• Dārza darbi aprīlī: koki un krūmi

    Dārzs
    Linda Neško
    3. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Zeme ir atkususi, un dārzs aicina uzsākt pavasara darbus. Konsultē Linda Neško, ainavu arhitekte, pasniedz dārza veidošanas kursus.

    Šobrīd sajūtu un pārsteiguma dārzi ir modes virziens teritorijas plānošanā un kopšanā. Moderns un ilgtspējīgs dārzs nozīmē to sajust ar maņām – redzi, dzirdi, tausti, skaņu, ožu un garšu. Ja dārzu veido no nulles, iedomājies, kādu vēlies to nākotnē redzēt, un paturi to prātā, iegādājoties stādus. 

    • Veido kolekciju no krūmiem, kuriem ir dažādu krāsu un formu lapas un ziedēšanas laiks.
    • Izvēlies augus ar smalkām, lielām, mīkstām, spīdīgām, šķeltām un raibām lapām.
    • Krūmu lapu daudzveidība bagātinās dārza telpu. Vizuālu pārsteigumu rada ģeometriskās formās griezti krūmi.Vairums dekoratīvo krūmu zied pavasarī, tāpēc rūpīgi jāpārdomā to stādīšanas vieta un attālums no mājas. Piemēram, forsītijas zied pirms lapu plaukšanas, un tās jāstāda nevis dārza priekšplānā, bet gan stūrī vai grupās gar īpašuma robežu. Forsītijas apgriež uzreiz pēc ziedēšanas, lai tās neveidotu nekārtīgu un plati nokārušos vainagu.
    • Interesants ar agro ziedēšanu ir Ledebūra rododendrs (Rhododendron ledebourii). Lapojums daļēji mūžzaļš, rožaini violeti ziedi. Lai krūmam piešķirtu skaistu vainagu, to piegriež uzreiz pēc ziedēšanas. Stāda pasīvajā atpūtas zonā, pietiekamā attālumā no galvenajiem skatu logiem.
    • Ar skraju vainagu un rozā ziediem agri pavasarī, mitros un ēnainos mežos zied parastā zalktene (Daphne mezereum). Ir pieejama arī šķirne ‘Alba’ ar baltiem ziediem. Rozmarīna zalktene (Daphne cneorum) zied ar karmīnsarkaniem, smaržīgiem ziediem. Atceries, ka visas zalkteņu sugu un šķirņu augu daļas ir indīgas! Savā teritorijā var stādīt tikai tad, ja nevienam nebūs kāre plūkt un aiztikt šos augus. 
    • Aprīļa beigās, reizē ar lapu plaukšanu, rozā ziediem plaukst zemā mandele (Amygdalus nana) un trīsdaivu mandeles (Amygdalus triloba) šķirne ‘Plena’. 
    • Spirdzinošu svaigumu ar savām krāsām noteikti radīs daudzās ēriku (Erica) šķirnes un formas. Šos zemos mūžzaļos krūmiņus stāda gan saulē, gan arī daļējā noēnojumā, labāk smilšainās augsnēs ar kūdras vai viršu zemes piejaukumu.
    • Aprīlis ir labākais koku stādīšanas laiks. Iegādājoties jāņem vērā koka platums un vainaga blīvums. Atceries, ka koki un krūmi ar lielām lapām labāk slāpē trokšņus un skaņas. Kailsakņu stāds jāstāda bedrē, kas izrakta plašāka par esošo sakņu sistēmu. Ja augsne stādbedrē būs laba un irdena, tam būs vieglāk ieaugties un nostiprināt saknes zemē. Jaunam kokam pēc stumbra krāsas var redzēt, cik dziļi augsnē tas ir audzis stādaudzētavā. Koks jāstāda tādā pašā dziļumā. Vislabāk kokaugi ieaugas, kamēr tiem vēl nav salapojušas lapas.
    • Ja pavasarī pirms lapu plaukšanas redzi, ka dzīvžogs ir jāpielīdzina, dari to šajā mēnesī. Ja dzīvžogs nav apgriezts taisni, iespraud tajā nūjas un starp tām nostiep auklu. Ieteicams strādāt divatā. Viens nostiepj auklu un raugās, lai tā būtu vēlamajā līmenī, bet otrs apgriež dzīvžogu.
    • Jau pieaugušu, izstīdzējušu dzīvžogu var padarīt grūtāk caurejamu, izmantojot noguldīšanas metodi. Stumbros izdara daļējus iegriezumus ar šķērēm un pēc tam tos uzmanīgi visus vienā virzienā noliec gandrīz līdz zemei. Tad dzīvžogā iedzen stabus un zarus izkārto horizontāli starp stabiem un stumbriem, kas tos notur vietā. Šāds dzīvžogs ir pilnīgi necaurejams. Tas jāgriež ik pēc trim gadiem.
    • Pamazām augus var sākt atsegt no ziemas iepakojuma. Katru pavasari noņemot skuju, niedru un cita veida iepakojumus un atrušinot no augiem kūdras pieseguma konusus, var ieraudzīt, kas izdzīvojis un kas nosalis. 
    • Piesegumu no rozēm noņem pakāpeniski, vislabāk, to darīt dienās, kad laiks apmācies. Rožu krūmus pie saules pieradini lēnām un pacietīgi. Kad atsegti pilnībā, vispirms izgriez visus nosalušos (melnos) un pārkoksnējošos zarus. Izgriez arī mazos, zaļos (dzīvos) zarus, kas neveikli izlocījušies un izskatās greizi. Pēc kārtīgas apgriešanas roze izskatīsies skraja, bet, ja uz katra spēcīgā dzinuma atstāj vismaz divus dusošos pumpurus, krūms sakuplos varens un skaists.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē