• Dārza darbi augustā: Sakņu dārzs

    Dārzs
    Māris Narvils
    1. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Augusts ir pirmais mēnesis, kad no sēšanas, stādīšanas darbiem vairāk pārslēdzas uz kopšanu un jau izaudzētā novākšanu.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Māris Narvils, agronoms, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā.

    • Augusts ir pirmais mēnesis, kad no sēšanas, stādīšanas darbiem vairāk pārslēdzas uz kopšanu un – jau izaudzētā novākšanu. 
    • Vai vēl ir iespējams kaut ko sēt? Var dilles, bet tikai mēneša pirmajos datumos. Ja izmanto plēves tuneli, var sēt arī nedēļu vēlāk. Vai mēneša vidū – siltumnīcā. Var atkal sēt kressalātus un redīsus, rukolu. Mēneša pirmajos datumos iesēj baltos redīsus daikonus, taču tiem jāparedz nosegšana ar agrotīklu, lai pasargātu no vēlās kāpostu mušas. Droši var sēt arī mizunu, lapu sinepes. Ja ir izaudzēti pakčoju un tatsoi stādi, mēneša sākumā vēl var izstādīt dobē, paturot iespēju apsegt.
    • Jāseko līdzi nezāļu attīstībai, atsevišķi izaugušās nezāles ir jāizgriež, lai tās neizbirdinātu sēklas. Ja ir vieta, kur lielās nezāļu slotas var izžāvēt, vajag to darīt. Pēc maniem novērojumiem – nezāļu sēklas ir vērtīga barība putniem ziemā.
    • Jūlija sākumā izstādīto un jūnija beigās izsēto dārzeņu platībās ravēšana ilgst līdz mēneša vidum. Ja būs lietains augusts, jāseko līdzi, lai izravētās nezāles paspētu izžūt. Vai otrs variants – nezāles iznes laukā no dobēm uz kompostēšanu. 
    • Īpaša uzmanība jāpievērš sīkziedu galinsogai. Šīs nezāles uzvaras gājiens turpinās tieši vasaras otrajā pusē. Ja dārzā ieviesusies, iesaku pāriet uz dobju mulčēšanu – šī metode būtiski ļauj ierobežot izplatību. Ja ir kāda vieta, kas jau ir nezāles pārņemta un tā ir ziedos, tad, ievērojot ugunsdrošību, to var nodedzināt ar gāzes degli. 
    • Sausuma periodos kultūras, kuras vēl atrodas aktīvajā augšanas stadijā, jālaista. Zaļumiem mitrums ir jānodrošina pastāvīgi līdz ražas novākšanai. 
    • Dārzeņu kultūrām, kuras vācamas augustā, lai veicinātu nobriešanu, mēnesi pirms tam pārtrauc papildu mitruma nodrošināšanu. Tās vāc pilnībā nobriedušas, tā, lai vismaz puse no sīpolu, ķiploku, burkānu lakstiem ir nodzeltējuši, ir noapaļoti sakņu gali. Citiem sakņaugiem – kad saknes ir sasniegušas atbilstoši šķirnei paredzēto diametru. 
    • Svaigam patēriņam vāc galviņkāpostus, ziedkāpostus un brokoļus. Ja laiks ir ļoti silts, augi jāpārbauda katru dienu, jo tie var strauji izziedēt. Turpina pa lapai vākt lapu kāpostus. 
    • Siltumnīcā veic garo tomātu galotņošanu, jo veģetatīvā augšana vairs nav nepieciešama. Tomātiem ir jāpaspēj nobriedināt atlikušos ķekarus. Neļauj augt pazarēm! Kad tomātus nogalotņo, īpaši vairs nemēslo, bet laisti gan!
    • Turpini vēdināt siltumnīcu. Aukstajās naktīs vēdlogus piever, bet, līdzko uzspīd saule, ver atkal vaļā.
    • Siltumnīcā gurķi vairs gandrīz neražos uz galvenā dzinuma, bet sānzariem. Laisti, bet, līdzīgi kā tomātus, gurķus piebaro tikai mēneša sākumā. Karstās dienās apsmidzini ar ūdeni!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē