• Ideāls ēdamgalds. Kā tādu izvēlēties?

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    13. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Elegants Woodman pusdienu galds mājai pie jūras, 197 cm., softroom.lv
    Foto: No publicitātes materiāliem
    Elegants Woodman pusdienu galds mājai pie jūras, 197 cm., softroom.lv
    Ēdamgalds ir rosīgākās mājokļa zonas – virtuves vai ēdamistabas – centrālais objekts. Varbūt virs tā būs iekārts lepns gaismeklis, taču pārējās telpā esošās mēbeles kalpos par fonu, uz kura tam gozēties. Meklējam īsto! Konsultē, Kristīne Šuste, interjera dizainere.
    • Ēdamgalda pirmsākumi rodami Senajā Ēģiptē. Pirmie eksemplāri bija mazi un izgatavoti no akmens vai koka, un tos rotāja hi­eroglifi vai kokgriezumi. Uz galdiņiem tika novietotas metāla paplātes ar ēdienu, un to galvenais uzdevums bija paplāti pacelt virs grīdas līmeņa.
    • Mūsdienās perfekta ēdamgalda formula skan šādi: stabils un kvalitatīvs, iederas mājas interjerā, atbilst saimnieku budžetam un patiks ilgus gadus. Ēdamgalda mūžs jāparedz, sākot no pieciem līdz desmit gadiem, tātad priekšroka dodama stabilam galdam bez liekām modes kaprīzēm vai tā brīža tendenču diktētām detaļām.
    • Ēdamgalds nav paredzēts tikai ēšanai. Tas kalpo arī par zonu, kur sanākt, lai pavadītu laiku kopā ar tuviem cilvēkiem, spēlētu galda spēles vai vienkārši pasēdētu pie tējas krūzes. Tāpēc, lūkojoties minēto gadu perspektīvā, jāparedz, cik cilvēku vienlaicīgi pie tā sēdēs (arī mazulis augstajā krēsliņā skaitās!)
    • Gar ēdamgalda virsmu nepārtraukti strīķēsies galda piederumi, tāpēc veikalā, aplūkojot ekspozīcijas modeli, jāpievērš uzmanība ne tikai tā stabilitātei, bet arī nolietojuma pazīmēm – ja tādas pamanāt, ziniet, ka arī jūsu mājās galds nebūs izturīgs pret ikdienas skrāpējumiem. 
    • Pievērs uzmanību galda augstumam! Lai arī pēdējās tendences liecina, ka ēdamgaldi kļūst zemāki par standarta 75 centimetriem, atceries – pieaugušajiem ēst pie zema galda nav ērti. Piemēram, ēdot zupu, būs jāpieliecas, lai karoti ieliktu mutē. Tāpēc labāk lūkoties pēc galda, kura augstums ir no 78 centimetriem. 
    • Nozīme ir arī platumam un garumam. Katram cilvēkam pie galda jāparedz vismaz 60 centimetri vietas. Jo galds platāks, jo vairāk ēdiena uz tā varēs salikt. Šaurs galds, sevišķi, ja ikdienā ēdēju ir vairāk par trim, sagādās neērtības, jo traukus nāksies likt visā tā garumā un, lai līdz tiem aizsniegtos, cilvēkam vajadzēs piecelties.
    • Lai cik ļoti vēlētos pārlielu galdu, ja telpa ir neliela, jāņem vērā, vai, pieceļoties no galda, būs ērti atstumt krēslu un vai namamāte, pasniedzot ēdienu, varēs ērti piekļūt jebkurai galda vietai. Ja kustība ap to ir ierobežota, prātīgāk tomēr ziedot dažus centimetrus no galda izmēra. Šis ir būtisks aspekts, ja galds ir izvelkams, jo vieta jāparedz arī ballīšu režīmam.
    • Veidojot mājas plānojumu no jauna, jāpiedomā, lai ēdamgalds no virtuves neatrastos pārlieku tālu, jo ēdiens līdz tam visu laiku būs jānes. 
    • Ja mājā atsevišķas ēdamistabas nav, ēdamgaldu var izcelt ar zonējuma palīdzību, piemēram, ieklājot paklāju. Tas nenozīmē, ka ēdamgaldam jāstāv precīzi uz tā, – arī asimetrisks galda izvietojums attiecībā pret paklāju teicami iezīmēs konkrētās zonas robežas.
    • Latvijā ražotus, glītus masīvkoka galdus ar mūsdienīga dizaina skatījumu atradīsi pie ražotāja Wenden. Iedvesmai ielūkojies arī Kurland Born galdu piedāvājumā! Luksusa klases ēdamgaldus rada pašmāju zīmols Narovski. Šie galdi izceļas ar skrupulozu pirmapstrādi, tāpēc neplaisās un nevērpsies. Var teikt, tie ir galdi uz mūžu. Ja priekšroku dod eksotiskam dizainam, ielūkojies Alan Deko piedāvājumā, taču, ja meklē vienkāršu, klasisku galdu, kas atgādina bērnību pie vecmāmiņas, pasērfo ikea.lv. 
    • Ja mājā atsevišķas ēdamistabas nav, ēdamgaldu var izcelt ar zonējuma palīdzību, piemēram, ieklājot paklāju. Tas nenozīmē, ka ēdamgaldam jāstāv precīzi uz tā, – arī asimetrisks galda izvietojums attiecībā pret paklāju teicami iezīmēs konkrētās zonas robežas.
    • Atceries – tumša toņa galds, kā arī galds, kas atrodas tuvu citām mēbelēm, vienmēr izskatīsies lielāks nekā gaišs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē