoti vienkārša lietotne, un, kā rāda pieredze, jebkurš spēj tajā ātri noorientēties, turklāt redzamas ir arī mazākas takas un celiņi. Šī lietotne ir pilnīgāka nekā Google Maps. Darbojas, arī ja ieslēgts lidojuma režīms. Taču to vajadzētu lejupielādēt vēl pirms došanās ārpus mājas – telefonā daudz vietas neaizņem. Darbojas bez interneta pieslēguma. 

    Raksts tapis ar Meža attīstības fonda atbalstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē