Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva
Konsultē Gita Riekstiņa, Bulduru Tehnikuma dārzeņkopības skolotāja.
- Laiks vākt kāpostu, ziedkāpostu, brokoļu, sīpolu, ķiploku, lauka gurķu, tomātu, kabaču, sakņaugu, garšaugu, cukurzirņu, sviesta pupiņu ražu. Gurķi un kabači jāpieskata, lai nepāraug, jo, laikus nenovācot, tiek kavēta jaunu augļu veidošanās. Kabačus novāc ar 2–4 cm garu kātiņu, tad tie ilgāk nevītīs un labāk saglabās kvalitāti.
- Turpretī katrā tomātu vākšanas reizē gan atstāj pie auga pa kādam gatavam auglim. Gatavie tomāti izdala etilēnu, kas veicina pārējo augļu nogatavošanos. Arī visgaršīgākie ir tomāti, kas nogatavojušies pie auga. Pilnīgi noražojušie ķekari regulāri jāizgriež, jo tajos var attīstīties pelēkā puve. Ķekarus labāk izgriezt, nevis izplēst, lai brūces vieta būtu pēc iespējas mazāka.
- Tomātus un gurķus nedrīkst uzglabāt ledusskapī, tur tie zaudē garšu un aromātu. Piemērotākā uzglabāšanas temperatūra tomātiem ir plus 15–16, gurķiem – plus 12–13 grādu.
- Augusta sākumā tomātiem apgriež galotnes, lai pēdējie ķekari pagūtu nobriedināt ražu. Griež, atstājot 1–2 lapas virs ķekara, kurā pēc noziedēšana aizmetušies augļi apmēram zirņa lielumā. Lapas atstāj, lai augļi ķekarā tiktu apgādāti ar barības vielām. Lai samazinātu puves iespējas, griezt labāk rīta pusē, lai brūču vietas līdz vakaram apžūst.
- Arī laistīt tomātus labāk dienas pirmajā pusē, lai uz nakti augi būtu apžuvuši. Laistot vakarā, tiek veicināta augļu plīšana un slimību attīstība.
- Kad nakts temperatūra nokrīt līdz plus 8–9 grādiem, siltumnīcu uz nakti aizver, bet pa dienu atver, lai neveidotos kondensāts, kas veicina slimību attīstību.
- Vāc ziemas un vasaras ķiplokus un žāvē labi vēdināmās telpās.
- Augusta sākumā rudens ražai var sēt dilles, spinātus, salātus un redīsus. Arī redīsu radiniekus daikonus – Japānas rutkus. Tos sēj 1,5–2 cm dziļumā, 10–15 cm attālumā uz paaugstinātām dobēm – vagu skaustiem, jo daikoni veido garas saknes. Lai daikonu sējumus nebojātu kāpostu mušas kāpuri, tos apsedz ar agroplēvi.
- Nākamā gada ražai sēj skābenes ne dziļāk par 0,5 cm, 20–30 cm attālās rindās. Pēc sadīgšanas retina, starp stādiem atstājot 15–20 cm.
- Augusta otrajā pusē, apmēram divas nedēļas pirms plānotās ražas vākšanas, pļauj kartupeļu lakstus, lai bumbuļiem nobriestu miziņa.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨


















































































