Konsultē Gita Riekstiņa, Bulduru Tehnikuma dārzeņkopības skolotāja.
Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva
- Karstā laikā vēdina siltumnīcu, cītīgi laista un mēslo tomātus. Tomātu augļu sauso galotņu puvi ierobežos kalcija mēslojuma, piemēram, Omex CalMax smidzinājumi caur lapām.
- Pēc laistīšanas augsni uzrušina, jo laistot tā sablietējas un augu saknēm var sākt trūkt skābekļa.
- Siltā un mitrā laikā gurķus vāc katru otro dienu, vislabāk no rīta, kad nožuvusi rasa. Vācot gurķus laukā, jācenšas netraumēt un nekāpt uz augu vasām, pēc iespējas mazāk tās kustināt, jo uz tām veidojas nākamā raža.
- Novācot brokoļus nerauj ārā ar visu sakni, jo starp lapu rozetēm var izveidoties otra raža, kas gan būs daudz mazāka par pirmo.
- Pasargāšanai no kāpostu balteņa un cekulkodes virs kāpostaugiem var nostiprināt insektu tīklus ar acu izmēru ap 0,5 cm.
- Ziedēšanas sākumā vāc garšaugus, jo tad tajos ir visvairāk ēterisko eļļu. Žāvē labi vēdināmā vietā, kas pasargāta no tiešiem saules stariem.
- Jūlija beigās sāk nobriest ziemas ķiploki un sīpoli. Kad dzeltē stublāja lejasdaļa, var vākt ķiplokus. Vispirms gan ieteicams izrakt tikai dažus augus un pārliecināties, ka zem ārējās mizas labi redzamas atsevišķas daiviņas. Pārāk vēlu vāktus ķiplokus, kam ārējā miza jau pārplīsusi un daiviņas atdalījušās, vairāk inficē slimības, un ķiploki labi neglabāsies. Ķiplokus uzmanīgi izrok ar dārza dakšām. Uzreiz atšķiro visas bojātās galviņas. Žāvē ar visām lapām un saknēm. Kad laksti sakaltuši, saknes apgriež un stublājus saīsina. Labāk glabājas ķiploki ar vismaz 7–8 cm gariem stublājiem.
- Kad apmēram pusei sīpolu stādījumā ir aizlūzušas lapas, pārējās pieliec, lai sīpoli nobriest. Novācot ražu, sīpolus izrauj no zemes un atstāj dobē apžūt vismaz vienu dienu. Pēc tam plānā kārtā saber caurumotās kastēs un novieto sausā vietā, vislabāk zem nojumes, kur tos žāvēs caurvējš. Kad sīpolu laksti ir sausi, ar roku nobrauka liekās lakstu daļas. Labāk, lai sīpolam paliek garāks lakstiņš, jo tad tie labāk uzglabāsies.
- Brīvajās dobēs sēj redīsus, salātus, rukolu, dilles rudens ražai. Var sēt arī skābenes – tās labi pārziemos un nākamajā gadā ražos.
- Ja rudens raža nav plānota, tad neatstāj zemi tukšu, bet iesēj zaļmēslojumu: auzas, griķus, baltās sinepes, eļļas rutkus, samtenes, kliņģerītes.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨



















































































