• apkarot lapsenes?

    Kukaiņi
    Indra Ozoliņa
    30. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jautājums, ko gada siltajos mēnešos uzdod daudzi – ko darīt ar lapsenēm?

    Jautā lasītājs Ralfs: «Aprīļa sākumā, kad laiks bija vēsāks, pabeidzu dārza mājas būvniecību. Mēneša vidū, kad laiks kļuva siltāks, pamanīju, ka manas mājiņas jumta kon­strukcijā cita pēc citas pazūd lapsenes. Aktivitāte bija diezgan liela. Veikalā nopirku «Bross» flakonu, kas paredzēts lapseņu apkarošanai. No informācijas uz iepakojuma tā arī netiku gudrs, vai tas pilnībā iznīcinās lapsenes un atstās tādas pēdas, ka lapsenēm vairs neienāks prātā atgriezties jumtā. Izpūtu līdzekli vietā, kur lapsenes ierīkojās, un no turienes izlidoja kādas 20 niknas dzēlējas. Kāds ir visefektīvākais līdzeklis, lai cīnītos ar šiem nelūgtajiem viesiem? Vai pūznis, pat ja tas tiks pamests, obligāti ir jāiznīcina? Internetā atradu informāciju par mākslīgajiem lapseņu pūžņiem, kas atbaida lapsenes. Vai tas varētu būt efektīvs līdzeklis?»

    Atbild Voldemārs Spuņģis, entomologs.

    Pavasarī pēc ziemošanas sastopamas tikai lapseņu karalienes, kuras meklē jaunās ligzdas vietu. Sākumā mātīte veic visus ligzdas veidošanas darbus, līdz izaudzē darba lapsenes. Tad tikai dēj olas. Visus darbus padara darba lapsenes. 

    Ligzdu lapsenes taisa no nokrišņiem aizsargātās vietās, jo papīra māja lietū sabruktu. Nereti pārziemojušās mātītes par ligzd­vietu izvēlas māju bēniņus un tādējādi cilvēkam sagādā raizes. Taču nevajadzētu uzreiz izmantot insekticīdus lapseņu iznīcināšanai. Kāpēc?

    Vasarā lapsenes aizsargā mūsu dārzus no kaitēkļiem, jo tie ir lapseņu pamata barība. Tātad – noderīgas!

    Izņēmums būtu tad, ja jaunā ligzda tiek būvēta vietā, kas rada sadzelšanas risku, it īpaši bērniem. Pavasarī ligzda ir maza, ar dažām šūnām, un to var mehāniski notraukt. Tas jāatkārto, jo piemērota vieta ilgi nepaliks tukša. Tieši pavasarī to ir visvienkāršāk izdarīt, jo jātraucē tikai karaliene, nevis desmitiem agresīvu darba lapseņu. Ja jaunā ligzda netraucē, tad lai lapsenes dzīvo un mums palīdz.

    Mākslīgās lapseņu ligzdas domātas, lai piesaistītu lapsenes, nevis aizbaidītu. Lai zināmā mērā aizmānītu no cilvēku mītnēm. Insekticīdu izmantošana ir efektīva tikai tad, ja ligzda ir atklāta. Ja ligzda tieši nav pieejama, tad indes lietošanai nav jēgas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē